Austria akan mengenakan perintah berkurung dan vaksin COVID di seluruh negara

Bialystok, Poland Austria menjadi negara Eropah pertama yang mengumumkan penutupan baharu di seluruh negara peningkatan jangkitan COVID-19. Ia bermula pada hari Isnin dan akan berlangsung sekurang-kurangnya 10 hari, mungkin 20 hari, dengan orang ramai dibenarkan meninggalkan rumah mereka hanya untuk keperluan penting, seperti barangan runcit, ubat-ubatan atau keluar untuk bersenam. Sekolah akan terus dibuka, tetapi kerajaan telah menggesa ibu bapa supaya menjaga anak-anak mereka di rumah jika boleh.

Kerajaan juga mengumumkan bahawa mulai 1 Februari, semua warga Austria yang berumur 18 tahun ke atas perlu diberi vaksin terhadap koronavirusmengikut undang-undang.

Langkah drastik itu dibuat di tengah-tengah jangkitan COVID-19 harian yang tertinggi dalam rekod. Austria mempunyai salah satu daripada kadar vaksinasi terendah di Eropah, dan salah satu daripada kadar jangkitan tertinggi.

“Kami tidak berjaya meyakinkan orang ramai untuk mendapatkan vaksin,” kata Canselor Alexander Schallenberg pada hari Jumaat pada sidang akhbar, mengakui sekatan baharu itu “sangat menyakitkan.”

AUSTRIA-KESIHATAN-VIRUS
Papan tanda memaparkan peraturan untuk pelawat pasar krismas di tengah-tengah pandemik coronavirus COVID-19 di Salzburg, pada 19 November 2021.

BARBARA GINDL/APA/AFP/Getty

Negara jiran Jerman sedang mempertimbangkan penutupan yang sama di seluruh negara kerana gelombang keempat COVID-19 melanda sebahagian besar Eropah. Beberapa negara yang paling teruk terjejas adalah di Eropah Timur.

Poland telah merekodkan jumlah jangkitan harian tertinggi sejak April lalu lebih daripada 24,000 sehari manakala angka kematian sejak permulaan wabak itu meningkat kepada hampir 80,000.

Kami melawat unit rawatan rapi COVID di bandar Bialystok, berhampiran sempadan Poland dengan Belarus, dan mendapati wad itu penuh. Hanya satu katil yang tersedia, kerana seorang wanita tua baru sahaja meninggal dunia.

“Secara amnya kira-kira 20% bertahan,” kata seorang jururawat di wad kepada CBS News. Beliau berkata tiada pesakit di ICU telah diberi vaksin.

Eropah kini menjadi pusat pandemik COVID-19

01:36

“Kami merawat lebih daripada 300 pesakit dengan COVID-19,” kata Katarzyna Malinowska, jurucakap Hospital Klinik Universiti di Bialystok. ‚ÄúSembilan puluh lima peratus yang dirawat dalam rawatan rapi [are] tidak divaksinasi dan 99% meninggal dunia [are] tidak divaksin.”

“Tetapi masih orang tidak mahu mengambil vaksin,” keluhnya.

Walaupun pelancaran yang tidak cekap telah melanda program vaksinasi Poland, Austria dan negara Eropah Timur yang lain juga bergelut dengan ketidakpercayaan vaksin yang ketara, didorong sebahagiannya oleh kumpulan politik sayap kanan yang telah mendapat momentum dalam beberapa tahun kebelakangan ini di tengah-tengah kebimbangan terhadap imigresen dan isu lain.

“Untuk masa yang lama, konsensus di negara ini ialah kami tidak mahu vaksinasi mandatori,” kata Schallenberg pada hari Jumaat. “Untuk masa yang lama, mungkin terlalu lama.”

Orang Eropah, seperti seluruh dunia, menganggap hari-hari paling gelap wabak itu telah berlalu. Tetapi unit rawatan rapi di seluruh benua dipenuhi sekali lagi.

Satu-satunya perbezaan adalah, kali terakhir keadaan menjadi teruk begini, mendapatkan vaksin bukanlah satu pilihan.

Lagi

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *