Apple News untuk Android? Kenapa tidak?

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Dengan iPhone baharu, AirPods dan iPads yang semakin hampir, keputusan Apple baru-baru ini untuk membuat perubahan pada App Store dan membenarkan pembangun apl pembaca mengetepikan sistem pembayaran App store mungkin bukan altruisme. Ia membenarkan Apple bersaing.

Perkhidmatan untuk kita yang lain

Fikirkanlah. Kami sudah mengetahui visi perkhidmatan Apple melangkaui platformnya sendiri. Perkhidmatan utama, Muzik, TV dan iCloud berfungsi merentas berbilang platform.

Mengapa ia tidak memilih untuk menawarkan News+, Arcade dan (berpotensi, tetapi pada masa ini, tidak mungkin, memandangkan penyepaduan Apple Watch) Kecergasan merentas berbilang platform apatah lagi perkhidmatan lain yang mungkin telah dirancangnya. (Kesihatan? Podcast? Pembayaran?)

Masalah di bawah peraturan App Store sedia ada ialah jika ia mengambil sebahagian daripada hasil daripada pesaing dalam kategori perkhidmatan yang sama yang menyediakan perkhidmatan pada platformnya sendiri, tetapi gagal bersaing pada kedudukan yang sama terhadap mereka di atas orang lain, Apple akan dilihat sebagai antipersaingan.

Penyelesaiannya? Tepat apa yang telah dilakukan oleh syarikat: Mula membuka pasarannya sendiri untuk mengelakkan tuduhan sedemikian.

Apakah maksud ini

Saya fikir ini bermakna bahawa pada satu ketika tidak lama lagi Apple mungkin mula menawarkan perkhidmatan Apple tambahan pada platform lain untuk bersaing dengan yang lain.

Berita nampaknya pilihan yang jelas. Idea bahawa sebuah keluarga mungkin melabur dalam perkhidmatan Apple One untuk mengakses Berita pada mana-mana peranti dan pada mana-mana platform sangat masuk akal. Berita sebagai “aplikasi pembaca” yang jelas, mungkin perubahan App Store baru-baru ini Apple meletakkan asas untuk langkah sedemikian. Dan Program Rakan Kongsi Berita baru-baru ini boleh membantu syarikat membina berita tempatan secara global.

Dalam nota pelanggan yang membincangkan perubahan App Store terkini yang diberikan kepada saya, penganalisis Morgan Stanley Katy Huberty membayangkan langkah sedemikian, menulis: “Kami juga melihat perubahan terkini sebagai langkah Apple untuk mengawal selia sendiri untuk melembapkan undang-undang/kawal selia. tekanan,” tambahnya, “dan/atau membuka jalan untuk menjadi lebih berdaya saing dengan aplikasi pembaca berjenamanya sendiri termasuk Apple Music, Apple TV+ dan Apple News+.”

Berapakah kos perubahan ini?

Kos langkah Apple untuk membuka aplikasi pembaca tidaklah besar. Morgan Stanley menganggarkan bahawa 50 teratas apl sedemikian menyumbang 13% daripada hasil App Store. Itu merentasi hiburan, muzik, buku dan apl berita.

Masalahnya, memulakan sistem pembayaran mereka sendiri tidak masuk akal untuk semua apl ini, mendorong penganalisis untuk mengatakan bahawa hanya “10 teratas atau lebih” mempunyai skala, jenama, belanjawan dan kesetiaan untuk “menyerap geseran memintas platform pembayaran App Store.”

Paling teruk, penganalisis menganggarkan langkah itu akan menyamai pengurangan 4% dalam hasil Perkhidmatan Apple untuk aplikasi tersebut melalui App Store.

Apple pastinya ingin mencari cara untuk memulihkan pendapatan yang hilang itu. Dan satu cara yang jelas mungkin ialah memperkenalkan perkhidmatan baharu merentasi platform tambahan dan mempergiatkan daya saingnya ke dalam platform alternatif.

Ini bermakna perkhidmatan sedia ada seperti Muzik dan TV+ akan dipromosikan tanpa belas kasihan merentas platform yang kini disokong Apple. Ini juga bermakna syarikat akan mencari perkhidmatan baharu yang boleh ditawarkannya kepada khalayak global, yang mungkin adalah maksud pembelian Primephonic baru-baru ini.

Sudah tentu, menjangkakan peningkatan dalam tawaran Apple di sekitar pakej perkhidmatannya bukanlah sesuatu yang terlalu mengada-ada. Kami tahu syarikat itu mahu meningkatkan jualan TV+ kerana ia berusaha untuk memindahkan pelanggan percuma sedia ada untuk membayar. Dan kami tahu syarikat itu mencari pendapatan dalam segmen perkhidmatannya yang lebih tinggi kerana itulah yang dikatakan ia mahu lakukan. Terutamanya jika sebahagian daripada rancangannya melibatkan meninggalkan perjanjian cariannya yang sangat menguntungkan dengan Google, yang akan menghilangkan berbilion-bilion daripada keuntungannya.

Bagaimana dengan permainan?

Sekiranya Apple memilih untuk mengeluarkan Berita di seluruh platform lain, sudah pasti masuk akal untuk mengalihkan Arcade dengan cara yang sama. Dalam jangka pendek, mungkin tidak.

Huberty menulis: “Semakan kami menunjukkan tiada niat untuk Apple membawa perubahan ini kepada apl permainan. Walaupun apl pembaca secara kolektif membentuk hanya 14% daripada hasil pembangun App Store T12M, apl Permainan ialah lembu tunai App Store, menyumbang 63% hasil pemaju dalam T12M.”

Jangan sekali-kali berkata tidak pernah, sudah tentu.

“Itu berkata, memandangkan kepentingan kategori permainan, ia akan menjadi ruang yang kami perhatikan dengan teliti, terutamanya dengan keputusan dalam pertikaian undang-undang Apple dengan Epic Games dijangka diumumkan pada bila-bila masa sekarang,” kata penganalisis itu.

Ini mungkin benar, tetapi memandangkan perubahan apl pembaca dijangka tidak akan tersedia sehingga awal tahun depan, dan Apple juga dijangka membuat pengumuman penting sekitar AR pada tahun 2022, sukar untuk mengabaikan momentum itu.

Saya fikir tenaga ini berpotensi diterjemahkan ke dalam perkhidmatan permainan merentas platform dengan realiti tambahan sebagai hadiahnya. Itu, sudah tentu, akan menjelaskan darah buruk semasa antara Apple dan Epic, memandangkan keazaman kedua untuk memerintah multiverse.

Perkara kelihatan mungkin menjadi menarik dalam beberapa bulan akan datang selagi Apple tidak menumpahkan kepercayaan.

Sila ikuti sayaTwitter, atau sertai saya dalam bar & gril dan kumpulan Perbincangan AppleHolic di MeWe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *