Bagaimana Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 meningkatkan prestasi PC keseluruhan

Microsoft telah berhenti membangunkan ciri baharu untuk Windows Phones, tetapi sekumpulan pembangun yang bersemangat sedang berusaha untuk membawa versi penuh Windows 10 kepada barisan perdana Lumia 950.

Windows 10 ARM untuk Lumia 950 XL telah mencapai satu lagi kejayaan. Mengikut pembangun utama, projek itu kini mempunyai sokongan untuk fungsi panggilan dan pemesejan.

Projek Windows 10 pada ARM pada Lumia 950 XL tidak rasmi telah banyak dibangunkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan ia telah pun membuat kemajuan yang mencukupi yang hampir menjadikannya lengkap.

Pembangun telah berjaya mengalihkan pemacu Wi-Fi, Bluetooth, Audio ke Lumia 950 XL yang dikuasakan oleh Windows 10 ARM. Peranti ini juga mampu menjalankan permainan Fallout asal tanpa sebarang masalah besar.

Baru-baru ini, pemaju Gustave menunjukkan bagaimana Lumia 950 XL dengan Windows 10 pada ARM boleh menghidupkan selular moden telefon dan juga membaca kad SIM. Selepas beberapa minggu pembangunan, peranti ini juga boleh membuat dan menerima panggilan telefon. Ia juga boleh menghantar atau menerima mesej teks.

Pada ketika ini, Lumia 950 XL dengan WoA mempunyai semua ciri yang diperlukan kecuali kamera, yang mungkin tidak menjadi keutamaan tinggi untuk semua orang.

Walaupun WoA untuk Lumia 950 XL terdengar menarik, prestasi keseluruhan, sandaran bateri dan kebolehgunaan masih menjadi kebimbangan yang tidak dapat ditangani. Mungkin bukan idea yang buruk untuk meletakkan projek percubaan ini pada telefon bimbit Lumia anda apabila Microsoft menarik sepenuhnya sokongan untuk Windows 10 Mobile.

Anda boleh mengambil nilai 5telefonnya walaupun selepas bertahun-tahun, Microsoft melakukan yang terbaik dengan W10, saya hanya berharap mereka bertindak dengan cara yang sama kepada peminat dan akhirnya membawa beberapa peranti dan perkhidmatan yang menarik…

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 menawarkan banyak penambahbaikan dan perubahan halus yang mungkin meningkatkan prestasi sedikit sebanyak. Microsoft Windows 10 versi 1903 menawarkan peningkatan yang amat diperlukan pada Windows Update, pengalaman carian baharu, tema ringan yang betul dan juga peningkatan prestasi.

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 datang dengan dua perubahan penting yang boleh menangani masalah kebolehpercayaan pada sesetengah PC.

Kemas kini Windows terkini Microsoft membawa perlindungan yang lebih teguh untuk Spectre dan Meltdown. Percubaan Microsoft sebelum ini untuk menambal kelemahan ini telah mengakibatkan masalah prestasi, tetapi Kemas Kini Mei 2019 sepatutnya menjadikan perkara lebih baik.

Microsoft membawa Retpolinepatches ke Windows 10 yang akhirnya akan menangani isu prestasi dan masih memberikan perlindungan yang teguh untuk kelemahan.

Microsoft menerangkan Retpoline sebagai pengoptimuman prestasi untuk Spectre Variant 2. Pembuat perisian mengatakan bahawa teknik baharu itu meningkatkan prestasi mitigasi varian Spectre 2 kepada tahap hingar untuk kebanyakan senario.

Pengurus Tugas

Tampalan sebelumnya untuk kelemahan menggunakan keupayaan yang didedahkan oleh kemas kini mikrokod CPU dan sementara ini menyelesaikan masalah keselamatan, ramai pengguna menyedari kemerosotan prestasi pada sesetengah PC, kebanyakannya pada peranti lama.

Microsoft berkata pelaksanaan Retpoline pada Windows telah meningkatkan prestasi pengurangan dengan ketara. Sebagai contoh, Microsoft mendapati sehingga 25% permulaan lebih pantas apabila melancarkan aplikasi Office.

Selepas memasang Kemas Kini Windows 10 Mei 2019, kelembapan yang disebabkan oleh tampung untuk kelemahan akan sebahagian besarnya dihapuskan dan pada dasarnya menjadi tidak dapat dilihat.

Menu Mula dalam versi 1903

Menu mula mendapat perubahan halus dalam Kemas Kini Windows 10 Mei 2019. Ia kini dilengkapi dengan bar navigasi boleh dikembangkan, dan butang kuasa juga telah dikemas kini dengan penunjuk baharu untuk mengingatkan pengguna apabila kemas kini sedang menunggu but semula sistem.

Tetapi perubahan yang paling penting ialah proses baharu untuk Mula. Dengan Windows 10 versi 1903, Microsoft mengalihkan Mula ke dalam aplikasinya sendiri (proses). Dalam versi Windows 10 yang lebih lama, Mula adalah sebahagian daripada pengalaman Shell yang lebih luas yang mengakibatkan isu kebolehpercayaan.

Jika masalah berlaku dengan proses Shell utama, menu Mula akan kekal responsif kerana ia mempunyai prosesnya sendiri dan perubahan ini juga akan menyumbang kepada prestasi keseluruhan sistem.

Mulakan proses menu

Semasa ujian beta dengan Insiders, Microsoft melihat peningkatan yang boleh diukur dalam kebolehpercayaan Mula. Contohnya, Mula dibuka dengan ketara lebih pantas dan berfungsi dengan lancar apabila Shell utama sibuk.

Kedua-dua perubahan ini mungkin tidak memberi kesan yang ketara pada prestasi PC mewah, tetapi anda akan melihat prestasi yang lebih baik pada peranti teras pertengahan atau rendah.

Windows 10 versi 1903 telah dimuktamadkan dan Microsoft kini sedang menyelesaikan masalah yang tinggal. Kemas kini dijadualkan dilancarkan pada akhir Mei dan seperti keluaran sebelumnya, pelancaran kemas kini Mei juga akan dilakukan secara beransur-ansur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *