ASUS ROG Phone 5 ialah telefon permainan terbaik, tetapi ia tidak murah

Sementara kami terus menunggu ketibaan barisan OnePlus 9, itu tidak menghalang ASUS daripada membuat gelombang dengan Telefon ROG terbaharunya untuk peminat permainan di luar sana. Syarikat itu telah menggoda ROG Phone 5 selama beberapa minggu sekarang dan mengadakan acara maya pagi ini untuk mempamerkan apa yang telah diusahakan. Tetapi daripada mengumumkan hanya satu telefon, ASUS sebenarnya telah memperkenalkan tiga telefon baharu dengan ROG Phone 5, ROG Phone 5 Pro dan ROG Phone 5 Ultimate.

Telefon permainan menjadi semakin popular, kerana ia menawarkan reka bentuk yang unik bersama beberapa ciri tambahan yang membantu telefon ini menonjol daripada orang ramai. Barisan Telefon ROG 5 pastinya tidak mengecewakan dalam mana-mana kategori tersebut, menampilkan spesifikasi peringkat perdana dan beberapa barangan tambahan yang akan menghangatkan hati RGB anda.

Spesifikasi ASUS ROG Phone 5

Banyak persamaan

Ketiga-tiga peranti dalam barisan ROG Phone memaparkan paparan AMOLED 6.78 inci, semuanya dengan resolusi 2,448 x 1,080 yang sama. Pemain mahukan kadar muat semula yang pantas, dan itulah yang anda akan dapat di sini terima kasih kepada kadar penyegaran 144Hz yang sesuai dengan panel paparan Samsung ini. Di bawah hud, kami mempunyai cipset Snapdragon 888, yang sepatutnya tidak mengejutkan. RAM ialah satu lagi spesifikasi utama yang diberi perhatian oleh pemain, dan ASUS telah menyediakan lebih daripada mencukupi untuk setiap peranti. ROG Phone 5 standard menawarkan 8GB, 12GB, atau 16GB RAM, manakala Phone 5 Pro hanya mempunyai 16GB RAM, dan Phone 5 Ultimate dilengkapi dengan 18GB yang hebat.

Storan berjulat sama ada 128GB atau 256GB pada ROG Phone 5 asas, manakala kedua-dua versi Pro dan Ultimate termasuk 512GB. Tiada satu pun daripada model ini termasuk kad microSD untuk pengembangan storan, jadi anda perlu mengingatinya apabila memutuskan versi yang akan diperolehi.

Hayat bateri juga sepatutnya luar biasa dengan sel dwi-3,000mAh yang disertakan dalam setiap varian. Ini menyediakan sejumlah 6,000mAh jus, yang sepatutnya lebih daripada mencukupi untuk membolehkan anda melalui beberapa sesi permainan yang lebih lama tanpa merasakan keperluan untuk mendapatkan pengecas hanya untuk sampai ke penghujung hari. Tetapi jika anda perlu menambah bateri, maka anda akan menikmati kelajuan pengecasan 65W, dan ASUS menyokong trend terkini daripada pembuat telefon dan memasukkan pengecas dinding pantas di dalam kotak. Jangan harap anda boleh menggunakan pengecas wayarles dengan ROG Phone 5.

Sistem kamera untuk ketiga-tiga model juga sama. Terdapat persediaan tiga kamera di bahagian belakang ROG Phone 5, dengan pengesan utama 64MP. ASUS turut menyertakan kamera ultralebar 13MP dan lensa makro 5MP untuk mereka yang ingin mendekati telefon pintar baharu mereka. Di bahagian hadapan, anda akan menemui kamera swafoto 24MP yang agak asas.

Apabila audiophile sedang mencari telefon, pilihan pertama yang disyorkan biasanya LG V60 terima kasih kepada DAC terbina dalam. Tetapi ASUS semakin hangat dengan HyperStream II Quad DAC yang baharu, dan itu akan sangat berguna dengan bicu fon kepala 3.5mm terbina dalam.

Seperti yang berlaku pada ROG Phone 3, ASUS juga mengeluarkan beberapa aksesori baharu yang direka khusus untuk ROG Phone 5. Inilah sebabnya mengapa anda akan menemui port USB-C yang dipasang di sisi, untuk perkara seperti AeroActive baharu Cooler 5, yang hanya diklip pada telefon anda untuk mengelakkan telefon anda daripada terlalu panas. Ini juga menambahkan beberapa butang fizikal tambahan pada bahagian belakang telefon anda, sambil digandakan sebagai kickstand dan berfungsi dengan ketiga-tiga versi.

Pencetus Udara juga kembali ke Telefon ROG, kerana terdapat dua butang sensitif sentuhan pada bingkai Telefon ROG. Ini menghilangkan keperluan untuk pengawal pihak ketiga jika anda merancang untuk bermain sesuatu seperti PUBG atau COD: Mudah Alih dengan Telefon ROG. Tetapi ROG Phone 5 Pro dan Ultimate mempunyai beberapa helah tambahan.

Kontras yang ketara

Selain Pencetus Udara pada bingkai, kedua-dua ROG Phone 5 Pro dan ROG Phone 5 Ultimate menampilkan penderia sentuhan dwi di bahagian belakang telefon yang tersembunyi. Ini terbina dalam telefon dan akan menyediakan fungsi pencetus L2/R2, sama seperti pengawal generasi seterusnya kegemaran anda. Selain itu, ia direka dengan cara yang tidak akan mengganggu AeroActive Cooler 5 yang disebutkan di atas.

ROG Phone 5 Pro dan Ultimate juga mempunyai ciri lain yang tidak terdapat dalam Telefon 5 standard – Kawalan Pergerakan. Terdapat sejumlah 10 kawalan pergerakan yang boleh digunakan semasa bermain permainan perlumbaan kegemaran anda. Hanya condongkan telefon anda ke hadapan untuk memecut, ke belakang untuk menekan brek, dan kiri atau kanan untuk membuat selekoh tersebut.

Malah terdapat paparan LED yang boleh disesuaikan di belakang Pro dan Ultimate, menambahkan sedikit sentuhan peribadi dan bakat pada pakej yang sudah mengagumkan. Sudah tentu, ini hanya ada kerana ASUS boleh melakukannya, tetapi dapat mempunyai Gamertag anda atau mesej tersuai berkelip di bahagian belakang telefon adalah sangat keren.

Harga dan ketersediaan

Ini adalah bahagian yang akan menyakitkan. ASUS tidak berkongsi sama ada mana-mana model ROG Phone 5 akan datang ke AS, tetapi syarikat itu berkongsi harga untuk model di Eropah. Harga akan bermula pada €799 (~$950) untuk model asas ROG Phone 5, manakala Phone 5 Pro bermula pada €1,199 (~$1,425), dan ROG Phone 5 Ultimate mendahului €1,299 (~$1,545).

ASUS mengesahkan bahawa ROG Phone 5 akan dilancarkan di Eropah bulan ini, dengan versi Pro akan datang pada bulan April, dan ROG Phone 5 Ultimate dilancarkan pada bulan Mei. Keluaran berperingkat kelihatan agak ganjil, tetapi ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada ASUS membawa telefon berkuasa ini ke Amerika Syarikat, atau jika Barat akan ditinggalkan daripada keseronokan.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *