Bagaimana untuk mendapatkan ciri seperti Android-P pada mana-mana telefon sekarang

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Android P hampir sedia untuk masa perdana, dengan kemungkinan hanya tinggal satu atau dua bulan lagi sehingga keluaran rasminya. Sejujurnya, walaupun: Melainkan anda mempunyai salah satu telefon Pixel Google, terdapat kemungkinan besar anda akan menunggu seketika untuk perisian itu muncul pada peranti anda. Dan walaupun ia sampai di sana, beberapa ciri P yang paling menonjol mungkin tidak tersedia untuk anda.

Tetapi hei, ini Android, bukan? Pembangun mempunyai banyak kebebasan untuk mengubah suai antara muka sistem dan mengubah cara kerja. Jadi ya, anda dapat menekanya, Mabel dengan set alatan yang betul, anda boleh mendapatkan beberapa ciri seperti Android-P yang sangat berguna pada mana-mana telefon hari ini. Malah, anda boleh mendapatkan ciri-ciri itu bertindak seperti Android P yang setara tetapi meningkatkan potensi produktiviti dengan lebih jauh lagi, dengan pilihan dan peluang tambahan untuk penyesuaian.

Sekarang, mari kita jelaskan: Tiada satu pun perkara ini sama dengan kemas kini OS sebenar. Tiada jumlah utiliti pihak ketiga boleh membawakan kepada anda peningkatan prestasi kemas kini OS, peningkatan keselamatan atau perubahan asas lain seperti yang memperkasakan apl pada telefon anda untuk melaksanakan jenis tugas lanjutan baharu.

mereka bolehwalau bagaimanapun, meniru dan juga menambah baik beberapa ciri menghadap hadapan Android P yang paling menonjol dan apa yang diperlukan hanyalah sedikit usaha untuk menghidupkannya dan menjalankannya pada telefon anda.

Jadi, ambil gizmo Android terdekat dan bersiap sedia: Sudah tiba masanya untuk memberi diri anda beberapa alatan dan mainan baharu yang menarik dan menyeronokkan.

Navigasi gerak isyarat

Mungkin ciri Android P yang paling menonjol ialah sistem navigasi isyarat baharu perisian yang aneh dan bercita-cita tinggi. Pada telefon Pixel, sekurang-kurangnya, anda boleh membuang kombo butang Android Back, Home dan Overview tradisional dan menggantikannya dengan satu “pil” yang membolehkan anda menggunakan peranti anda dengan pelbagai ketik dan leretan.

Apl yang dipanggil Gerak Isyarat Navigasi (percuma dengan tambahan $1.50 pilihan) bertujuan untuk meniru konsep yang sama dengan dos penyesuaian tambahan yang sihat. Ia meletakkan pil di bahagian bawah skrin anda yang boleh anda ketik untuk pulang ke rumah, tekan lama untuk membuka Assistant, leret ke kiri untuk kembali atau leret ke kanan untuk membuka skrin Gambaran Keseluruhan (aka apl terbaru). Anda boleh menukar mana-mana gerak isyarat tersebut dan menambah yang baharu juga. Tidak ada kekurangan kemungkinan dengan perkara ini.

Ciri Android P: Navigasi Gerak Isyarat (1)JR

Isu dengan apl itu, bagaimanapun, ialah sistem navigasi gerak isyaratnya berada di atas anda biasa butang navigasi sistem agak janggal, bukan? dan untuk menyembunyikan butang nav biasa dan menggantikannya, anda perlu memasang alat Android Debug Bridge (ABD) baris arahan Google pada komputer, sambungkan telefon anda dan keluarkan arahan kepadanya dari sana. Itu bagus untuk pengguna kuasa yang suka bermain-main di kalangan kita, tetapi ini bukan sesuatu yang saya cadangkan untuk dilakukan oleh pengguna biasa.

Penyelesaian menyeluruh yang lebih baik, jika anda bertanya kepada saya, terdapat dalam aplikasi kecil yang berkuasa yang dipanggil Edge Gestures ($2). Ia tidak meniru konsep pil Android P secara langsung, tetapi untuk wang saya, ia sebenarnya menawarkan alternatif yang lebih semula jadi dan berfaedah.

Gerak Isyarat Tepi membolehkan anda menyediakan zon panas sedia gerak isyarat di mana-mana di tepi kiri, kanan atau bawah telefon anda. Dua pilihan pertama adalah yang paling menarik, kerana ia membolehkan anda mencipta kawasan sensitif gerak isyarat betul-betul di mana ibu jari anda jatuh secara semula jadi sambil memegang telefon anda dalam satu tangan sekali gus menjadikannya lebih mudah untuk mengezum sekeliling sistem pengendalian tanpa perlu melakukan itu. annoying-the-device-gawkily-in-your-palm manuver yang telah kita lakukan terlalu banyak kali.

Anda boleh menyediakannya supaya leret ke kanan bertindak sebagai butang Kembali anda, leret ke bawah bertindak sebagai butang Utama anda dan leret ke atas bertindak sebagai perintah Gambaran Keseluruhan anda. Anda boleh memasukkan sebarang bilangan tambahan, juga leret ke luar dan belakang untuk menyentap ke apl yang anda gunakan baru-baru ini, leret ke atas dengan menahan ke bawah untuk memasuki mod skrin belah dan seterusnya dan anda boleh menala dengan tepat di mana zon panas muncul, betapa besarnya dan juga cara ia berkelakuan dalam apl tertentu atau pada skrin utama anda.

Ciri Android P: Navigasi Gerak Isyarat (2)JR

Secara keseluruhannya, ini bukan sahaja sistem seperti Android-P untuk mendapatkan telefon anda penambahbaikan kepada model Android P, terutamanya apabila ia melibatkan penggunaan sebelah tangan. Tidak terlalu lusuh, saya katakan.

Kawalan kelantangan yang lebih baik

Android P mengalihkan kawalan kelantangan pada skrin yang anda tahu, tetingkap timbul yang muncul apabila anda menekan butang kelantangan telefon anda dari bahagian atas skrin ke kanan, di mana ia lebih mudah dicapai dengan satu tangan.

Tetapi rasa apa? Yessiree, anak kucing yang cepat: Anda tidak memerlukan Android P untuk melakukannya. Cuma muat turun apl VolumeP yang dinamakan dengan tepat (percuma atau $1 untuk versi pro dengan banyak pilihan penyesuaian tambahan). Sebaik sahaja anda membukanya, anda perlu memberikan satu siri kebenaran kepada apl, yang kesemuanya diperlukan untuk membolehkannya mengambil alih fungsi kawalan kelantangan telefon anda dan melakukan perkara yang perlu dilakukan.

Satu petua cepat: Apabila mengikut langkah untuk mendayakan kebenaran Perkhidmatan Kebolehcapaian apl, dayakan sahaja baris berlabel “VolumeP2.” Anda akan melihat baris itu dan satu lagi baris berlabel “VolumeP,” dan jika anda mendayakan kedua-duanya, anda akan mendapat dua antara muka bertindih pada skrin anda setiap kali anda menyentuh butang kelantangan.

Setelah anda bersedia, apl itu dengan baik, ia hanya berfungsi: Tekan kelantangan naik atau kelantangan, dan anda akan mendapat tetingkap kawalan kelantangan seperti P yang melaraskan kelantangan media anda secara lalai tetapi secara automatik beralih ke panggilan kelantangan setiap kali anda berada di tengah-tengah panggilan. Terdapat togol mod dering satu sentuhan di bahagian atas tetingkap dan ikon gear di bahagian bawahnya untuk mengakses sebarang kawalan kelantangan secara manual yang anda perlukan kelantangan media, kelantangan pemberitahuan, kelantangan penggera atau kelantangan panggilan.

Ciri Android P: Kawalan KelantanganJR

Sekali lagi, ia pada asasnya adalah versi yang lebih baik daripada apa yang disediakan oleh Android P terutamanya apabila anda membawa masuk pelbagai pilihan penyesuaian yang tersedia dalam versi pro.

Kunci putaran yang lebih pintar

Android P memperkenalkan sistem baharu yang meletakkan ikon kecil di penjuru skrin anda apabila peranti merasakan ia sedang diputar. Dengan cara itu, anda boleh mengetiknya dengan cepat dan mudah jika anda mahu skrin anda berputar dan bukannya skrin berputar secara automatik antara mod potret dan landskap, paling kerap apabila anda jangan mahu itu berlaku.

Apl yang dipanggil Putaran Android P (percuma dengan beberapa peningkatan dalam apl pilihan) boleh membawa konsep yang sama kepada mana-mana peranti: Hanya muat turunnya, aktifkannya, dan kemudian bahagian terakhir ini adalah kritikal dan tidak jelas serta-merta pastikan anda melumpuhkan sistem peranti anda -tetapan tahap untuk auto-putaran. (Anda mungkin boleh menemuinya dalam panel Tetapan Pantas anda serta dalam bahagian Paparan tetapan sistem anda (mungkin di bawah pengepala “Lanjutan”).)

Dan begitulah kira-kiranya: Bila-bila masa telefon anda merasakan ia sedang diputar, anda akan melihat ikon kecil muncul di penjuru paparan anda. Skrin tidak akan berputar sendiri secara lalai; sebaliknya, terpulang kepada anda untuk mengetik ikon itu jika dan bila anda mahu ia berbuat demikian.

Oh, dan tidak seperti pelaksanaan Android P yang mengesan corak di sini lagi? persediaan ini memberi anda banyak kawalan ke atas cara proses itu berfungsi. Anda boleh menukar kedudukan ikon, warna, saiz dan kelegapan; anda boleh memutuskan berapa lama anda mahu ikon kekal kelihatan pada bila-bila masa ia muncul; dan, dalam salah satu sentuhan apl yang lebih menarik, anda boleh menetapkan pengecualian khusus apl di mana ikon putar tidak akan muncul (walaupun keupayaan itu akan dikenakan bayaran satu dolar keseluruhan, melalui pembelian dalam apl, untuk mengaktifkan).

HALAMAN SETERUSNYA: Penyuntingan tangkapan skrin asli dan pintasan mod senyap pintar besar

Surat Berita AI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *