Apple Watch masa depan boleh mengukur tekanan darah dengan jalur yang boleh diregangkan

Paten baharu “Cuff Tekanan Darah Boleh Regang” yang diberikan kepada Apple oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS menerangkan mekanisme untuk mengukur tekanan darah melalui Apple Watch. Mengikut pemfailan, manset boleh kembang yang dipasang pada jam tangan pintar akan digunakan untuk menghalang aliran darah dan mengukur tekanan darah.

Apple Watch semasa boleh mengukur kadar denyutan jantung pengguna dan model Siri 4 atau lebih baru boleh mengesan Fibrilasi Atrium (AFib) yang tidak didiagnosis. Memandangkan pengukuran tekanan darah memerlukan cuff, gergasi teknologi Cupertino masih belum dapat memperkenalkan ciri tersebut. Tetapi ia telah meneroka cara untuk memperkenalkan pemantauan tekanan darah dan biometrik.

Sebelum ini, syarikat itu telah diberikan paten “gandingan elektrik bagi sistem ukuran masa transit nadi (PTT) ke jantung untuk pengukuran tekanan darah” yang menggambarkan sensor baharu untuk mengira tekanan darah melalui masa transit nadi.

Apple sedang meneroka cara baharu untuk pengguna mengukur tekanan darah mereka melalui Apple Watch mereka. Butiran pemfailan baharu bahawa jalur jam tangan khas yang mengandungi cecair di dalam bilik boleh digunakan sebagai cuff untuk memantau tekanan darah.

Penjelmaan termasuk peranti pengukuran tekanan darah yang termasuk manset untuk mengukur tekanan darah pengguna. Cuff mungkin termasuk pemasangan pundi kencing yang dikonfigurasikan untuk mengekalkan cecair dalam ruang dalaman di mana pemasangan pundi kencing terbentuk daripada sel pertama yang mentakrifkan bahagian pertama ruang dalaman yang disambungkan dengan sel kedua yang menentukan bahagian kedua ruang dalaman.

Pita cuff akan mengempis dan panjang semula selepas isipadu cecair berkurangan.

Pemasangan pundi kencing juga boleh termasuk saluran bendalir yang berada dalam komunikasi bendalir dengan sel pertama dan sel kedua serta ditambah dengan takungan. Pemasangan pundi kencing boleh menukar cecair dengan takungan dan dikonfigurasikan untuk menambah panjang apabila isipadu cecair dalam ruang dalaman berkurangan, dan berkurangan panjang apabila isipadu cecair dalam ruang dalaman meningkat.

Teknologi ini dijangka akan muncul dalam Apple Watch Series 8 bersama-sama dengan biometrik baharu yang lain seperti memantau tahap glukosa, alkohol dan penghidratan.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *