Apple AirPods Max ialah kuasa audio bergaya yang patut dilaburkan

Ia tidak menghairankan bahawa Apple terjun ke dalam industri audio sementara tidak tanpa kontroversi pada peringkat awal telah menjadi kejayaan besar.

Selepas mentakrifkan semula kategori fon telinga wayarles sebenar dengan AirPods dan AirPods Pro, hanya menunggu masa sebelum Apple menumpukan perhatian kepada hadiah yang lebih besar. Secara harfiah juga, kerana yang terbaharu menyertai barisan audio ialah AirPods Max sepasang fon kepala wayarles peredam hingar pertama jenama yang menggabungkan semua kemudahan pendahulunya, tetapi dengan beberapa ciri yang cukup pintar untuk mencipta salah satu bunyi terbaik dalam pasaran hari ini.

Fon kepala ini sangat anggun dan baik, dikenali sebagai Apple. Untuk memastikan terdapat warna untuk setiap personaliti dan gaya di luar sana, badan keluli tahan karat AirPods Max (halus) berkilat didatangkan dalam lima warna kelabu angkasa, perak, biru langit, hijau dan merah jambu dengan penutup telinga aluminium padanan yang dilengkapi dengan adat -reka bentuk tekstil mesh.

Satu lagi ciri menarik ialah jalur kanopi jaringan yang terletak di atas kepala anda dan bukannya kulit berkusyen atau plastik keras yang tidak selesa lurus ke atas. Apple melakukan ini untuk pengagihan berat badan yang lebih baik, jadi anda tidak merasakan tekanan pada kepala yang menjengkelkan selepas sejam merenung mengikut rentak anda atau menonton filem.

Pilihan bahan di sini benar-benar membuat perbezaan. Sentiasa ada komponen pada fon kepala yang menarik kulit anda atau menarik rambut anda, tetapi AirPods Max tidak pernah cuba meragut sehelai rambut sepanjang masa penggunaan. Jaring mengait bernafas seperti yang digunakan di atas kusyen telinga juga berlapik dan licin, dan kelihatan lebih tahan lama daripada penutup berbuih biasa yang biasanya mula runtuh selepas berbulan-bulan haus.

Setiap cup telinga juga dilekatkan pada ikat kepala melalui mekanisme yang berputar dan berputar secara bebas agar sesuai dengan kontur kepala penggunanya, yang amat berguna memandangkan tiada dua kepala sebenarnya sama. Malah kusyen itu direka bentuk untuk memberikan kesesuaian tersuai, dengan busa memori yang direka bentuk secara akustik yang menghasilkan pengedap yang berkesan (baca: bunyi yang lebih mengasyikkan).

Digital Crown yang anda akan kenali daripada Apple Watch menawarkan kawalan kelantangan yang tepat dan keupayaan untuk memainkan atau menjeda audio, melangkau trek, menjawab atau menamatkan panggilan telefon dan mengaktifkan Siri.

Kami ragu-ragu untuk melihat bagaimana Apple akan menghadapi fon kepala pertamanya, tetapi kami gembira untuk melaporkan bahawa kualiti audio adalah sangat jelas dan jelas. Dikuasakan oleh cip H1 rekaan Apple dalam setiap cup telinga, AirPods Max sentiasa menggunakan audio pengiraan untuk memastikan anda mempunyai pengalaman mendengar kualiti tertinggi yang mungkin. Malah terdapat sedikit mikrofon dalam telinga yang menyesuaikan dengan kualiti bunyi dan melaraskan bunyi mengikut sama ada anda mempunyai bentuk telinga yang tidak konvensional, memakai anting-anting tebal atau memakai rambut anda secara berbeza.

Pembatalan hingar aktif boleh diaktifkan melalui butang kawalan hingar pada cawan telinga kanan, tetapi satu lagi ketukan butang akan membawa anda ke Mod Ketelusan, yang membolehkan beberapa bunyi persekitaran termasuk suara anda sendiri sambil memainkan muzik secara serentak. Yang pertama menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam persekitaran yang bising seperti kereta api dan di pusat membeli-belah, menghalang kebanyakan keriuhan dan huru-hara untuk beberapa saat yang baik untuk menyendiri.

Secara keseluruhan, terdapat keseimbangan yang baik antara tinggi, pertengahan dan rendah. Keseimbangan ini juga bermakna bahawa bes tidak akan menggegarkan tengkorak anda, tetapi ia lebih daripada mencukupi untuk kualiti terbaik lagu-lagu itu menyerlah. Ia mengendalikan hampir semua genre dengan kehalusan, daripada vokal pop-y yang kuat kepada petikan yang lebih senyap dalam karya klasik.

Jika anda peminat filem, ciri Audio Spatial akan terbukti sangat menarik. Menggunakan giroskop dan pecutan dalam AirPods Max dan iPhone atau iPad, ciri ini membolehkan fon kepala menjejaki gerakan kepala penggunanya untuk memetakan semula medan bunyi secara serentak, mewujudkan semacam sfera maya di sekeliling anda.

Ini bermakna jika anda memilih filem Dolby Atmos (yang boleh anda temui di Apple TV Plus, Disney Plus dan HBO Max) dan pesawat terbang di atas pada skrin, ia akan berbunyi seperti pesawat itu benar-benar terbang di atas anda. Lebih baik lagi, cuba fon kepala dengan filem ituGraviti. Pembukaannya dengan suara-suara berbeza yang datang melalui radio adalah sinematik hebat kerana ia berjaya menterjemahkan keluasan ruang dan keadaan yang mendesak kepada satu pengalaman deria secara besar-besaran.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang perlu diperhatikan ialah fon kepala memerlukan peranti Apple dikemas kini sekurang-kurangnya iOS 14.3, iPadOS 14.3, macOS Big Sur 11.1, watchOS 7.2 atau tvOS 14.3 atau lebih baru.

AirPods Max didakwa mempunyai 20 jam audio kesetiaan tinggi, masa bercakap atau main balik filem dengan Pembatalan Bunyi Aktif dan audio spatial didayakan, yang hampir sama dengan apa yang kami dapat selepas cas penuh.

Anda tidak akan dapat mematikannya walaupun; ia dihidupkan apabila diletakkan di atas kepala anda dan menjeda audio secara automatik jika dialih keluar sama seperti AirPods. Anda juga tidak perlu risau tentang kehabisan bateri yang serius, kerana ia memasuki mod tidur apabila dibiarkan tidak digunakan selama beberapa minit, dan ke mod kuasa yang lebih rendah apabila dimasukkan ke dalam sarungnya (yang nampaknya boleh mengekalkan cas selama berbulan-bulan). Walaupun anda terlupa memasukkannya ke dalam kes tersebutsemalaman, hampir tiada kejatuhan dalam bateri.

Pada harga S$849, AirPods Max sangat, sangat mahal. Ia juga bukan yang paling ringan pada 385g, tetapi Apple jelas menangani kedua-dua kebimbangan dengan kualiti dan keselesaan. Jika anda sudah menggunakan peranti iOS, peranti itu akan digandingkan dengan lancar merentasi alam gergasi teknologi itu untuk bekerja dan bermain.

Kualiti bunyi adalah tertinggi; terdapat kerangupan yang sempurna dan pandangan yang tajam untuk perincian aural, terutamanya di bahagian pembatalan hingar. Jika anda ingin menonjolkan diri, fon kepala yang sangat anggun dan minimalis ini juga pasti akan memberi tumpuan kepada perjalanan harian anda, sama seperti yang dilakukan oleh AirPods semasa ia mula-mula dilancarkan.

Dapatkan milik anda di sini.

(Semua kredit imej: Apple)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *