Bagaimana untuk mengosongkan Cache pada Microsoft Edge

Laman web yang anda lawati di internet terdiri daripada ratusan dan ribuan fail. Fail tersebut dimuatkan sekaligus pada penyemak imbas anda apabila anda melawatinya. Untuk mempercepatkan proses pemuatan halaman, Edge atau mana-mana pelayar lain akan ‘menyimpan’ data tapak, kali pertama anda melawati, dalam cachenya.

Jadi, apabila anda melawati tapak web yang sama beberapa kali, penyemak imbas anda memaparkan fail yang disimpan dalam cachenya untuk mengurangkan masa muat halaman.

Tapak web mengalami perubahan setiap hari dan kemas kini baharu mungkin tidak dimuatkan pada penyemak imbas anda kerana cache. Penyemak imbas anda terus memberikan anda versi cache tapak web sehingga anda mengosongkan cache.

Microsoft Edge melakukan perkara yang sama dan mengosongkan cache akan membetulkannya. Anda boleh memadamkan cache secara manual atau memilih untuk mengosongkannya secara automatik apabila keluar dari penyemak imbas setiap kali.

Buka Microsoft Edge dan klik pada ikon tiga titik pada bar alat. Kemudian, klik pada ‘Tetapan’ daripada pilihan.

Anda kini akan melihat halaman tetapan Edge. Klik pada ‘Privasi, carian dan perkhidmatan’ dalam panel sebelah kiri halaman.

Dalam halaman ‘Privasi, carian dan perkhidmatan’, tatal ke bawah ke bahagian ‘Kosongkan data penyemakan imbas’ dan klik pada butang ‘Pilih perkara yang hendak dikosongkan’.

Kotak dialog untuk ‘Kosongkan data penyemakan imbas’ akan dibuka. Pilih julat masa dengan mengklik pada butang lungsur dan tandai kotak di sebelah ‘Imej dan fail cache’. Kemudian klik pada butang ‘Kosongkan sekarang’.

Membersihkan data cache secara automatik apabila menutup Edge adalah ciri yang cemerlang. Untuk mendayakannya, akses Microsoft Edge Settings daripada pilihan Menu.

Seperti dalam kaedah sebelumnya, klik pada ‘Privasi, carian dan perkhidmatan’ dalam panel sebelah kiri halaman. Kemudian, dalam bahagian ‘Kosongkan data penyemakan imbas’, klik pada ‘Pilih perkara yang hendak dikosongkan setiap kali anda menutup penyemak imbas’.

Anda akan melihat pilihan untuk mengosongkan sejarah penyemakan imbas, muat turun, sejarah, kuki, dll. Togol butang di sebelahnya untuk membolehkannya (ia dilumpuhkan secara lalai).

Jika anda tidak mahu mengosongkan data cache tapak web tertentu, klik pada butang ‘Tambah’ seperti yang dilihat dalam imej di bawah.

Kotak dialog baharu untuk memasukkan alamat tapak web akan dibuka. Masukkan alamat tapak web dalam kotak teks di bawah ‘Laman’. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan mengosongkan tapak web pihak ketiga pada tapak tertentu itu dengan menanda/menyahtanda butang di sebelahnya. Kemudian, klik pada butang ‘Tambah’.

Microsoft Edge kini akan mengosongkan cache dan kuki secara automatik apabila anda menutup penyemak imbas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *