Apple berusaha keras untuk mendapatkan Netflix untuk terus menggunakan pembelian dalam apl, mendedahkan perbicaraan mahkamah

Percubaan Apple vs Epic Games telah mendedahkan bahawa Apple telah melakukan banyak usaha untuk mencuba dan meyakinkan Netflix agar tidak mengalih keluar pembelian dalam apl daripada apl iOSnya pada tahun 2018. Seperti yang kita sedia maklum, Apple tidak berjaya dan Netflix mengalih keluar dalam apl pembelian, memaksa orang ramai mendaftar menggunakan tapak webnya, dan menyingkirkan komisen yang perlu dibayar kepada gergasi Cupertino.

Mengikut e-mel Apple yang didedahkan melalui percubaan dan dikongsi oleh 9to5Mac, ia menunjukkan bahawa pekerja telah mendapati bahawa Netflix adalah A/B menguji penyingkiran pembelian dalam apl di pasaran berbeza. Ini membawa Carson Oliver, Pengarah Pengurusan Perniagaan App Store, untuk memulakan urutan e-mel dalaman dengan pelbagai pekerja lain untuk membincangkan kebimbangan Netflix dan sebab ia mahu melaksanakan ujian A/B, dan kesannya.

Di luar isu churn sukarela, Netflix prihatin dengan memahami nilai tambahan tawaran langganan melalui IAP pada iOS. Untuk mengukur ini, mereka mencadangkan ujian yang akan mengalih keluar keupayaan untuk membeli langganan melalui pembelian dalam apl dalam beberapa pasaran terpilih untuk tempoh dua bulan (lihat senarai pasaran di bawah). Mereka ingin menjalankan ujian pada bulan Mei dan Jun, dan menganggarkan ujian ini akan memberi kesan kepada 1.9% daripada pendaftaran dalam apl tahunan. Kami menyatakan kebimbangan kami bahawa menjalankan ujian ini akan mewujudkan pengalaman pelanggan yang buruk bagi pengguna apl di pasaran tersebut dan mengehadkan peluang pemasaran bersama, termasuk menampilkan di kedai.

Netflix telah menunjukkan bahawa terdapat “perubahan sukarela” yang tinggi dengan pendaftaran App Store. Pelanggan yang melanggan melalui apl iOS Netflix telah menyahlanggan pada kadar yang lebih tinggi daripada platform lain. Apple mencadangkan bahawa ini disebabkan oleh kad hadiah Netflix yang memaksa pengguna mendaftar menggunakan laman web. Walau bagaimanapun, Netflix tidak bersetuju dan sebab sebenar tidak dikongsi. Kebimbangan Netflix lain termasuk ketidakupayaan untuk menawarkan diskaun atau rancangan un-datuk untuk pelanggan yang melanggan melalui IAP.

Oliver juga membincangkan “langkah menghukum” sebagai tindak balas kepada ujian A/B oleh Netflix, kerana syarikat itu percaya bahawa ia akan memberi kesan kepada pengalaman pengguna. Salah satu langkah yang dicadangkan ialah menarik mana-mana penyenaraian Netflix yang ditampilkan dalam gedung App semasa tempoh ujian A/B. Syarikat itu juga membincangkan bagaimana ia akan disampaikan kepada Netflix, iaitu melalui pertemuan Eddy Cue dengan CEO Netflix Reed Hastings. Perbincangan ini juga termasuk percubaan untuk mengintegrasikan Netflix dengan aplikasi Apple TV tetapi itu tidak berlaku pada akhirnya.

Apabila Apple menyedari bahawa Netflix akan menghentikan pembelian dalam apl selama-lamanya, dek pembentangan dibuat sebagai percubaan untuk meyakinkan gergasi penstriman video itu untuk kekal dengan IAP. Ini termasuk beberapa insentif:

Akhirnya, tiada satu pun daripada cadangan ini cukup untuk meyakinkan Netflix untuk kekal dengan pembayaran App Store, dan pada Disember 2018, pengguna telah ditunjukkan mesej bahawa mereka tidak boleh mendaftar melalui aplikasi. Terima kasih kepada dasar App Store, Netflix tidak dapat memaut ke tapak webnya atau memberitahu pengguna bahawa mereka boleh mendaftar menggunakan tapak web, tetapi itu tidak menjejaskan perniagaan dan populariti perkhidmatan penstriman video dalam jangka masa panjang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *