Bagaimana untuk mencari dan memadam fail pendua pada Mac

Fail pendua boleh menjadi kacau ganggu kerana ia bukan sahaja menggunakan ruang cakera, yang boleh digunakan untuk sesuatu yang lain, tetapi juga mengacaukan sandaran anda. Selain itu, dua atau lebih salinan fail boleh menyebabkan kekeliruan. Oleh itu, walaupun menakutkan, adalah lebih baik untuk memadam fail pendua pada Mac dengan kerap.

Untuk membantu, berikut ialah cara anda boleh mencari dan mengalih keluar fail pendua pada Mac dengan cekap menggunakan perisian pihak ketiga dan beberapa penyelesaian terbina. Tetapi pertama, mari kita fahami mengapa ia boleh berlaku. Mari kita mulakan!

Sebelum mengedit fail Word/Pages atau imej, saya tekan Perintah + D untuk membuat salinan penduanya. Ini memastikan bahawa saya mempunyai salinan selamat asal dan boleh mengedit tanpa bimbang seperti yang saya suka. Selalunya, kedua-dua fail kekal pada Mac saya.

Begitu juga, ada kemungkinan anda menyalin fail dari pemacu luaran dan lupa tempat anda menyimpannya. Selepas sebulan atau lebih, anda menyalin fail yang sama sekali lagi. Ini juga terpakai pada fail yang dimuat turun dari internet dan apl kerja seperti Slack, Basecamp, e-mel, dsb.

Ringkasnya, anda boleh mempunyai fail pendua secara sengaja dan tidak sengaja. Dan pada penghujung hari, keadaan ini adalah sesuatu yang dihadapi oleh setiap pengguna komputer.

Tetapi jangan risau! Biar saya tunjukkan kepada anda cara untuk membuang salinan fail yang sama yang tidak diperlukan pada Mac anda.

macOS tidak menawarkan penyelesaian yang teguh untuk mengosongkan fail pendua. Oleh itu, kita perlu bergantung pada apl pihak ketiga seperti Pencari Fail Pendua, Gemini 2, dsb. Kebanyakan apl ini menawarkan pengalaman sepenuhnya apabila anda mendapat versi premiumnya. Beberapa apl sedemikian akan mengimbas dan menyenaraikan fail pendua, tetapi anda perlu membeli versi berbayar untuk memadamkannya.

Sekarang setelah anda mengetahui asasnya, berikut ialah cara mencari dan memadam fail pendua pada Mac menggunakan aplikasi yang berfungsi dengan baik walaupun dalam versi percuma.

Anda juga boleh menggunakan kaedah berikut untuk membantu anda mencari dan mengalih keluar fail pendua, muzik dan imej daripada Mac anda. Ini tidak sehebat menggunakan apl pihak ketiga, tetapi ia tetap berfungsi.

Anda sudah tahu apa itu folder. Daripada Finder, tekan Perintah + Shift + N untuk mencipta folder baharu, dan kemudian anda boleh meletakkan fail anda di dalamnya.

Sebaliknya, Folder Pintar membolehkan anda mempunyai folder yang jenis kandungannya berdasarkan parameter yang anda pilih. Contohnya, folder dengan PDF yang namanya mengandungi perkataan iGeeksBlog.

Lihat langkah di bawah untuk memahami perkara yang saya perkatakan dan cara menggunakannya untuk mencari dan memadamkan pendua.

Dalam langkah di atas, saya menunjukkan kepada anda contoh yang berguna untuk saya. Anda bebas bermain dengan pelbagai pilihan dalam menu lungsur turun untuk menetapkan parameter yang anda inginkan untuk mencari sebarang jenis fail pendua. Anda boleh menggunakan butang tambah (+) dan tolak (-) untuk menambah atau mengalih keluar syarat.

Petua: Klik Jimat dari bahagian atas sebelah kanan jika anda ingin menyimpan Folder Pintar ini. Mulai sekarang, semua fail yang sepadan dengan parameter yang ditetapkan akan disenaraikan di sini secara automatik. Sebagai contoh, pada masa hadapan, jika saya mempunyai sebarang PDF yang nama failnya mengandungi perkataan iGeeksBlog, ia akan muncul secara automatik dalam Folder Pintar ini, tanpa mengira lokasi sebenar PDF. Cukup cemerlang, betul!

Apl Foto mempunyai beberapa alat pengeditan yang sangat baik, dan walaupun anda mempunyai pilihan untuk mengembalikan suntingan, ramai orang menekan Perintah + D untuk menduplikasi foto dan kemudian mengedit salinannya. Untuk berada di pihak yang selamat, anda tahu.

Lama-kelamaan, ini boleh membawa kepada beberapa imej pendua yang memburuk-burukkan ruang secara tidak perlu dan mengacaukan pustaka foto anda. Jadi, inilah cara untuk mencari dan mengalih keluarnya.

Bagaimana ia berfungsi: Semua pendua yang anda buat dalam apl Foto dinamakan Versi [number]. Ini memudahkan untuk mencari salinan ini.

Petua Pro: Klik Fail Pian Album Pintar Baharu 鈫 gunakan menu lungsur turun untuk menyenaraikan semua pendua dalam satu Folder Pintar (buat apa yang anda lihat dalam imej di bawah).

Ini adalah beberapa cara paling praktikal untuk memadamkan fail pendua pada Mac dan mendapatkan banyak ruang kosong. Saya biasanya lebih suka kaedah pertama menggunakan apl pihak ketiga. Ia mudah dan sesuatu yang anda mungkin mahu lakukan setiap tiga, enam atau dua belas bulan untuk memastikan Mac anda bebas daripada fail pendua.

Semak seterusnya:

helo,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *