Apple mengumumkan iCloud+ dengan kemas kini privasi utama termasuk Perlindungan Privasi Mel, Geganti Peribadi dan banyak lagi

Semasa WWDC 21, Apple mengumumkan kemas kini utama untuk perlindungan privasi pengguna di seluruh platformnya. Perkhidmatan baharu telah diperkenalkan dipanggil iCloud+ yang akan terdiri daripada ciri seperti VPN yang dipanggil Relay Privasi yang akan menyembunyikan maklumat anda semasa anda melayari web. Menurut gergasi teknologi Cupertino, Privacy Relay akan menghantar trafik internet melalui dua sistem geganti, mengaburkan maklumat anda walaupun dari Apple sendiri. Perkhidmatan ini juga menyokong Video Selamat HomeKit dan Perlindungan Privasi Mel, dan akan disertakan sebagai sebahagian daripada peringkat harga iCloud semasa.

iCloud ialah perkhidmatan Apple terbaharu untuk menerima peningkatan privasi utama. Mulai musim luruh ini, pengguna akan mempunyai keupayaan untuk menambah kenalan pemulihan seperti ahli keluarga atau rakan sekiranya mereka terlupa kata laluan mereka, dengan cara ini mereka boleh menghantar kod ke peranti mereka dan masuk semula ke akaun mereka. Apple juga menyokong akaun legasi, pengguna boleh meminta akses kepada saudara-mara yang telah meninggal dunia untuk mendapatkan foto dan data yang penting untuk mereka akses selepas orang itu meninggal dunia.

Gergasi teknologi itu juga sedang berusaha Perlindungan Privasi Mel untuk iCloud Mail. Ciri ini akan menyembunyikan alamat IP anda daripada pengirim supaya anda tidak boleh dipautkan ke aktiviti dalam talian lain dan melayari dengan selamat. Ia juga akan menghalang mereka daripada menerima data lokasi atau dapat melihat dengan tepat apabila anda membuka e-mel. Apple juga menyembunyikan alamat IP pengguna dalam Safari yang bermakna anda tidak boleh dijejaki di seluruh web.

Menurut gergasi teknologi itu, ia melihat privasi sebagai hak asasi manusia dan ia pasti komited terhadap idea itu dan menunjukkannya pada Persidangan Pembangun Seluruh Dunia tahun ini. Semua ciri yang diumumkan pada acara itu akan disediakan untuk pembangun sebagai beta mulai hari ini, kepada pengguna awam pada bulan Julai, dan akan disediakan kepada setiap pengguna pada musim luruh ini.

Privasi telah menjadi pusat kerja kami di Apple sejak awal lagi. Setiap tahun, kami sendiri membangunkan teknologi baharu untuk membantu pengguna mengawal lebih banyak data mereka dan membuat keputusan termaklum tentang siapa mereka berkongsi data itu. Kemas kini tahun ini termasuk ciri inovatif yang memberikan pengguna cerapan yang lebih mendalam dan kawalan yang lebih terperinci berbanding sebelum ini.

Selain iCloud, Siri juga mendapat kemas kini privasi tahun ini. Apple memperkenalkan pengecaman pertuturan pada peranti kepada Siri supaya interaksi audio anda dengan Siri tidak pernah meninggalkan peranti anda. Ini bermakna pelbagai permintaan kepada Siri boleh dibuat tanpa sambungan Internet dan Siri kini akan menjadi lebih pantas semasa menjawab permintaan anda.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *