Apple membelanjakan 鈧?.5 juta melobi di EU, manakala Google dan Facebook membelanjakan lebih 鈧? juta

Tinjauan baharu rangkaian melobi di Kesatuan Eropah (EU) oleh Balai Cerap Korporat Eropah telah mendapati bahawa sektor melobi teknologi di EU membelanjakan lebih daripada bahan api fosil, farmasi dan industri lain. Walaupun Google dan Facebook telah melabur lebih 鈧? juta melobi di EU, Apple telah membelanjakan 鈧?.5 juta untuk mempengaruhi peraturan mengenai ekonomi digital.

Apabila kuasa pasaran Big Tech berkembang, begitu juga pengaruh politiknya. Kini, ketika EU cuba mengekang aspek Big Tech yang paling bermasalah – daripada maklumat yang salah, pengiklanan yang disasarkan kepada amalan persaingan yang tidak adil – gergasi digital sedang melobi keras untuk membentuk peraturan baharu.

Pada masa ini, Facebook sedang menghadapi penelitian untuk monopoli media sosialnya dan ‘strategi memperoleh-untuk-membunuh’ untuk menghancurkan persaingan. Dan Apple dan Google sedang disiasat oleh suruhanjaya EU ke atas kawalan kedai aplikasi mereka, App Store dan Play Store, masing-masing. Pengawal selia berpendapat bahawa gergasi teknologi menghalang persaingan dengan menundukkan pemaju untuk menyusun peraturan mereka, terutamanya Apple. Semua apl perlu lulus semakan App Store untuk diterbitkan di pasaran digital dan mengeluarkan kemas kini baharu. Selain itu, pembangun perlu membayar 15% hingga 30% komisen untuk semua pembelian dalam apl melalui pasaran digital.

Laporan itu menyatakan bahawa rangkaian melobi di EU dikuasai oleh beberapa firma, terutamanya gergasi teknologi AS.

Google mendahului carta dengan 鈧?.8 juta, diikuti oleh Facebook dengan 鈧?.5 juta di kedudukan kedua dan Apple dengan 鈧?.5 juta di kedudukan ketiga. Walaupun syarikat-syarikat ini adalah saingan, demi mengelakkan undang-undang menyekat, mereka secara kolektif telah mewujudkan persatuan perniagaan dan perdagangan sebagai pelakon lobi mereka. “Persatuan perniagaan yang melobi bagi pihak Big Tech sahaja mempunyai belanjawan melobi yang jauh melebihi bajet 75 peratus syarikat terbawah dalam industri digital.”

Dan usaha melobi ini membuahkan hasil untuk Google, Facebook, Apple dan lain-lain. Mereka mempunyai kesan yang besar terhadap penggubal dasar EU dan mendapat akses istimewa kepada pegawai peringkat tinggi Suruhanjaya untuk membentuk semula undang-undang baharu. Tommaso Valletti, bekas Ketua Ekonomi Direktorat Persaingan Suruhanjaya EU dan Profesor Ekonomi di Imperial College, berkata :

Parlimen Korea Selatan baru sahaja meluluskan rang undang-undang untuk menghentikan Apple dan Google daripada mengenakan komisen kedai aplikasi untuk pembelian dalam apl dan membenarkan pembangun menawarkan kaedah pembayaran mereka sendiri pada peranti iOS dan Android. Memandangkan S.Korea bakal menjadi negara pertama yang meluluskan undang-undang kawal selia untuk membendung penguasaan gergasi teknologi dalam ekonomi aplikasi, kemungkinan negara lain akan mengikutinya. Oleh itu, dalam keadaan sedemikian, gergasi teknologi melabur sejumlah besar untuk mengelakkan peraturan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *