AS menjalankan ujian ‘berjaya’ bagi teknologi peluru berpandu hipersonik, Berita & Berita Teratas Amerika Syarikat

WASHINGTON (AFP) – Amerika Syarikat berjaya menguji teknologi peluru berpandu hipersonik, sistem senjata baharu yang sudah digunakan oleh China dan Rusia, kata Tentera Laut AS pada Khamis (21 Okt).

Ujian itu, yang dijalankan pada hari Rabu di kemudahan Nasa di Wallops, Virginia, adalah “langkah penting dalam pembangunan peluru berpandu hipersonik biasa rekaan Tentera Laut”, kata tentera laut dalam satu kenyataan.

“Ujian ini menunjukkan teknologi hipersonik termaju, keupayaan dan sistem prototaip dalam persekitaran operasi yang realistik,” katanya.

Peluru berpandu hipersonik, seperti peluru berpandu balistik tradisional, boleh terbang lebih daripada lima kali kelajuan bunyi, atau Mach 5.

Tetapi mereka lebih mudah dikendalikan daripada rakan balistik mereka dan boleh mengesan trajektori rendah di atmosfera, menjadikan mereka lebih sukar untuk bertahan.

Duta Besar Robert Wood, wakil tetap AS ke Persidangan Perlucutan Senjata, menyatakan kebimbangan awal minggu ini berikutan laporan bahawa China telah menjalankan ujian pada bulan Ogos terhadap peluru berpandu hipersonik dengan kapasiti nuklear.

Menurut Financial Times, China melancarkan peluru berpandu hipersonik yang melengkapkan litar planet itu sebelum mendarat, meleset sasarannya.

“Kami sangat prihatin dengan apa yang China lakukan dalam bidang hipersonik,” kata Encik Wood, yang minggu depan berundur dari jawatannya di Geneva selepas tujuh tahun.

China menegaskan bahawa ujian itu adalah rutin untuk kapal angkasa dan bukannya peluru berpandu.

Encik Wood berkata Rusia juga mempunyai teknologi hipersonik dan sementara Amerika Syarikat telah menahan diri daripada membangunkan kapasiti ketenteraan dalam bidang ini, ia kini tidak mempunyai pilihan selain bertindak balas dengan cara yang sama.

“Jika anda sebuah negara yang menjadi sasaran itu, anda akan mahu memikirkan cara untuk mempertahankan diri anda daripada itu,” katanya. “Oleh itu, kami mula melihat aplikasi lain dan aplikasi pertahanan yang boleh anda bawa kepada teknologi hipersonik – dan itu meneruskan perkara untuk mempercepatkan perlumbaan senjata.”

China melancarkan peluru berpandu jarak sederhana hipersonik, DF-17, pada 2019, yang boleh bergerak sekitar 2,000km dan boleh membawa kepala peledak nuklear.

Peluru berpandu yang disebut dalam cerita FT adalah yang berbeza, dengan jarak yang lebih panjang. Ia boleh dilancarkan ke orbit sebelum kembali ke atmosfera untuk mencapai sasarannya.

Rusia baru-baru ini melancarkan peluru berpandu hipersonik, Zirkon, dari kapal selam, dan sejak akhir 2019, telah mempunyai peluru berpandu Avangard yang berkeupayaan nuklear hipersonik dalam perkhidmatan. Avangard boleh mengembara sehingga 27 Mach, menukar haluan dan ketinggian.

Pentagon berharap untuk menggunakan senjata hipersonik pertamanya menjelang 2025 dan berkata pembangunan mereka adalah salah satu “keutamaan tertinggi”.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *