Apple menggugurkan penyulitan hujung ke hujung untuk penanda halaman Safari

Baru-baru ini, halaman sokongan gambaran keseluruhan keselamatan iCloud yang dikemas kini mengalih keluar penyulitan hujung ke hujung untuk penanda halaman Safari. Beberapa minggu yang lalu, halaman gambaran keseluruhan keselamatan iCloud yang dikemas kini menunjukkan penanda halaman Safari, bersama dengan sejarah dan tab, dilindungi dengan penyulitan hujung ke hujung.

Kini status itu bertukar kepada “Dalam transit & pada pelayan” yang bermaksud bahawa iCloud menyulitkan maklumat pengguna apabila ia dimuat naik dan disimpan pada iCloud. Tetapi sejarah dan tab Safari masih dilindungi oleh penyulitan hujung ke hujung.

Penanda halaman Safari membolehkan pengguna menyimpan tapak web yang kerap dilawati dan penting supaya mereka boleh mengaksesnya dengan cepat. Dengan sokongan iCloud, pengguna dalam ekosistem Apple boleh membuka tab yang disimpan pada semua peranti seperti iPhone, iPad dan Mac. Di samping itu, dengan penyulitan hujung-ke-hujung, tiada siapa yang akan dapat mengakses maklumat tersebut. Oleh itu, ia menimbulkan persoalan, adakah kemas kini yang lebih lama satu kesilapan atau Apple mengembalikan keputusannya untuk mengembangkan penyulitan hujung ke hujung kepada penanda halaman Safari kerana tekanan agensi undang-undang.

Data yang dilindungi dengan penyulitan hujung ke hujung tidak boleh diakses oleh sesiapa, malah Apple. Atas sebab itu, agensi penguatkuasaan undang-undang menentang data yang disulitkan. Apple baru-baru ini menangguhkan ciri keselamatan kanak-kanak baharunya untuk pengesanan CSAM selepas tindak balas daripada pakar privasi mengkritik syarikat itu kerana menjejaskan privasi pengguna dengan menamatkan penyulitan hujung ke hujung, tetapi pengawal selia dan pelabur meminta syarikat mengeluarkannya tidak lama lagi.

Setiausaha Dalam Negeri UK Priti Patel berkata:

Pengenalan penyulitan hujung ke hujung tidak semestinya membuka pintu kepada tahap penderaan seksual kanak-kanak yang lebih besar – tetapi itulah realitinya jika rancangan seperti yang dikemukakan oleh Facebook diteruskan tanpa perubahan. Tuduhan hiperbolik sesetengah pihak bahawa ini benar-benar mengenai kerajaan yang ingin mengintip dan mengintip rakyat yang tidak bersalah adalah tidak benar. Ia adalah mengenai memastikan mereka yang paling terdedah dalam kalangan kita selamat dan mencegah jenayah yang benar-benar jahat.

Dan pelabur Apple dan pengurus wang yang berjaya di Christian Brother Investment Services, Jeff McCory, sedang menekan syarikat itu untuk berbuat lebih banyak untuk menghentikan penyebaran Bahan Penderaan Seksual Kanak-Kanak (CSAM) dalam video juga dan menuntut ciri keselamatan kanak-kanak baharu harus dikeluarkan tidak lama lagi.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *