AS Mempertimbangkan Melarang Penyulitan Hujung-ke-Hujung

Berkali-kali, isu ini kembali kepada penembakan besar-besaran yang berlaku di San Bernadino, California, pada tahun 2015. Penembak terbunuh dalam serangan itu, tetapi iPhone ditinggalkan. Penguatkuasa undang-undang tidak dapat mengumpulkan data dari telefon kerana ia dikunci. Ini memulakan pergaduhan antara undang-undang dan Apple, yang enggan menyediakan pintu belakang untuk telefon mereka.

Empat tahun kemudian, ia terus menjadi isu. Setiap kali undang-undang menemui jalan mengatasi masalah itu, Apple lebih mengetatkan keselamatannya. Dan kini penyulitan digunakan oleh semakin banyak syarikat teknologi, Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan penyulitan hujung ke hujung.

Penyulitan hujung ke hujung menghalang sesiapa selain pengirim dan penerima daripada mengetahui perkara yang terkandung dalam mesej dengan membeleknya. Ini berlaku tanpa anda sedari, kerana pada masa anda menerima mesej, seperti dalam apl Mesej iOS atau dalam WhatsApp, ia telah pun dibongkar.

Tetapi ini tidak sesuai dengan undang-undang, bahawa komunikasi sedang berlaku, dan mereka tidak mempunyai cara untuk mengetahui perkara yang anda bincangkan.

Minggu lalu Majlis Keselamatan Negara AS membincangkan masalah yang mereka gambarkan sebagai “menjadi gelap,” kerana mereka melihat penyulitan dimasukkan ke dalam lebih banyak platform. Mereka sedang mempertimbangkan untuk meminta Kongres mengharamkan penyulitan hujung ke hujung.

Apple, serta syarikat teknologi lain, bergantung pada penyulitan untuk mendapatkan kepercayaan pengguna mereka. Malah, Apple secara konsisten menyatakan ideal itu, bahawa mereka mengambil berat tentang keselamatan pengguna. Industri teknologi percaya bahawa jika mereka menyediakan pintu belakang untuk penguatkuasaan undang-undang dan kerajaan, penggodam boleh mencari jalan melaluinya.

Tetapi penguatkuasa undang-undang tahu bahawa penyulitan kadangkala menghalang cara mereka menyelesaikan jenayah. Pegawai kerajaan pada mesyuarat minggu lalu mempertimbangkan sama ada mereka harus terus mencari penyelesaian untuk “menjadi gelap” atau sama ada mereka harus meminta penggubal undang-undang untuk melarang langsung penyulitan hujung ke hujung.

Bagi bidang kerajaan yang menguatkuasakan keselamatan, seperti Agensi Keselamatan Siber dan Infrastruktur, mereka melihat penyulitan sebagai penting. Tetapi bagi mereka yang ingin menangkap aktiviti jenayah, seperti Imigresen dan Penguatkuasaan Kastam, mereka berasa terhalang. Jabatan Perdagangan melihat isu dengan keselamatan ekonomi, dan Jabatan Negara percaya ia boleh membawa kepada akibat diplomatik.

Ia tidak percaya perkara seperti itu boleh meluluskan Kongres, dan terdapat pembangkang yang diketahui terhadap perkara sedemikian. Dan Apple, bersama-sama dengan syarikat teknologi lain, akan terus menentang sesuatu yang sangat penting kepada pengguna mereka dan yang mereka tahu memberi pengguna mereka alasan untuk menggunakan sistem dan peranti mereka.

Apakah pendapat anda mengenai kerajaan yang mengambil kira perkara sedemikian? Adakah anda fikir undang-undang untuk mengharamkan penyulitan hujung ke hujung boleh diluluskan? Atau adakah anda fikir terdapat terlalu banyak tentangan? Tinggalkan fikiran anda dalam komen di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Saya terkejut bahawa dalam “Tanah Orang Bebas” undang-undang sebegitu juga dipertimbangkan. OTOH, saya tidak hairan kerana kerajaan ingin tahu SEGALA perkara yang berlaku. Kami sedang meluncur menuruni cerun licin ke arah negara polis yang akan menjadikan 1984 dan rejim penindas paling teruk setakat ini kelihatan seperti permainan kanak-kanak.

Anda boleh mempertimbangkan untuk berhijrah ke Jerman. Mereka sedang mempertimbangkan cadangan yang sama di sini walaupun bir yang baik akan menggantikan beberapa privasi yang hilang.

Akses kepada telefon yang disulitkan harus dibenarkan untuk penyiasatan jenayah terutamanya untuk kes seperti yang dinyatakan di atas

Bunyi seperti ekspedisi memancing kepada saya. Adakah sesuatu yang berkaitan dengan penyiasatan yang ditemui pada telefon San Bernardino?

Jika penguatkuasa undang-undang ingin mengakses telefon yang disulitkan, mereka harus mendapatkan waran geledah, sama seperti yang mereka perlu lakukan dalam semua carian lain.

Adakah anda akan menukar telefon anda jika anda dituduh melakukan aktiviti jenayah?

Mengharamkan penyulitan hujung ke hujung adalah seperti melarang senjata api, hanya penjenayah yang akan memilikinya. Selain itu, tiada cara untuk mengawal pelanggar undang-undang dan menguatkuasakan undang-undang.

Jika anda memberikan “akses’ kepada satu perkara, kerajaan akan mahukan lebih dan lebih lagi sehingga anda tidak mempunyai sebarang privasi. Ia tidak boleh diberikan melainkan ia dilakukan oleh pemilik peranti. Tempoh.

Kerajaan kita *sepatutnya* menolak permintaan ini seolah-olah ia adalah timbunan doo anjing yang mengukus! Jika tidak, mula risau. Mereka mencela tentang pengintipan China, lebih teruk lagi apabila kerajaan kita sendiri mengintip *ANDA*, apalagi China berbuat demikian.

Menjadi tugas patriot untuk melindungi negaranya daripada kerajaannya. -Thomas Paine

Mereka yang boleh melepaskan kebebasan penting untuk mendapatkan sedikit keselamatan sementara tidak berhak mendapat kebebasan mahupun keselamatan. -Benjamin Franklin

Mengapakah kerajaan mendesak penyulitan hujung ke hujung untuk komunikasinya tetapi mahu melucutkan keistimewaan yang sama kepada rakyat? Mungkin jika setiap kerajaan di dunia tahu dengan tepat apa yang sedang berlaku dengan setiap kerajaan lain, tidak ada keperluan untuk “keselamatan negara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *