Apple menggunakan CSAM tetapi laporan mencadangkan App Store bukanlah tempat yang selamat untuk kanak-kanak

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Apple App store ditampilkan

Menurut laporan baharu, platform App Store Apple membenarkan kanak-kanak mengakses aplikasi dewasa sahaja dan mengatakan bahawa dasar CSAM tidak cukup berkesan. Laporan itu mendakwa bahawa sekatan umur semasa dan kawalan keselamatan sejuk lain tidak berfungsi dengan berkesan seperti yang difikirkan ramai.

Projek Ketelusan Teknologi menyiarkan laporan itu:

Siasatan mendedahkan lubang besar dalam langkah keselamatan kanak-kanak App Store, menunjukkan betapa mudahnya remaja muda mengakses apl dewasa yang menawarkan temu janji, sembang rawak, seks kasual dan perjudian, walaupun Apple tahu pengguna itu masih di bawah umur.

Hasilnya menjejaskan janji Apple bahawa App Storenya adalah a “tempat selamat untuk kanak-kanak” dan ia menolak aplikasi yang ada “over the line terutamanya apabila ia meletakkan kanak-kanak berisiko.”

Kumpulan itu menyediakan ID Apple dengan umur 14 tahun dan mungkin tanpa kawalan ibu bapa. Mereka menguji hampir 80 aplikasi yang dihadkan oleh orang berumur 17 tahun ke atas. Hasilnya ialah “pengguna bawah umur boleh dengan mudah mengelak sekatan umur dalam kebanyakan kes.” Laporan itu mengatakan bahawa sesetengah aplikasi mempunyai tetingkap timbul untuk mengesahkan umur pengguna, tetapi jika kanak-kanak mengklik “OK,” mereka dibenarkan mengakses segala-galanya tanpa sebarang had. Semua ini, walaupun Apple ID dikaitkan dengan pengguna berusia 14 tahun.

“Apabila akaun ujian bawah umur cuba memuat turun apl dewasa ini, Apple menyampaikan mesej pop timbul yang meminta pengguna mengesahkan mereka berumur 17 tahun atau lebih. Tetapi jika pengguna berusia 14 tahun kami mengklik “ya” untuk mengatakan mereka berumur 17+ , Apple tidak melakukan apa-apa untuk menghalang muat turun, walaupun mengetahui, berdasarkan Apple ID, bahawa pengguna tidak cukup umur. Itu meletakkan apl itu sendiri untuk menghalang akses oleh kanak-kanak di bawah umur dan TTP mendapati sistem ini jauh daripada boleh dipercayai .”

Laporan itu juga menunjukkan beberapa “kecacatan dan ketidakkonsistenan” dalam keselamatan kanak-kanak:

“Sebagai contoh, 37 daripada apl dewasa membenarkan pendaftaran dengan Apple ID, dan dalam setiap kes, pengguna kami yang berumur 14 tahun dapat menggunakan kaedah itu untuk mendaftar, walaupun Apple tahu ID itu di bawah umur. Jika apl itu meminta umur pengguna, kanak-kanak di bawah umur hanya akan memasuki 18 tahun sekali lagi, tanpa campur tangan oleh Apple. Apl tersebut termasuk HOO Adult Hook Up & Friend Finder, Hahanono Chat & Get Naughty, dan Tinder.”

TPP juga menyebut bahawa penemuan “sangat mencadangkan” bahawa Apple tidak berkongsi data umur pengguna dengan aplikasi dalam App Store. Laporan itu juga menyebut bahawa sesetengah apl mempunyai 17+ penilaian, tetapi fungsinya tidak menggambarkannya:

“Satu lagi kes yang menarik ialah aplikasi sembang Yubo, yang telah digelar “Tinder untuk Remaja.” Ia terhad kepada pengguna 17 dan ke atas di App Store, tetapi aplikasi itu sendiri membenarkan pengguna seawal 13 tahun untuk mendaftar, malah berkata demikian dalam syarat perkhidmatannya.”

Laporan itu juga mendakwa bahawa beberapa aplikasi diuji “nampaknya direka untuk meminimumkan kemungkinan pembelajaran jika pengguna di bawah umur”. Ini dilihat dalam aplikasi seperti Grindr, yang memberitahu seorang kanak-kanak berusia 14 tahun “balik nanti” apabila mereka memasukkan tarikh lahir “sebenar”. Jelas sekali bahawa beberapa dasar CSAM tidak digunakan secara sama rata pada semua aplikasi, dan masih perlu dilihat perubahan yang akan dilakukan oleh Apple untuk menangani isu ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *