Apl iOS pada Mac? Ya, itu seperti biasa…

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Nah, geng, ia rasmi: Penumpuan merentas platform kini ajaib dan revolusioner.

Apple, sekiranya anda tidak pernah mendengarnya, sedang mengambil langkah serius ke arah menyatukan platform mudah alih dan desktopnya: Pada ekstravaganza penjerit kata adjektif tahunan Persidangan Pembangun Sedunia minggu ini, syarikat itu mengumumkan rancangan untuk membenarkan pembangun membawa apl iOS ke MacOS mulai tahun depan. Jadi, ya: Ini bermakna pengikut Apple tidak lama lagi akan dapat menjalankan perisian seperti iPhone pada komputer biasa papan kekunci mereka.

Idea yang cukup menarik, bukan? Perisian mudah alih, pada desktop! Fikirkan sahaja kemungkinan. Tetapi tunggu: Mengapa sesuatu tentang perkara ini kelihatan begitu biasa?

Oh, betul kerana ia betul-betul apa yang kami tonton terbentuk dengan Android dan OS Chrome sejak beberapa tahun lalu.

Sekarang, sebelum anda mengambil pakaian perisai terdekat dan pedang buih kebaharuan, teruskan: Saya tidak di sini untuk bermain permainan “Siapa Yang Mula-mula?” Sejujurnya: Perbincangan seperti itu agak letih pada ketika ini. Beberapa tahun, Apple meminjam banyak daripada Google; beberapa tahun, Google meminjam banyak daripada Apple. Kadang-kadang, pembaikan inspirasi adalah lebih baik, dan kadang-kadang, ia lebih buruk. Saya bukan seorang peguam hak intelek (syukurlah) dan dari perspektif pengguna biasa, hujah mengenai siapa yang menyalin adalah bahagian yang sama membosankan dan tidak relevan.

Apa yang saya buat yang ingin dibincangkan ialah sejauh mana langkah Apple mengesahkan pendekatan yang telah dijalankan oleh Google sejak sekian lama dan, pada masa yang sama, bagaimana pelaksanaan idea itu serupa dan berbeza secara serentak.

Jom masuk, boleh?

Apple, Google, dan kisah platform bertumpu

Kita akan mulakan dengan Google. Langkah untuk membawa apl Android ke OS Chrome bermula dengan bersungguh-sungguh pada tahun 2016. (Ya, kerja secara teknikal dimulakan dua tahun lebih awal, dengan projek “App Runtime” yang memakai beta tetapi itu pada asasnya hanyalah ujian, dengan had yang ketara dan tiada yang hampir dengan pengalaman yang digilap atau sedia arus perdana.)

Bagi Google, tanggapan untuk menyatukan dua platform tidak kurang daripada transformasi. Chromebook secara tradisinya ialah komputer bertumpu awan, sebuah model yang memberikan beberapa kelebihan menarik berbanding PC tradisional tetapi memerlukan anda bergantung kebanyakannya pada perisian berasaskan web seperti Google Docs dan Office Online. Secara realistik, persediaan seperti itu adalah lebih daripada mencukupi untuk sebahagian besar pengguna komputer zaman moden, tetapi ia juga meninggalkan banyak jurang dalam perkara yang Chromebook mampu lakukan.

Dengan membenarkan sesiapa sahaja memasang dan menjalankan hampir mana-mana apl Android sambil mengekalkan keselamatan, kesederhanaan dan kelebihan berkaitan kelajuan Chrome OS, Google mencapai beberapa perkara penting: Pertama, ia mentakrifkan semula kemungkinan dan batasan Chromebook, menjadikan peranti lebih menarik dan berciri- lengkap untuk pelbagai pengguna yang lebih luas. (Pada skala yang lebih kecil dan lebih khusus disasarkan, langkah semasa untuk membenarkan apl Linux pada OS Chrome mempunyai tujuan yang sama.)

Selain itu, ia pada asasnya mencipta kategori peranti baharu iaitu Chromebook/Android mashup. Itu adalah sesuatu yang telah kami lihat kemajuan yang ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerana perkakasan perlahan-lahan mengejar perisian dan Chromebook boleh tukar telah menjadi tablet Android baharu dengan berkesan.

Dan akhir sekali, ia mencipta ekosistem yang tidak seperti yang lain. Pembangun boleh membina dan menerbitkan satu apl dan menyediakannya kepada platform mudah alih terbesar di dunia dan persekitaran pengkomputeran desktop yang semakin dominan di dunia. Selagi apl dibina dengan reka bentuk responsif dan dengan mengambil kira segelintir pengoptimuman khusus bentuk, ia merupakan satu proses yang diperkemas dengan usaha tambahan yang minimum yang terlibat.

Walaupun dua perkara pertama itu penting, kita tidak boleh memandang rendah nilai pengembangan ekosistem yang terakhir. Ingat, Chromebook sangat popular, terutamanya di sekolah. Dan pembangun cenderung pergi ke mana-mana pengguna berada. Buat pertama kalinya, Google sebenarnya boleh mengatasi masalah ayam-dan-telurnya dan mempunyai khalayak sedia ada yang akan menarik pembangun untuk mencipta apl aplikasi yang dioptimumkan skrin besar yang, mengikut definisinya, akan mengangkangi garisan dua ekosistem yang bertindih dan memberi manfaat kepada Android dan OS Chrome.

Pendekatan Apple agak berbeza. Tidak seperti Chromebook, Mac sudah menjalankan perisian desktop tradisional. Tidak seperti Google, Apple sudah mempunyai platform tablet yang berjaya. Dan tidak seperti Google, Apple pada masa ini tidak menawarkan Mac yang didayakan sentuhan satu lagi daripada pengisytiharan klasik “ia tidak berfungsi” daripada Steve Jobs, sejak dulu dan walaupun syarikat itu akhirnya datang untuk memikirkan semula pendirian itu, ia tidak Nampaknya ia tidak akan berperingkat-peringkat atau tidak menekankan iPad dalam masa terdekat.

Apa yang Apple kongsikan dengan Google, bagaimanapun, ialah bahagian ekosistem persamaan. Apple adalah semua tentang ekosistem, sebenarnya, dan ia telah wujud sejak sekian lama. Google adalah pendatang baru untuk jenis fokus itu.

Jadi Apple, seperti Google, akan mendapat manfaat daripadanya menyelaraskan platformnya (frasa biasa, bukan?) dan menjadikannya lebih serupa dari perspektif pengguna. Bukan rahsia lagi bahawa orang memuja iPhone mereka dan aplikasi yang dikaitkan dengannya. Membuat MacOS mengikut petunjuk iOS dalam beberapa cara dan membenarkan pengguna menjalankan aplikasi mudah alih yang biasa di dalamnya akan menjadikan Mac berasa lebih konsisten dan berhubung dengan iPhone dan dengan itu boleh menjadikannya lebih menarik kepada pengguna semasa dan juga mungkin kepada mereka yang tidak. kini memiliki komputer riba atau komputer meja tradisional.

Apple, seperti Google, juga boleh mendapat manfaat daripada memberi tenaga kepada ekosistem perisian desktopnya dan memberi insentif tambahan kepada pembangun untuk memfokuskan pada bentuk tersebut. Ia mungkin tidak setanding sepenuhnya dengan situasi OS Chrome Google, tetapi idea bahawa pembangunan pada bahagian desktop ekosistem Apple tidak berubah berbanding dengan bahagian mudah alih adalah tema perbincangan yang agak biasa hari ini. Membawakan apl seperti iOS pada Mac boleh membantu dalam membalikkan pandangan itu.

Mungkin yang paling kritikal, menyelaraskan ekosistem menyediakan satu lagi peluru untuk senjata “kunci masuk” yang terkenal: Anda mempunyai persekitaran yang anda kenali dan sukai serta apl yang anda kenali dan sukai pada iPhone dan/atau iPad anda dan kini seterusnya Mac anda juga. Sama seperti Google menyasarkan untuk mencapainya dengan telefon Android dan Chromebook, pelaburan kami dalam ekosistem ini lebih luas berbanding sebelum ini yang, sudah tentu, bermakna kami berkemungkinan besar berbanding sebelum ini untuk kekal dengan mana-mana ekosistem yang kami pilih dan terus membeli produk berkaitannya. tahun demi tahun.

Menariknya, Apple dan Google juga berkongsi pandangan berterusan yang sama daripada pakar bahawa “dua platform mesti digabungkan!” pandangan bahawa tiada tahap penafian yang tegas atau bukti berterusan yang sebaliknya nampaknya dapat dipadamkan.

Platform bertumpu, laluan mencapah

Satu perkara yang kedua-dua syarikat tidak berkongsi sepenuhnya ialah pendekatan khusus untuk membawa aplikasi mudah alih ke desktop. Google, sesuai dengan etos amnya, telah mewujudkan sedikit apl percuma untuk semua dengan apl Android pada OS Chrome: Secara lalai (melainkan pembangun secara jelas tidak membenarkannya atau apl sememangnya tidak serasi disebabkan keperluan perkakasan), kebanyakan mana-mana Android apl boleh dipasang pada Chromebook. Gedung Play yang anda perolehi pada Chromebook secara literal sama dengan Gedung Play yang anda perolehi pada telefon.

Jadi semua orang bersedia, lebih kurang dan kemudiannya terpulang kepada setiap pembangun untuk mengoptimumkan apl dan menjadikannya cemerlang dalam bentuk skrin besar, papan kekunci dan pad jejak. Atau tidak. Kebanyakan apl berfungsi dengan cukup baik pada Chromebook di luar kotak, dan dalam beberapa senario, jelas sekali pembangun berusaha keras untuk benar-benar menyerlahkan pengalaman itu. Sama ada cara, anda boleh menemui banyak tajuk berguna yang menambah nilai bermakna kepada persekitaran OS Chrome.

Tetapi anda juga boleh menemui banyak apl yang jelas tidak dibuat untuk dijalankan pada jenis perkakasan tersebut di mana jumlah usaha yang paling minimum pun sangatlah kurang dan apl tersebut, walaupun secara teknikalnya serasi dengan Chromebook, adalah amat janggal dan tidak menyenangkan untuk digunakan. . (Hai, Instagram!)

Daripada bunyinya, Apple mengambil pendekatan yang bertentangan: Pintu akan ditutup secara lalai dan koleksi MacOS-iOS hanya akan terdiri daripada aplikasi yang dioptimumkan untuk bentuk komputer tradisional. Itulah sebabnya Apple hanya mengeluarkannya milik sendiri Apl iOS untuk Mac untuk dimulakan dan akan bekerjasama dengan pembangun untuk mengoptimumkan apl mereka untuk desktop dalam beberapa bulan akan datang.

“Terdapat berjuta-juta aplikasi iOS di luar sana, dan sebahagian daripada mereka akan menjadi hebat pada Mac,” kata Ketua Pembuka Kancing Apple Craig Federighi semasa pengumuman semalam. Penekanan ada pada saya, tetapi mesejnya jelas: Keseluruhan App Store tidak akan dan, pada pandangan Apple, tidak sepatutnya datang ke desktop.

Epal dan oren

Jadi pendekatan mana yang lebih baik Apple atau Google? Realitinya ialah masing-masing nampaknya mempunyai set kebaikan dan keburukan sendiri, dan sukar untuk melabelkan salah satu daripadanya sebagai “pemenang” yang pasti. Pelaksanaan Google membawa sejumlah besar aplikasi baharu ke dalam persekitaran desktop dan kemudian meletakkan tanggungjawab kepada pembangun untuk menyerlahkan pengalaman. Hasilnya, seperti yang telah kami tetapkan, adalah sedikit campuran: Anda ada tan kemungkinan, kebanyakannya berharga (dengan atau kadangkala tanpa pengoptimuman khusus bentuk) tetapi anda juga mempunyai apl yang kelihatan kekok dan tidak pada tempatnya.

Apple nampaknya bersedia untuk menawarkan pilihan apl yang dipilih susun yang lebih ketat, membenarkan hanya apl yang mempunyai pengoptimuman khusus bentuk ke dalam campuran. Itu sepatutnya mewujudkan tahap kualiti dan pengalaman yang lebih konsisten, yang jelas merupakan perkara yang baik, tetapi ini juga bermakna beberapa apl yang mungkin lebih khusus mudah alih dan tidak mungkin dioptimumkan mungkin tidak akan tersedia.

Siapa peduli? Nah, pertimbangkan satu contoh: Apl seperti Netflix dan YouTube tersedia melalui web dan tidak kelihatan seperti jenis tajuk yang akan menerima usaha pengoptimuman desktop penuh atau kelulusan Apple “hebat pada Mac”. Tetapi menjalankan apl mudah alih pada desktop memberi anda kelebihan unik kerana dapat memuat turun video daripada perkhidmatan masing-masing untuk tontonan luar talian yang pastinya telah dihargai oleh pengguna Chromebook yang licik.

Apabila anda berhenti dan memikirkannya, perbezaan di sini adalah sangat serupa dengan perbezaan dalam pendekatan kedua-dua syarikat yang lebih luas terhadap pengedaran aplikasi mudah alih: Dengan Apple, anda mendapat pemilihan yang lebih terkawal, yang memaksa pembangun untuk mematuhi garis panduan dengan lebih teliti. dan (secara teori, sekurang-kurangnya) mencipta pengalaman yang lebih konsisten. Dengan Android, gerbang yang kurang dikawal bermakna lebih banyak variasi dalam tahap pengalaman dalam tetapi itu juga bermakna pintu terbuka kepada jenis ciptaan yang lebih maju dan menarik yang tidak akan melepasi penjaga pintu Apple.

Saya rasa kebanyakan orang yang munasabah akan bersetuju bahawa Google boleh bertahan untuk mendapatkan beberapa kawalan kualiti dan keupayaan Apple untuk membuat pembangun mengikuti petunjuknya, manakala Apple boleh berdiri untuk melonggarkan perkara sekurang-kurangnya sedikit dan membenarkan beberapa jenis alat yang berbeza ke dalam dengan rapat. taman berdinding.

Kedua-dua senario tidak sempurna, tetapi kedua-duanya berfungsi untuk mencapai matlamat yang sama iaitu, dalam dunia merentas platform baharu yang liar ini, nampaknya wajar dan tidak dapat dielakkan, tanpa mengira ekosistem yang anda pilih.

Daftar untuk surat berita mingguan baharu JR untuk mendapatkan lajur ini bersama petua bonus, pengesyoran peribadi dan tambahan eksklusif lain yang dihantar ke peti masuk anda.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *