Apple kehilangan wakil haiwan peliharaan guru apabila saham AS semakin tenggelam

Apple tahun lepas sekali lagi kehilangan tempat dalam pasaran K-12 AS, kerana Google dengan OS Chromenya terus memperoleh keuntungan, kata firma penyelidikan pada Khamis.

Pada 2016, 58% daripada 12.6 juta komputer mudah alih yang dihantar kepada pelanggan pendidikan — atau kira-kira 7.3 juta — telah dikuasakan oleh OS Chrome, meningkat daripada 50% daripada 10.7 juta (atau 5.35 juta) pada 2015, kata Futuresource Consulting yang berpangkalan di UK dalam laporan semalam.

Sementara itu, sistem pengendalian OS X/macOS dan iOS Apple — yang menguasai Mac dan iPad, masing-masing — jatuh daripada gabungan 25% bahagian pada 2015 (atau 2.7 juta peranti) kepada 19% pada 2016 (atau 2.4 juta).

Futuresource mengira komputer riba, tablet, Chromebook dan kategori lama yang digelar “netbook”, tetapi mengetepikan komputer meja dalam jumlahnya.

Kemerosotan dalam nasib K-12 Apple tahun lepas adalah penurunan kedua berturut-turut, menurut Futuresource: Pada 2014, OS X + iOS menyumbang 34% daripada penghantaran komputer mudah alih pendidikan di AS Pada tahun itu, bahagian Chrome OS ialah 38%.

Semasa bahagian Apple jatuh dan Google meningkat, Microsoft kekal stabil, kata Futuresource: Windows menjana 25% daripada komputer yang dihantar pada 2014, menurun kepada 22% pada tahun berikutnya dan kekal stabil pada bahagian yang sama pada 2016.

Reputasi pendidikan Apple mengingatkan kembali hampir 40 tahun, dengan akar dalam Apple IIe yang menjadi komputer pendidikan de facto di dunia K-12. Tetapi harga yang lebih tinggi bagi pengganti Mac, dan kos premium berterusan iPad syarikat dari tahun 2010 dan seterusnya, membenarkan PC Windows dahulu dan kemudian, Chromebook, mendapat faedah kerana kos pemerolehannya yang lebih rendah.

Futuresource memetik keterjangkauan dan kebolehurusan Chromebook sebagai nilai jualan, tetapi tidak menghairankan dalam persekitaran di mana dolar daerah sekolah semakin berharga, menekankan yang pertama di atas segalanya. “Peningkatan Chromebook juga telah menetapkan penanda aras industri baharu berkenaan dengan purata harga peranti, dengan harga mencecah serendah $120 untuk projek tertentu,” kata firma penyelidikan itu.

Microsoft telah mengumumkan inisiatif untuk bersaing dengan lebih baik dengan OS Chrome — percubaan untuk memindahkan bahagian Windows daripada tanda pertengahan 20-an — seperti peranti Windows 10 yang dihebohkan pada bulan Januari dengan harga serendah $189, dan Intune for Education, pengurusan peranti berasaskan awan berharga $30 setiap mesin, caj yang sama Google untuk suite pengurusan OS Chromenya.

Syarikat Redmond, Wash. juga dilaporkan sedang mengusahakan edisi baharu Windows 10, ditandakan sebagai “Windows 10 Cloud,” untuk memberi kuasa kepada pesaing Chromebook. Walaupun begitu, Microsoft “terus menghadapi cabaran untuk memenangi kembali perkongsian minda pengguna akhir” dalam ruang pendidikan, kata Mike Fisher, seorang penganalisis di Futuresource, dalam satu kenyataan Khamis.

Perundingan Futuresource

Bahagian Apple dalam pasaran pendidikan K-12 AS telah merosot dua tahun berturut-turut, manakala OS Chrome telah meningkat untuk menuntut bahagian terbesar setakat ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *