Audi R8 V10 Quattro 2020 bersara dengan 30 kereta super edisi khas

Kami mempunyai berita untuk peminat Audi minggu ini, jadi kami akan mulakan dengan yang buruk: Audi USA telah memutuskan untuk menamatkan pengeluaran model V10 Quattro peringkat permulaannya pada penghujung tahun model ini.

Berita baiknya, bagaimanapun, adalah bahawa akan ada larian edisi terhad sebagai penghormatan terakhir kepada mesin kelajuan yang sangat istimewa dan sangat lantang yang diluluskan oleh Tony Stark ini.

Audi R8 Quattro asas 2020 telah mencipta nama yang agak terkenal dalam dunia supercar, kebanyakannya kerana 5.2 liter V10 yang diaspirasikan secara semula jadi di dalamnya adalah kegembiraan yang membosankan untuk dipandu dengan semua kehebatan 562hp dan 550Nmnya. Majlis perpisahan itu akan menyaksikan larian 25 rampasan kuasa R8 yang sangat terhad dan lima Spyder dengan pilihan eksklusif, kebanyakannya biasanya hanya terhad kepada model R8 V10 Performance.

Jika anda sedang mencari perbezaan antara edisi khas ini dan V10 biasa anda, jabatan reka bentuklah yang patut mendapat perhatian anda. Daripada 30 lagu angsa gemilang ini, 15 daripada coupe akan datang dalam Mugello Blue yang unik dengan dalaman perak pastel, lima dalam Avus Silver dengan dalaman hitam dan jahitan merah, dan lima lagi dalam Sonoma Green dengan dalaman hitam dan jahitan kelabu . Bayi keras ini juga menerima tajuk Alcantara yang dijahit berlian. Sebaliknya, kereta boleh tukar hanya akan datang dalam Mugello Blue dengan hiasan dalaman perak pastel. Ketiga-tiga warna ini datang daripada palet eksklusif Audi sebagai pilihan AS$3,900 (S$5,400), jadi ia bukan warna yang anda akan lihat bergolek di sebelah anda pada lampu.

Sudah tentu, ia bukan edisi khas tanpa gentian karbon dan terdapat banyak bahan teknikal melalui trim bawah, petak enjin dan bilah sisi. Pakej ini juga terdapat di dalam sekitar kokpit dan lubang udara maya, yang pastinya akan mengurangkan berat badan yang baik berbanding model biasa; bar bergoyang depan gentian karbon sahaja mengambil 2kg dari pinggul supercar itu. Angkup brek dicat merah juga ditambah untuk kecemerlangan maksimum.

Di bahagian dalam, pemandu mendapat stereng bahagian bawah rata, persediaan kokpit maya Audi dan navigasi MMI ditambah sebagai standard. Tidak banyak yang berubah dari segi prestasi, dan penjana kuasa menggerakkan kereta dari 0-100kph dalam 3.5 saat dan ke kelajuan tertinggi 320kph. Kuasa mengalir melalui transmisi dwi-clutch tujuh kelajuan ke keempat-empat roda untuk tunggangan yang mencengkam dengan pengendalian yang hebat, pengalaman yang hanya boleh diatasi dengan deruan dari ekzos sukan, yang sekali lagi, dipinjam daripada model Performance.

Quattro R8 V10 mungkin sudah tiada tetapi model Prestasi V10 yang disebutkan masih ada jika anda terlepas edisi istimewa ini, walaupun secara mendalam kita semua tahu ia tidak akan sama, bukan?

www.audi.com.sg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *