Bagaimana untuk membersihkan pemasangan Windows 10 April 2018 Update

Microsoft mengumumkan versi baharu Windows 10 pada persidangan Build 2017nya. Versi baharu itu dipanggil “Windows 10 S” yang diistilahkan sebagai sistem pengendalian paling selamat kerana semua aplikasi dimuat turun terus dari Gedung Microsoft tanpa akses kepada mana-mana aplikasi Win32.

Syarikat itu kemudiannya mengumumkan bahawa Windows 10 S akan dijenamakan semula sebagai “mod S” dan akan disediakan untuk semua versi sistem pengendalian. Mod S bermakna pengguna tidak akan mendapat akses kepada mana-mana aplikasi Win32 dan perlu memuat turun hanya aplikasi yang tersedia daripada Gedung Microsoft.

Sekarang ini akan berubah dengan suis bunuh yang telah dilihat di Gedung Microsoft dengan binaan 17134, yang membolehkan pengguna beralih daripada mod S dan menjalankan versi Windows 10 penuh. Suis Bunuh kini tersedia dalam penyenaraian Gedung Microsoft dengan nama “Tukar daripada mod S”.

Suis membolehkan pengguna mendapat pilihan untuk memasang aplikasi lain seperti aplikasi Win32 yang tidak disahkan oleh Microsoft. Walau bagaimanapun, kami juga ingin memaklumkan kepada pengguna kami bahawa jika anda menggunakan apl untuk keluar daripada mod S, maka anda tidak akan dapat kembali ke mod S kerana apl itu adalah proses sehala.

Jika anda ingin mendayakan semula mod S maka anda perlu menggunakan pemacu pemulihan untuk perkara yang sama. Microsoft sebelum ini mengesahkan bahawa mod S akan disediakan kepada pengguna Windows 10 dengan keluaran Windows 10 Redstone 4 ala Spring Creators Update atau April 2018 Update.

Ia sentiasa dinasihatkan untuk pengguna dalam mod S untuk kekal pada versi yang sama seperti mod S telah diistilahkan sebagai sistem pengendalian paling selamat kerana ia tidak memberikan akses kepada perisian Win32 yang membantu pengguna menjauhi perisian hasad dan ancaman lain.

Microsoft sudah membenarkan pengguna yang tidak mahu menunggu lebih lama untuk mendapatkan versi terbaharu Windows 10, dan walaupun pengalaman naik taraf biasa lancar, pemasangan bersih Windows 10 disyorkan untuk prestasi yang lebih baik.

Microsoft telah mengeluarkan Kemas Kini Windows 10 April 2018 sebagai muat turun manual dan anda boleh menaik taraf peranti anda dengan mudah dengan menyemak kemas kini dalam apl Tetapan. Pada hari Selasa, versi terbaharu sistem pengendalian akan mula dipaparkan dalam Kemas Kini Windows untuk pengguna terpilih dan ia akan dimuat turun secara automatik untuk memberikan pengalaman naik taraf yang lancar.

Proses naik taraf sentiasa menyeret tetapan lama, perisian yang tidak diperlukan dan fail yang tidak diingini daripada pemasangan Windows anda sebelum ini. Pada asasnya, Microsoft membenarkan anda memulakan pengalaman Windows anda dari awal (tanpa perisian bloatware pengeluar dan aplikasi pihak ketiga) dengan melakukan pemasangan yang bersih dan kini segalanya menjadi lebih mudah.

Tanpa berlengah lagi, berikut ialah cara anda boleh membuat sandaran komputer anda dengan cepat dan membersihkan kemas kini Windows 10 April 2018.

Seperti yang dinyatakan di atas, pemasangan bersih Windows 10 akan mengalih keluar semua fail, termasuk fail peribadi, apl pihak ketiga, data apl pihak pertama dan gambar yang disimpan dalam sistem. Sandaran penuh juga disyorkan sekiranya berlaku masalah dan anda perlu memulihkan pemasangan sebelumnya. Terdapat banyak cara untuk membuat sandaran Windows 10.

Untuk membuat sandaran fail anda, lakukan perkara berikut:

Cipta imej sistem untuk Windows 10

Dengan Windows 10, Microsoft juga menghantar alat sandaran Windows 7 lama yang agak mudah digunakan. Dalam kaedah ini, kami menggunakan imej sistem untuk membuat sandaran semua yang disimpan pada komputer anda, termasuk pemasangan semasa Windows 10, aplikasi dan fail. Begini cara anda boleh membuat sandaran PC anda dengan alat tradisional:

Tidak perlu dikatakan, anda sentiasa boleh mengalihkan fail dan folder dari storan sistem ke pemacu keras luaran.

Microsoft telah mengeluarkan alat Windows Media Creation untuk membantu pengguna melakukan pemasangan bersih sistem pengendalian. Anda juga boleh mencipta pemacu USB boleh boot untuk membersihkan pemasangan Windows. Perlu diingat bahawa Alat Penciptaan Media adalah salah satu kaedah paling mudah untuk memasang semula OS.

Persediaan Alat Penciptaan Media Windows

Anda boleh menggunakan Alat Penciptaan Media untuk memasang salinan bersih versi terkini sistem pengendalian Windows 10. Proses itu mengalih keluar apl pihak ketiga.

Alat Penciptaan Media Windows

Beritahu kami jika anda mempunyai sebarang soalan tentang Kemas Kini Windows 10 April 2018 dalam ulasan di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *