ARKit Apple mempercepatkan pembangunan realiti tambahan

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Saya kelihatan agak taksub dengan ARKit. Anda lihat, apa yang telah dikeluarkan oleh Apple dengan platform realiti tambahan (AR) baharu ini ialah peluang untuk pembangun semua jalur untuk menjadi benar-benar kreatif dengan maksud teknologi ini sebenarnya.

Lebih daripada Pokemon

Fikirkan tentang reaksi sejurus selepas WWDC pada bulan Jun. Adam Fingerman, Ketua Pegawai Pengalaman di ArcTouch, menyatakan potensi platform: “Dengan pengedaran App Store dan pembelian dalam apl, ia merupakan platform yang lebih menarik untuk jenama dan perniagaan yang ingin mencipta pengalaman tambahan.”

Penganalisis Forrester Michael Facemire juga berkata pada masa itu,Walaupun kami masih sangat awal dalam kematangan AR, ini adalah langkah pertama yang baik untuk membuatkan orang ramai berfikir dan menggunakan teknologi itu.”

“Berbeza dengan pengalaman ‘AR’ yang lebih biasa di mana objek berada dalam ruang sewenang-wenangnya di hadapan pengguna, ARKit membolehkan pembangun mencipta pengalaman yang sangat interaktif di mana objek boleh mengesan dan duduk rata di atas meja, kaunter dan permukaan lain untuk membuatkan mereka berasa benar-benar hidup. -suka,” tulis Pengurus Produk Kanan Y Media Labs Steven McMurray.

Pemaju kelihatan agak sibuk

Hanya beberapa minggu sejak ARKit diumumkan, tetapi pembangun sudah pun terlibat dengan teknologi dengan cara yang membayangkan idea baharu dalam reka bentuk produk realiti maya (VR). Anda boleh melihat beberapa idea awal, termasuk alat ukuran bilik pintar di tapak MadeWithARKit.

Malah dalam beberapa minggu kebelakangan ini saya telah tertarik dengan perkembangan ARKit yang baru muncul. Berikut adalah beberapa yang saya temui:

Pixie

Penjejak lokasi Pixie menggunakan penjejak perkakasan Bluetooth dan AR untuk membantu anda mencari sesuatu. Ideanya ialah mana-mana item yang dijejaki boleh ditemui hanya dengan menghalakan iPhone anda ke arahnya.

JigSpace

JigSpace telah menggunakan ARKit untuk mencipta bukti konsep untuk manual produk berasaskan AR. Ia mungkin menjadi hab “pergi ke” untuk manual sokongan AR.

Realiti Tarian

Dance Reality menggunakan ARKit untuk membina video interaktif dana untuk mengajar orang cara menari.

Apatah lagi peluang dalam percetakan 3D.

Di luar herotan realiti Apple

Apple hanyalah firma terbaru yang terlibat dengan AR.

Lihat di luar gelembungnya, dan anda akan temui banyak idea yang mungkin menunjukkan cara AR boleh membantu merealisasikan penyelesaian dan pengalaman baharu.

Kumpulan Osterhout (ODG) dan Citrix mengumumkan kerjasama di mana cermin mata ODG boleh digunakan untuk mengakses desktop maya, ruang kerja digital dan aplikasi dan data perniagaan termaya menggunakan Penerima Citrix dan XenApp dan XenDesktop.

Penyelesaian jenis ini mempunyai implikasi dalam pengedaran, logistik, pembaikan teknikal dan sokongan, dan tindak balas kecemasan. VR dan AR sudah digunakan dalam sektor ini.

Perjalanan adalah satu lagi sektor yang jelas.

Menulis dalam laporan “Adakah Realiti Maya Mempunyai Tempat dalam Perjalanan?” baru-baru ini, Alex Hadwick, ketua penyelidikan di Eye for Travel, berkata:

“Saya akan menasihati jenama pelancongan yang boleh melihat cara mereka boleh mendapatkan VR secara bersemuka dengan pengguna untuk terlibat dengan medium ini dengan segera. Ini menunjukkan pulangan sebenar pelaburan hari ini. Begitu juga, jika jenama pelancongan dapat melihat kos- cara yang berkesan untuk membuat kandungan VR, mereka juga harus mencuba.”

Laluan kos efektif itu tiba dengan iOS 11 semata-mata kerana berpuluh juta peranti akan serta-merta dapat mengakses AR sebaik sahaja OS dihantar pada musim gugur.

Ini bermakna idea yang telah diusahakan oleh orang ramai di luar ekosistem Apple selama bertahun-tahun kini boleh memperoleh jenis akses kepada pasaran besar-besaran yang mereka perlukan.

Menambah yang sebenar

Terdapat beberapa lagi langkah teknologi yang perlu diambil agar teknologi itu benar-benar memenuhi janjinya.

Kami tahu Apple sedang berusaha untuk menambah baik pengecaman muka, tempat dan objek dalam Foto mengapa lagi anda boleh meminta Siri mencari semua imej yang anda ada dalam Foto pada iPhone anda yang kebetulan termasuk pokok?

Ciri kemas ini mungkin menyeronokkan untuk anda hari ini, tetapi digabungkan dengan ARKit ia boleh membuka kunci banyak alatan baharu.

Digimarc menumpukan pada menyediakan maklumat produk kepada pengguna melalui peranti mudah alih. Ia mengatakan Apple harus menjadikan ARKit lebih baik dalam mengenal pasti dan bertindak balas dengan sewajarnya kepada objek luaran.

Mereka melihat penyelesaian ini membolehkan kita, sebagai contoh, menghalakan iPhone kita ke arah ubat untuk mendapatkan maklumat dos atau pada item makanan di rak pasar raya untuk melihat senarai ramuan pada saiz yang boleh kita baca.

“Nilai sebenar adalah memperkasakan pengguna Apple untuk menemui dunia di sekeliling mereka, dengan menyediakan pelbagai maklumat yang boleh diambil tindakan,” tulis CTO Digimarc Tony Rodriguez.

Semakin saya melihat ARKit, semakin saya melihat nilainya sebagai alat untuk transformasi digital merentas pelbagai industri, yang akhirnya mungkin memasuki kesedaran pengalaman dan realiti harian.

Google+?Jika anda menggunakan media sosial dan kebetulan menjadi pengguna Google+, mengapa tidak sertai komuniti Sudut Bantuan Kool AppleHolic dan sertai perbualan sambil kami meneruskan semangat Apple Model Baharu?

Ada cerita?Tinggalkan saya talian melalui Twitterdan beritahu saya. Saya suka jika anda memilih untuk mengikuti saya di Twitter supaya saya boleh memberitahu anda apabila item baharu diterbitkan di sini terlebih dahulu di Computerworld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *