Apple mengeluarkan tvOS 15 dengan Audio Spatial, Dikongsi dengan Anda dan sokongan mini HomePod

Apple telah melancarkan tvOS 15 kepada semua pengguna dengan penambahbaikan dan ciri baharu termasuk sokongan Audio Spatial untuk AirPods, sokongan pembesar suara HomePod, kemas kini Fitness+, pemain video yang direka bentuk semula dan bahagian “Dikongsi dengan Anda” baharu dalam apl TV.

Dengan tvOS 15, pengguna boleh menikmati Audio Spatial dengan AirPods Pro dan AirPods Max daripada Apple TV mereka. Audio Spatial ialah pengalaman bunyi tiga dimensi dalam fon kepala anda tanpa memerlukan sistem bunyi sekeliling – menjadikan pengalaman TV anda seperti teater. Sama seperti iPhone dan Mac, Apple TV juga akan dapat menyambung secara automatik ke AirPods untuk mengeluarkan audio. Di samping itu, pemilik mini HomePod akan dapat menggunakan pembesar suara mereka sebagai output lalai untuk Apple TV. Mereka juga boleh disediakan sebagai pasangan stereo dengan Apple TV sekarang.

Perintah “Hey Siri” juga boleh digunakan untuk memainkan kandungan di TV sekarang. Pengguna juga boleh menggunakan Siri pada peranti lain seperti HomePod, iPhone atau iPad untuk mengawal Apple TV.

tvOS 15 akan menampilkan rancangan dan filem yang rakan dan keluarga telah kongsi dengan anda melalui Messages ke dalam apl TV melalui bahagian baharu yang dipanggil “Dikongsi Dengan Anda.” Jika anda tinggal bersama berbilang orang yang mempunyai tabiat menonton yang berbeza, terdapat bahagian baharu yang dipanggil “Untuk Anda Semua” yang menunjukkan pengesyoran yang sesuai untuk semua orang.

Salah satu ciri baharu terbesar untuk tvOS 15 ialah SharePlay, satu ciri yang membolehkan pengguna menonton video dan menstrim kandungan bersama-sama melalui perkongsian skrin di FaceTime. Ciri ini telah ditangguhkan untuk kemas kini perisian masa hadapan. Apple menunjukkan ciri ini semasa WWDC 2021 menggunakan episod daripada Apple TV+, tetapi SharePlay turut menampilkan sokongan untuk Disney+, Hulu, HBO Max, NBA, Twitch, TikTok, MasterClass, ESPN+, Paramount+ dan Pluto TV. Apple juga telah mengeluarkan API yang tersedia untuk aplikasi pihak ketiga dan perkhidmatan penstriman yang serasi dengan SharePlay.

tvOS 15 boleh dipasang pada model Apple TV berikut:

Untuk menaik taraf kepada sistem pengendalian baharu, hanya pergi ke Tetapan > Sistem > Kemas Kini Perisian dan pilih Kemas Kini Perisian. Apabila kemas kini muncul, pilih Muat turun dan Pasang. Tunggu proses kemas kini selesai dan Apple TV anda dimulakan semula.

Lihat kemas kini perisian lain yang dikeluarkan oleh Apple hari ini kepada pengguna:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *