Bagaimana untuk mencari Alamat IP dalam Windows 11

Siaran ini akan menunjukkan kepada anda tujuh cara berbeza untuk mencari IP Awam dan/atau alamat IP Peribadi anda dalam Windows 11.

Alamat IP, yang bermaksud alamat ‘Internet Protocol’, ialah alamat unik yang diberikan kepada setiap peranti (komputer, telefon, tablet, TV, dll.) yang disambungkan ke rangkaian tempatan atau internet. Ia digunakan untuk mengenal pasti dan mencari peranti pada rangkaian atau internet. Alamat IP mengurus sambungan antara peranti yang menghantar dan menerima data merentas rangkaian.

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin mengetahui alamat IP peranti anda, termasuk apabila anda perlu membenarkan pengguna lain dalam rangkaian yang sama mengakses fail pada komputer anda apabila anda mengehos permainan video berbilang pemain dan anda ingin berkongsi IP anda alamat kepada pemain lain, untuk menyediakan penghala rumah atau untuk menyelesaikan masalah peranti.

Walau apa pun alasannya, terdapat tujuh cara berbeza yang boleh anda gunakan untuk mencari alamat IP anda dalam Windows 11.

Sebelum anda mula belajar tentang cara mencari alamat IP anda, anda harus belajar tentang jenis dan versi alamat IP.

Terdapat dua jenis alamat IP yang berbeza: awam dan peribadi. Alamat IP peribadi digunakan untuk berkomunikasi dengan peranti lain dalam rangkaian yang sama (seperti rangkaian pejabat, rangkaian sekolah, rumah, dsb.). Penghala secara automatik memperuntukkan IP peribadi kepada peranti yang disambungkan. Alamat IP awam (mungkin sama ada Statik atau Dinamik) digunakan untuk menyambung ke Internet yang lebih luas, yang diberikan oleh ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) setempat anda.

Terdapat dua versi alamat IP:

Versi IPv4 menggunakan skema nombor 32-bit, ditunjukkan sebagai empat nombor perpuluhan, setiap satu dengan julat 0 hingga 255, yang menyokong 4.3 bilion peranti di dunia. Ia adalah jenis alamat IP yang paling banyak digunakan di Internet dan dalam syarikat.

Contoh alamat IPv4: 192.168.10.5

Bagaimanapun, pertumbuhan Internet, telefon pintar, komputer riba dan peranti menyebabkan internet kehabisan alamat IPv4. Itulah sebabnya versi IPv6 yang lebih baharu direka untuk menggantikan IPv4.

Versi IPv6 menggunakan digit heksadesimal 128-bit, yang boleh menyokong trilion peranti. Ia terdiri daripada lapan kumpulan nombor, dan huruf kecil bercampur dan dipisahkan dengan titik bertindih.

Contoh alamat IPv6: 2009:0bs8:25a3:0000:0000:8a2e:0370:733f

Memandangkan peralihan lengkap IPv4 kepada IPv6 masih jauh, banyak Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) menggunakan pendekatan Dwi-Timbunan, yang membolehkan peranti menjalankan IPv4 dan IPv6 secara selari.

Cara paling mudah untuk mencari alamat IP komputer anda ialah mencari “apa alamat IP saya” pada enjin carian seperti Google, Bing, dsb.

Selain enjin carian, terdapat beberapa tapak web yang boleh menunjukkan kepada anda alamat IP anda (IPv4 dan IPv6). Beberapa tapak web tersebut ialah whatismyipaddress.com dan whatismyip.com.

Kaedah paling mudah untuk mencari alamat IP anda dalam Windows 11 ialah mencarinya dalam Tetapan Sistem.

Mula-mula, klik pada ikon penyesuai WiFi atau Ethernet di penjuru kanan bar tugas (ia adalah sekumpulan ikon internet, bunyi dan bateri) untuk membuka Pusat Tindakan.

Pusat Tindakan akan terbang keluar. Sekarang, klik butang anak panah di sebelah ikon WiFi atau Ethernet.

Seterusnya, pilih sambungan anda dan klik pada ikon ‘Properties’ (iaitu ‘i’ dalam bulatan) atau klik kanan pada sambungan anda dan pilih pilihan ‘Properties’.

Ia akan membuka halaman sifat sambungan rangkaian anda, tatal ke bawah, dan anda akan melihat alamat IPv4 dan IPv6 anda.

Halaman ini akan memaparkan maklumat alamat TCP/IP anda yang lain bagi penyesuai rangkaian anda, termasuk tetapan DNS, alamat IPv4 dan IPv6, alamat MAC, Pengilang, Maklumat kelajuan pautan, alamat IPv6 Pautan-tempatan dan versi pemacu.

Sebagai alternatif, anda mencari maklumat ini dengan menavigasi ke Settings Pian Network & internet Pian Wi-Fi atau Ethernet dan mengklik pada nama sifat rangkaian anda.

Satu lagi kaedah mudah untuk mencari alamat IP awam dan peribadi anda pada Windows 11 ialah dengan menggunakan ‘Pusat Rangkaian dan Perkongsian’ dalam Panel Kawalan. Kaedah ini juga boleh digunakan pada semua versi Windows lain untuk mencari alamat IP.

Mula-mula, cari ‘Panel kawalan’ dalam carian Windows dan bukanya daripada hasilnya.

Seterusnya, klik pautan ‘Lihat status dan tugas rangkaian’ di bawah kategori ‘Rangkaian dan Internet’ dalam Panel Kawalan.

Dalam tetingkap Pusat Rangkaian dan Perkongsian, klik pada nama rangkaian anda di sebelah ‘Sambungan’.

Sebagai alternatif, anda boleh pautan ‘Tukar tetapan penyesuai’ pada bar sisi kiri untuk melihat senarai semua penyesuai rangkaian yang dipasang pada komputer anda, termasuk yang maya.

Di sini, klik kanan pada rangkaian anda dan pilih ‘Status’ atau hanya klik dua kali padanya.

Sama ada cara, ia akan membuka kotak dialog Status rangkaian. Di sana, klik butang ‘Butiran’.

Ini akan membuka dialog Butiran Sambungan Rangkaian. Di sini, anda boleh mencari alamat IPv4 dan IPv6 peribadi anda dan semua butiran sambungan rangkaian lain. Jika anda sedang mencari alamat IP awam anda, maka maklumat ini akan ditunjukkan di sebelah ‘Alamat IPv6 Sementara’.

Di sini, anda juga boleh mencari alamat ‘Default Gateway’, iaitu alamat penghala anda.

Anda juga boleh mencari alamat IP anda dalam Pengurus Tugas Windows. Buka Pengurus Tugas dengan mengklik kanan butang Mula Windows pada bar tugas dan memilih ‘Pengurus Tugas’.

Seterusnya, tukar ke tab ‘Prestasi’ dan klik rangkaian anda (WiFi, jika anda disambungkan ke WiFi) pada panel kiri. Di panel kanan, anda akan melihat alamat IPv4 dan IPv6 setempat anda.

Arahan ‘ipconfig’ pada command prompt boleh memaparkan semua nilai konfigurasi rangkaian TCP/IP semasa komputer anda.

Untuk membuka Command prompt, cari ‘cmd’ atau ‘command prompt’ dalam carian Windows dan buka hasil pertama. Atau, buka arahan Run (Kekunci Windows + R), masukkan ‘cmd’, dan klik ‘OK’.

Kemudian, taip ipconfig dalam command prompt dan tekan Masuk.

Jika anda disambungkan kepada sambungan WiFi, anda akan melihat alamat IP anda di bawah bahagian ‘Wi-Fi penyesuai LAN wayarles:’. Atau jika anda mempunyai sambungan ethernet, alamat anda akan berada di bawah bahagian ‘Penyesuai Ethernet:’.

Jika anda ingin melihat semua butiran penyesuai rangkaian anda, masukkan ipconfig/semua perintah.

Alat baris arahan lain yang boleh digunakan untuk mendapatkan alamat IP ialah Windows PowerShell.

Untuk membuka PowerShell, masukkan ‘Powershell’ dalam kotak Run atau cari dalam carian Windows dan klik hasilnya.

Untuk mencari alamat IP tempatan anda, taip hakim penyiasat dan tekan Masuk.

Ia juga akan menunjukkan kepada anda butiran tentang penyesuai lain yang telah dipasang pada komputer anda (seperti Ethernet, Bluetooth, dll.).

Anda juga boleh masuk Get-NetIPConfiguration untuk mendapatkan hasil yang sama.

Alat maklumat Sistem Windows mengumpulkan dan memaparkan semua butiran penting tentang sistem pengendalian, perkakasan dan persekitaran perisian dalam sistem komputer anda. Anda juga boleh menggunakan alat Maklumat Sistem untuk menyemak alamat IP anda.

Anda boleh mencari ‘Maklumat Sistem’ dalam bar carian Windows dan klik pada hasil carian.

Atau taip msinfo32 dalam kotak Run dan tekan Masuk.

Dalam tetingkap Maklumat Sistem, pada anak tetingkap kiri, kembangkan Components Pian Network Pian Adapter. Pada anak tetingkap kanan, butiran tentang setiap penyesuai rangkaian dipaparkan dalam bahagian yang berbeza.

Tatal ke bawah sehingga anda menemui nama penyesuai anda (seperti LAN Wayarles, Ethernet, dsb.). Anda akan menemui alamat IP anda di sebelah medan bernama ‘Alamat IP’. Jika komputer anda mempunyai konfigurasi IP dwi-tindan, maka kedua-dua IPv4 dan IPv6 akan muncul di sebelah medan Alamat IP.

Jika penyesuai diputuskan sambungan, ia akan menunjukkan alamat IPnya sebagai ‘Tidak Tersedia’.

Dalam gesaan arahan, anda juga boleh mengimbas dan mendapatkan alamat IP semua peranti yang disambungkan ke rangkaian kawasan setempat anda. Kaedah ini sangat berguna jika anda menguruskan rangkaian tempatan.

Apabila nod atau peranti baharu ditambahkan pada rangkaian, ia mendapat alamat IP dan Cache ARP (yang merupakan koleksi entri protokol Resolusi Alamat) dikemas kini dengan alamat IP tersebut dan alamat MAC yang berkaitan. Anda boleh menggunakan perintah ‘arp -a’ untuk mendapatkan senarai alamat IP semua peranti dalam rangkaian.

Untuk melakukan itu, buka Command prompt, taip arp -a arahan, dan tekan Masuk.

Ini akan menyenaraikan semua alamat IP peribadi, alamat MAC (Alamat Fizikal) dan jenis peruntukannya (sama ada dinamik atau statik) dalam rangkaian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *