Apple kembali ke masa hadapan dengan apl web

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Apple akan memperkenalkan Pekerja Perkhidmatan dalam Safari 11.1. Jadi, apakah itu Pekerja Perkhidmatan, dan mengapa mereka mungkin penting kepada anda atau perusahaan anda?

Apl web dilancarkan

Mula-mula diperkenalkan dalam Safari Technology Preview 46, Service Workers membenarkan skrip latar belakang untuk menguasakan aplikasi web luar talian dan seharusnya membolehkan (contohnya) untuk pembangun membina apl Web yang boleh berfungsi walaupun semasa di luar talian.

Ini mungkin bermakna perkhidmatan web yang anda boleh simpan ke skrin Utama anda seperti mana-mana apl lain, penggunaan kamera dari dalam halaman web, penyegerakan latar belakang dan cara lain untuk membuat apl web yang akan berfungsi dalam talian atau luar talian.

Ia adalah sebahagian daripada inisiatif seluruh industri untuk membolehkan pembangun membina Aplikasi Web Progresif, apl berasaskan penyemak imbas yang juga boleh berfungsi di luar talian berkat keupayaan Pekerja Perkhidmatan untuk menyimpan data untuk kegunaan luar talian.

Apl untuk semua orang

Satu kelebihan pendekatan ini ialah ia sepatutnya membolehkan pembangun membina apl merentas platform (termasuk, berpotensi, penyelesaian persidangan selamat kelas perusahaan) yang akan berfungsi merentas mana-mana penyemak imbas yang mematuhi piawaian.

Apabila Apple pertama kali memperkenalkan sokongan Service Worker, ia berkata:

“Aplikasi luar talian adalah penting kepada web. Selepas HTML5 mula-mula cuba menyesuaikannya dengan Cache Aplikasi Luar Talian, spesifikasi Pekerja Perkhidmatan telah dibuat sebagai pengganti.

“Standard ini menerangkan API baharu yang tertumpu pada penggunaan JavaScript untuk mengendalikan pemuatan sumber untuk halaman web tanpa akses rangkaian. Semasa kerja diteruskan, kami teruja untuk mendayakan Pekerja Perkhidmatan secara lalai dalam keluaran ini.”

Dalam berita berkaitan, Apple juga sedang mengusahakan spesifikasi Manifes Aplikasi Web, teknologi kedua yang diperlukan untuk menjadikan Aplikasi Web Progresif satu realiti di Safari. Ini membawa maklumat penting, seperti nama, penerangan, ikon dan sebagainya, yang diperlukan untuk mencipta antara muka aplikasi.

Apabila anda menggabungkan Pekerja Perkhidmatan dengan Manifes Apl Web, anda boleh mencipta apl berasaskan JavaScript yang boleh dijalankan dari skrin Utama dan bertindak seperti apl (iaitu dengan antara muka pengguna).

Terdapat penjelasan yang jelas tetapi teknikal tentang semua ini di Mobiforge.

App Store menjadi pro

Ada yang berpendapat bahawa dengan memperkenalkan sokongan sedemikian, Apple mengubah politik pembangunan iOS dengan menaikkan status aplikasi web melebihi yang dijual melalui App Store.

Saya tidak begitu bersetuju dengan analisis itu.

Walaupun saya fikir apl web akan menggantikan banyak fungsi tunggal, apl iOS yang agak mudah, saya juga berpendapat tindakan sedemikian akan meningkatkan status apl tersebut yang disediakan melalui App Store.

Apl kompleks tersebut akan memberikan lebih banyak fungsi berbanding apl berasaskan web walaupun apl berasaskan web akan lebih mudah digunakan merentas platform, membawa utiliti seperti iOS ke Mac, PC dan tempat lain.

Itu mungkin elemen penting kepada pandangan jangka panjang Apple tentang evolusi pengkomputeran.

Sejarah berulang

Terdapat unsur ironi sejarah untuk semua ini.

Pada masa lalu yang agak baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Apple ketika itu, Steve Jobs, berhujah bahawa tidak ada keperluan untuk mencipta sokongan untuk pembangunan aplikasi pada iOS kerana iPhone memungkinkan untuk menjalankan aplikasi Web 2.0 melalui pelayar Safari.

Pekerjaan dan bersama. sangat cepat melihat ertinya untuk meninggalkan rancangan itu, dan syarikat itu membuka platform telefon pintarnya yang baharu pada masa itu kepada pembangun, mewujudkan puluhan ribu pekerjaan dan berbilion dolar dalam satu langkah.

Satu perkara lagi: Saya agak berminat dengan sebarang rancangan yang mungkin ada Apple untuk menyepadukan penggunaan apl web tersebut bersama-sama dalam apl Aliran Kerja yang diperolehnya baru-baru ini. Apakah jenis fungsi yang boleh diakses oleh pengguna Apple dengan menggabungkan pelbagai perkhidmatan bersama-sama, terutamanya bersama Siri?

Ketahui lebih lanjut tentang Pekerja Perkhidmatan dan teknologi yang berkaitan di sini.

Google+?Jika anda menggunakan media sosial dan kebetulan menjadi pengguna Google+, mengapa tidak sertai komuniti Sudut Bantuan Kool AppleHolic dan terlibat dengan perbualan sambil kami meneruskan semangat Apple Model Baharu?

Ada cerita? Tolonglahtinggalkan saya talian melalui Twitterdan beritahu saya. Saya suka jika anda memilih untuk mengikuti saya ke sana supaya saya boleh memberitahu anda tentang artikel baharu yang saya terbitkan dan laporan yang saya temui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *