Apple memecat pekerja penyangak di tengah-tengah siasatan oleh Agensi Buruh Kebangsaan AS

Apple telah menamatkan kontrak Ashley Gj酶vik, jurutera perisian syarikat itu selepas dia enggan menghadiri perbincangan mengenai “perkara Harta Intelek yang sensitif.” Bulan lalu, Gj酶vik mendedahkan rungutannya di syarikat itu. Di Twitter, dia berkongsi bahawa dia menghadapi seksisme di Apple, dan apabila melaporkan isu itu kepada pasukan HR yang berkenaan, dia diberi cuti bergaji tanpa had dan aksesnya kepada saluran Slack syarikat telah berputar semasa penyiasatan.

Baru-baru ini, dia juga memfailkan aduan di Agensi Buruh Kebangsaan (NLA) AS atas dakwaan diskriminasi dan gangguan di Apple. Penganjur gerakan #AppleToo dan kini jurutera perisian di syarikat Cher Scarlett turut memfailkan aduan di NLA terhadap ketidaksamaan gaji dan budaya kerahsiaan syarikat.

Ashley Gj酶vik kembali ke Twitter untuk memperincikan bagaimana syarikat teknologi itu memecatnya. Dia berkongsi surat-menyurat e-mel oleh pegawai perhubungan pekerja jabatan Penilaian Ancaman dan Keganasan Tempat Kerja AMR. Dalam e-mel tersebut, Gj酶vik telah diminta untuk hadir sendiri di pejabat untuk perbincangan segera mengenai perkara sensitif Harta Intelek.

– Ashley M. Gjovik (@ashleygjovik) 9 September 2021

Selepas Gj酶vik enggan menghadiri perbincangan dan meminta semua komunikasi melalui e-mel sahaja, dia menerima surat penamatannya. dia menulis:

Wakil perhubungan pekerja menjawab dengan mengatakan bahawa kerana dia telah memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam perbincangan, mereka akan bergerak ke hadapan dengan maklumat yang mereka ada dan “memberi keseriusan dakwaan ini” menggantung aksesnya kepada sistem Apple. Beberapa jam kemudian, Gj酶vik menerima e-mel bahawa pekerjaannya di Apple akan ditamatkan, berkuat kuasa esok.

Baru-baru ini, pekerja gergasi teknologi itu telah menyuarakan percanggahan pendapat mereka dengan dasar syarikat dan itu juga secara terbuka. Selepas model kerja hibrid diumumkan pada bulan Julai, beribu-ribu pekerja menentang dasar tersebut dan meminta dasar kerja jauh yang lebih fleksibel. Cher Scarlett memulakan tiga tinjauan ekuiti gaji dan apabila syarikat itu memusnahkan tinjauan tersebut, dia menganjurkan gerakan untuk memastikan syarikat itu bertanggungjawab kerana mengabaikan pekerja dengan berkongsi cerita tentang gangguan di tempat kerja, diskriminasi dan penderaan seksual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *