Apl macOS terbaik untuk mengoptimumkan Mac anda pada tahun 2021

Barisan MacBook Apple terkenal dengan kebolehpercayaan dan prestasi lancar. Walau bagaimanapun, adalah fakta yang diketahui bahawa setiap peranti yang hebat menjadi perlahan sedikit apabila ia berada pada kaki terakhirnya.

Lama kelamaan, anda mungkin melihat Mac anda perlahan disebabkan oleh fail cache yang tidak diperlukan, apl yang tidak digunakan, perisian hasad, dll. Anda sentiasa boleh menjaganya setiap hari… tetapi kami mempunyai penyelesaian yang lebih baik untuk anda. Kami telah menyusun senarai apl macOS untuk mengoptimumkan Mac anda.

Senarai di bawah tidak terhad kepada apl pembersih Mac. Sebaliknya, kami membincangkan apl yang menala storan mac anda, bar menu, kesihatan bateri, paparan dan juga melindungi anda daripada serangan perisian tebusan. Bunyinya menarik? Mari kita mulakan.

Anda meneka yang ini dari satu batu jauhnya, bukan? Jangan salahkan kami. CleanMyMac X ialah salah satu alat pembersih Mac terbaik di luar sana. Dengan satu klik, anda boleh mengalih keluar sebarang jenis sampah daripada Mac anda dan menjadikannya secepat hari pertama. Jangan main-main!

Algoritma lanjutan CleanMyMac X menemui fail yang tidak diperlukan dan data cache sementara yang kemudiannya dialih keluar dengan selamat. Proses ini berhati-hati untuk tidak menjejaskan kestabilan dan prestasi Mac anda.

Apl ini mendakwa menggantikan beberapa alat pengoptimuman untuk Mac. Antaranya, Pengurus aplikasi ialah alat tambah kegemaran saya. Daripada antara muka tunggal, anda boleh mengalih keluar apl yang tidak diingini dan mengemas kini apl yang menunggu kemas kini. CleanMyMac X adalah rahmat bagi mereka yang hidup dengan storan 128GB atau 256GB terbina dalam.

Percubaan percuma CleanMyMac X adalah terhad untuk mengalih keluar fail sampah sehingga 500MB. Selepas itu, anda perlu membayar langganan tahunan atau membeli perisian sebagai pembelian sekali. Terdapat pelbagai pelan yang tersedia. Pastikan anda menyemaknya dari pautan di bawah.

Muat turun

Tidak pasti tentang CleanMyMac X? Nah, kami mempunyai pesaing lain untuk anda yang meneruskan selangkah ke hadapan untuk mengekalkan Mac anda. Perisian ini tidak terhad kepada mengalih keluar fail sampah daripada Mac anda. Ia juga merupakan teman terbaik anda untuk menyelesaikan isu biasa berkaitan Mac.

Perisian ini membantu anda mengoptimumkan cakera keras Mac anda, membetulkan isu kebenaran cakera dan membersihkan memori Mac anda untuk meningkatkan prestasi. Ciri-ciri lain termasuk perlindungan daripada, virus, ancaman dalam talian, perisian iklan dan banyak lagi.

Perisian ini juga membantu anda mengesan Mac anda yang hilang. Jika Mac anda semakin perlahan, maka kuasakan fungsi Pembersih Memori MacBooster yang membebaskan memori tidak aktif untuk tugasan lain. Ini amat berguna untuk mereka yang hidup dengan 8GB RAM yang dipadukan.

Bagi harga, versi Lite terhad kepada beberapa fungsi dan berharga $39.95. Pek Standard adalah pembelian yang lebih baik pada $59.95 kerana ia disertakan dengan senarai ciri yang kaya dan sokongan Mac.

Muat turun

Tidak, ini bukan satu lagi penyekat iklan untuk Safari atau Chrome. AdLock ialah apl Mac asli yang melindungi Mac anda di peringkat sistem. Maksudnya, ia akan berfungsi di luar penyemak imbas anda dan antara aplikasi lain yang dipasang juga.

AdLock melindungi anda daripada pop timbul, iklan video dan iklan perlombongan mata wang kripto yang menjengkelkan itu. Anda juga boleh mengharapkan perlindungan penuh daripada pautan berbahaya, perisian pengintip dan pepijat.

AdLock juga menggunakan rehat pada penggunaan data anda tanpa menjejaskan prestasi keseluruhan. Perisian ini membantu anda menjimatkan data mudah alih dengan memperhalusi peraturan penggunaan internet pilihan anda. Anda akan berasa tenang dengan penapisan DNS dan HTTPS lalai, autorun dan pemantauan langsung.

Teruskan, cuba dari pautan di bawah. AdLock berharga $3.5 sebulan atau $19.74 setahun untuk 5 peranti.

Muat turun

Bar menu Mac ialah salah satu aspek macOS yang paling saya gunakan. Dengan satu klik, saya boleh mengakses storan awan saya, mencipta nota baharu, membuka pengurus kata laluan, dan sudah tentu menogol semua pilihan sambungan tersebut seperti Bluetooth, Wi-Fi, dsb.

Satu-satunya isu? Sebelum anda tahu, bar itu bersepah. Apl pihak ketiga yang dipanggil Bartender ada di sini untuk menyelamatkan kami! Perkhidmatan ini membolehkan anda mengumpulkan item bar menu, menyembunyikannya atau meletakkannya dalam kotak carian kecil.

Bartender 4 juga menyokong pintasan papan kekunci. Anda boleh memanggil apl terus menggunakan kekunci. Bartender 4 dilengkapi dengan sokongan macOS Big Sur, keupayaan untuk menukar reka letak bar menu, pencetus auto, carian pantas dan banyak lagi.

Bartender 3 tidak lagi dijual. Anda boleh membeli Bartender 4 dengan bayaran sekali sebanyak $15.

Muat turun

Alfred 4 pada asasnya ialah Carian Spotlight pada steroid. Walaupun Carian Spotlight cukup baik untuk majoriti di luar sana, Alfred membawa pengalaman ke peringkat seterusnya dengan penyepaduan pihak ketiga yang mendalam dan alat tambah pintar.

Izinkan saya menerangkan.

Di tengah-tengah proses log masuk dan ingin menyemak butiran log masuk daripada 1Password? Biasanya, anda perlu membuka aplikasi dan mencari entri. Dengan Alfred 4, anda hanya boleh menekan kombinasi hotkey dan mula mencari item tersebut tanpa perlu meninggalkan antara muka semasa.

Powerpacks ialah satu lagi alat tambah yang menarik. Pengguna boleh mengurangkan tugasan manual yang berulang dengan mencipta aliran kerja automatik untuk membuka apl, mencari di web, menjalankan perintah terminal dan banyak lagi. Agak hebat, bukan?

Saya suka pilihan tema juga; Saya yakin anda akan terjumpa sesuatu dalam menu Tema yang menarik perhatian anda.

Alfred percuma untuk dimuat turun dan digunakan. Tetapi percayalah, anda ingin memahami Powerpacks yang berharga 29GBP untuk satu lesen atau 49GBP untuk lesen seumur hidup.

Muat turun

Ini ialah salah satu alat kerja dari rumah terbaik untuk meningkatkan aliran kerja anda dan mengoptimumkan paparan Mac anda kepada potensi tertingginya.

Tidak semua orang mempunyai berbilang persediaan monitor untuk melihat data bersebelahan atau menonton Netflix semasa menyemak imbas iGeeksBlog pada skrin lain. Dengan Magnet, anda boleh menukar persediaan semasa anda menjadi stesen kerja berbilang tugas.

Magnet membolehkan anda menyeret dan menjajarkan apl yang dibuka ke dalam satu skrin. Bermakna anda boleh mula menonton video YouTube dan mendraf catatan blog anda pada skrin lain. Begini cara saya menggunakannya:

Semasa mempelajari kemahiran baharu dalam Udemy, saya membuka kursus pada satu skrin dan mula mengacaukan perisian tersebut dalam tab lain secara bersebelahan. Tidak perlu terus bertukar antara mereka.

Magnet berfungsi seperti daya tarikan pada paparan ultralebar. Apl ini untuk mengoptimumkan Mac anda menyokong pintasan papan kekunci untuk setiap arahan yang ditawarkannya. Perisian ini berharga $10 sebagai bayaran sekali sahaja daripada Mac App Store.

Muat turun

Menjejaki kesihatan bateri Mac anda ialah idea yang bagus untuk memantau status peranti anda dan memanjangkan hayatnya.

Walaupun menu maklumat Sistem lalai macOS melakukan tugas yang baik untuk mempamerkan maklumat bateri, CoconutBattery 3 berada di hadapan dengan pelbagai maklumat berkaitan bateri, dan ia datang dalam menu padat.

Dengan satu klik pada bar menu, anda boleh menyemak butiran seperti kesihatan bateri, suhu bateri, kitaran pengecasan dan banyak lagi. Butiran ini penting apabila anda berhasrat untuk menggunakan MacBook anda dengan paparan luaran sepanjang masa.

coconutBattery 3 adalah percuma untuk dimuat turun dan digunakan. Anda boleh memuat turun versi Plus daripada tapak web rasmi untuk membuka kunci ciri premium seperti sokongan Wi-Fi, Penganalisis Bateri iOS, Mac Advanced Viewer, Templat percetakan tersuai, pemberitahuan dan banyak lagi.

Muat turun

Adalah dinasihatkan untuk memastikan desktop Mac anda bebas daripada ikon dan foto. Saya telah melihat orang membuat kekacauan daripada desktop lalai dengan fail tak terhingga dan imej yang tidak berkaitan. Teruskan, letakkannya dalam tong sampah atau susun fail anda seperti manusia yang produktif.

Sama seperti Tong Kitar Semula pada Windows 10, macOS menawarkan Sampah untuk membuang fail yang anda tidak perlukan lagi. Jika anda mempunyai banyak sampah yang disimpan dalam Sampah, kosongkannya untuk melihat kemungkinan peningkatan dalam prestasi.

Ramai pengguna tetap menggunakan penyemak imbas Safari lalai pada Mac, dan Safari datang dengan kedai tambahan khusus. Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya melampaui batas dengan sambungan untuk penyemak imbas Safari. Pasang yang anda ingin gunakan dan keluarkan mana-mana yang tidak diperlukan.

Apa tunggu lagi Pergi melalui senarai apl di atas dan optimumkan aliran kerja Mac anda seperti seorang profesional. Ikuti petua dan helah lain serta bahagian Soalan Lazim untuk lebih jelas.

Masih ada soalan? Nyalakan mereka di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *