Australia jauh dari kesaksamaan jantina dalam bidang teknologi dan STEM yang lain

Kerajaan persekutuan Australia telah mengumpul data untuk melaporkan pengambilan gadis dan wanita dalam pengajian dan kerjaya dalam sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM). Pemantau Ekuiti STEM tahunan telah menunjukkan kemajuan yang sangat perlahan dan banyak bidang yang perlu diperbaiki sebelum Australia boleh mencapai kesaksamaan jantina dalam kerjaya STEM.

Pemantau itu dilancarkan pada Mac 2020 sebagai sebahagian daripada Pelan Tindakan Memajukan Wanita dalam STEM 2020 kerajaan persekutuan, yang gagal menetapkan matlamat yang jelas untuk mencapai kesaksamaan jantina yang dicadangkan dalam industri STEM. Hasil rancangan itu datang kepada sistem pendidikan dan tempat kerja yang menyokong kemasukan aktif gadis dan wanita dalam STEM.

Kajian, seperti Diversity Matters 2015 daripada McKinsey, yang meneliti set data proprietari untuk 366 syarikat awam merentas pelbagai industri di Kanada, Amerika Latin, United Kingdom dan Amerika Syarikat menyimpulkan bahawa syarikat pelbagai jantina adalah 15% lebih berkemungkinan untuk mengatasi prestasi kewangan rakan sejawatan mereka.

Peningkatan 1% wanita dalam peranan STEM adalah terlalu perlahan

Pemantau Ekuiti STEM menunjukkan pertumbuhan yang sangat perlahan dalam bilangan wanita yang mendaftar untuk kursus STEM, menyelesaikan kursus tersebut, bekerja di kawasan STEM, dan sebagainya. Walaupun ini adalah laporan tahunan, dalam satu kenyataan menteri industri, sains dan teknologi yang dilantik baru-baru ini, Christian Porter, memilih untuk membandingkan data semasa dengan lima tahun lalu, yang menunjukkan peningkatan 4% wanita yang bekerja dalam industri STEM sejak 2016. Tetapi melihat lebih dekat yang membandingkan data dari 2019 hingga 2020 menunjukkan hanya peningkatan 1% dalam bilangan wanita yang bekerja dalam industri STEM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *