Bagaimana untuk But ke Mod Pemulihan (Mod Selamat) di Ubuntu

Kadangkala perkara menjadi salah, walaupun pada sistem Linux, dan anda memerlukan cara untuk mengembalikan komputer anda kepada kefungsian penuh. Pada Windows, Safe Mode biasanya merupakan pilihan pertama untuk masuk semula dan menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, di Linux, sebenarnya tidak ada rakan sejawat langsung.

Pada kebanyakan pengedaran Linux i, penyelesaiannya melibatkan penggunaan Live CD untuk mengakses fail pada cakera keras anda atau pun menggunakan chroot. Ubuntu telah menghasilkan penyelesaian yang bijak dalam mod pemulihan. Ia membolehkan anda melakukan beberapa tugas pemulihan utama, termasuk but ke terminal akar untuk memberi anda akses penuh untuk membetulkan komputer anda.

Catatan: ini hanya akan berfungsi pada Ubuntu, Mint dan pengedaran berkaitan Ubuntu yang lain.

Semasa anda but komputer anda, tunggu logo pengilang berkelip dari BIOS. Jika komputer anda but terlalu cepat, anda perlu melakukan ini dengan segera selepas menghidupkannya. Cepat tekan sama ada Beralih atau Melarikan diri kunci. Pada komputer yang lebih baru, mungkin Melarikan diri. Masa mesti hampir sempurna pada sesetengah komputer, jadi anda mungkin perlu menekannya berulang kali. Jika anda terlepas tetingkap, but semula dan cuba lagi.

Dengan sebarang nasib, anda akan tiba di menu but GRUB Ubuntu. Di bawah pilihan but biasa anda, anda akan melihat entri untuk “Pilihan Lanjutan”. Pilihnya dan tekan Enter.

GRUB akan membawa anda ke menu baharu. Di bahagian bawah anda akan melihat salah satu entri dengan “Pemulihan” disenaraikan dalam kurungan.

Anda akan tiba pada skrin ringkas dengan latar belakang biru dan kotak yang mengandungi beberapa pilihan pemulihan. Ini ialah menu pemulihan utama untuk Ubuntu; ia membolehkan anda melakukan banyak tugas biasa yang diperlukan untuk membaiki sistem yang rosak.

Seperti yang anda boleh tahu, anda kini mempunyai tujuh pilihan untuk membantu memulihkan Ubuntu. Bergantung pada isu yang anda hadapi, anda perlu memilih yang sesuai untuk keperluan anda.

Setiap pilihan melakukan perkara berikut:

Banyak masalah hanya boleh diselesaikan sebagai akar, dan ia memerlukan lebih banyak campur tangan manual daripada apa yang disediakan oleh pilihan lalai dalam menu pemulihan. Apabila kelihatan seperti anda sedang berurusan dengan salah satu daripada kes ini, pilih “Lepaskan ke gesaan shell akar” untuk but ke terminal akar.

Sebaik sahaja anda memilihnya, anda akan melihat bahagian bawah skrin anda bertukar kepada terminal dan log masuk sebagai akar. Sebelum anda boleh melakukan banyak perkara, anda perlu melekap semula partition root pemacu anda. Secara lalai, ia dipasang baca sahaja untuk tujuan keselamatan, tetapi anda mungkin perlu mengubah suai sesuatu untuk menyelesaikan sebarang isu yang berlaku. Untuk melekapkannya semula dengan kebenaran tulis, jalankan arahan berikut.

Jika anda mempunyai partition tambahan yang perlu anda kerjakan, anda juga perlu melekapkannya semula. Itu termasuk apabila direktori “/home” anda berada pada partition yang berasingan. Anda boleh memasang semula semuanya sekali gus hanya dengan:

Kini anda sudah bersedia untuk menerokai sistem anda dan menyelesaikan masalah yang menghalang anda daripada but seperti biasa. Anda akan mempunyai akses kepada semua pada sistem anda sebagai akar, jadi berhati-hatilah untuk tidak merosakkan apa-apa dalam proses itu. Membuat sandaran, walaupun hanya salinan fail yang anda ubah suai, adalah idea yang bagus. Sebaik sahaja anda menemui dan menyelesaikan masalah itu, but semula sistem anda dan but seperti biasa.

Jika atas sebarang sebab anda tidak boleh mengakses menu but GRUB Ubuntu, anda tidak akan dapat but ke mod pemulihan dalam Ubuntu. Ini biasanya bermakna pemuat but dan/atau sistem Ubuntu anda telah rosak entah bagaimana. Penyelesaian paling mudah ialah memasang semula Ubuntu menggunakan Live CD. Terdapat pelbagai sebab untuk mempunyai Live CD di tangan, dan ini hanyalah salah satu daripadanya.

Kaedah ini membolehkan anda biasanya menyimpan fail anda (selagi cakera keras tidak rosak selepas digunakan). Selain itu, anda akan dapat membaiki apa sahaja yang sedang berlaku dengan pemasangan baharu.

Dalam kebanyakan kes, but ke mod pemulihan dalam Ubuntu sepatutnya menjadi langkah pertama anda untuk menyelesaikan masalah yang anda hadapi. Dan, mudah-mudahan, anda tidak perlu memasang semula Ubuntu sama sekali.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *