Apple sedang membina dua kemudahan pengeluaran baharu di Culver City untuk pengeluaran TV dan filem

Kembali pada bulan Julai, dilaporkan bahawa Apple sedang mencari untuk memajakkan kampus pengeluaran yang besar di Los Angeles dalam usaha untuk mengukuhkan kehadirannya di Hollywood dengan kandungan asli baharu untuk perkhidmatan penstriman Apple TV+. Kini, gergasi teknologi itu telah memulakan pembinaan dua kemudahan baharu di Culver City berhampiran Los Angeles.

Menurut laporan baru daripada Kepelbagaian, kemudahan baharu itu akan berjumlah lebih 550,000 kaki persegi setelah siap dan akan ditempatkan bersama-sama dengan jalan raya National, Venice dan Washington. Kemudahan itu akan dihubungkan dengan “dinding yang dikongsi.”

Seorang wakil gergasi teknologi berkata ia akan menjadi “penggunaan campuran” tetapi tidak berkongsi butiran tentang jenis ruang studio pengeluaran yang akan menjadi sebahagian daripada pembangunan. Pembinaan untuk bangunan baharu itu sedang dijalankan tetapi Apple tidak memberikan jangka masa bila tapak itu akan siap dan berjalan. “Kami berada di peringkat perancangan awal dan akan mempunyai lebih banyak lagi untuk dikongsikan,” kata wakil itu.

Gergasi teknologi itu membuka pejabat pertamanya di Culver City pada 2014 dan kini mempunyai lebih 1,500 pekerja yang bekerja di kawasan itu. Apple kini mempunyai bangunan pejabat seluas 128,000 kaki persegi di Culver City yang diperolehnya pada 2018. Pekerja yang sedang bekerja di lokasi tersebut termasuk ahli pasukan Apple TV+ dan Apple Music, jurutera, penyelidik kecerdasan buatan/pembelajaran mesin dan kakitangan di lain-lain bahagian.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *