ASUS ZenFone 5Z (klon iPhone X) diumumkan bersama 5, dan 5 Lite

ASUS adalah nama yang cukup terkenal apabila ia datang kepada perkakasan PC, tetapi mereka juga membina beberapa telefon pintar yang cukup bagus selama ini. Digelar sebagai “ZenFone”, kami tidak begitu banyak melihatnya di sini di negeri-negeri, tetapi tidak kurang, pengilang terus menghasilkan peranti Android serba baharu setiap tahun.

Perdana terbaharu mereka — diumumkan di MWC 2018 — ialah ASUS Zenfone 5. Seperti tahun lalu, terdapat beberapa versi telefon dengan spesifikasi perkakasan yang berbeza-beza pada titik harga yang berbeza. Yang paling mewah dan premium ialah ZenFone 5Z (yang mempunyai badan yang sama persis dengan ZenFone 5 biasa).

Berharga $500, ZenFone 5Z menawarkan pelbagai spesifikasi unggul bersama-sama dengan reka bentuk yang terlalu biasa kepada peminat Apple. Malah, telefon itu adalah imej yang menarik bagi iPhone X yang dikeluarkan baru-baru ini dengan 6.2 inci 19:9 FHD+ dan ya, takuk tanda dagangan. ASUS bercakap tentang takuk itu sekitar 25% lebih kecil daripada iPhone X tetapi biarlah nyata — itu seperti cat yang memberi anda 25% kurang keracunan plumbum.

Tidak ada gunanya pada takuk apabila masih terdapat bezel yang cukup tebal di sepanjang bahagian bawah telefon untuk menempatkan penderia telefon dan kamera menghadap hadapan. Hanya hilangkan takuk, terbalikkan telefon dan hubunginya semalam. Itu bukan bermakna telefon itu bukan peningkatan reka bentuk yang jelas daripada ZenFone 4 tahun lepas. ZenFone 5/5Z sebenarnya mempunyai jejak keseluruhan yang lebih kecil, sambil meningkatkan saiz paparan. Itu mengatakan sesuatu.

Selain daripada takuk yang tidak masuk akal, ASUS mengiklankan beberapa ciri pintar telefon, sesuatu yang nampaknya baru sahaja digantikan dengan perkataan “AI.” Sebagai contoh, ZenFone 5Z menampilkan “Paparan AI”, yang melaraskan suhu warna kepada cahaya ambien di sekeliling anda (sama seperti pada iPhone X). Terdapat juga “Nada Dering AI,” dan “Pengecas AI” — apa kaitan kecerdasan buatan dengan ciri tersebut adalah tekaan sesiapa sahaja. Seperti Huawei Mate 10 Pro, ZenFone 5Z menampilkan “Kamera AI” yang kononnya mengecam pemandangan dan objek dalam masa nyata, melaraskan tetapan untuk merakam gambar terbaik.

Bagi spesifikasi perkakasan yang lain, anda melihat pemproses Snapdragon 845, sehingga 8GB RAM, 256GB storan dalaman dengan pengembangan mikro SD, dan bateri 3,300mAh. Bagi kamera 5Z, anda mempunyai dua kamera 16MP dan 6MP (sudut lebar) di bahagian belakang, manakala bahagian hadapan mempunyai kamera 20MP/6MP. ZenFone 5 dan 5 Lite (5Q di AS) akan mempunyai Snapdragon 635, 630, atau 430, serta 4GB atau 6GB RAM, dan storan 32GB atau 64GB bergantung pada model tertentu. Sudah tentu terdapat banyak variasi di sana.

Tidak berbaloi kerana tiada telefon — malah ZenFone 5Z unggul — menampilkan pengecasan wayarles atau kalis air seperti yang anda akan dapati pada kebanyakan perdana moden. ASUS berharap dapat menebusnya dengan Animoji mereka sendiri, sesuatu yang mereka panggil “Zenimoji.”

Anda boleh menjangkakan ZenFone 5Z akan dikeluarkan pada bulan Jun dengan harga €479 (sekitar $500 dolar AS), ZenFone 5 pada bulan April dan ZenFone Lite pada bulan Mac. Untuk maklumat lanjut tentang barisan ZenFone baharu ASUS, lihat The Verge’s video di bawah.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *