Apl astrofotografi terbaik untuk iPhone pada tahun 2021

Bolehkah anda melakukan astrofotografi dengan iPhone? Saya harap menembak bulan & bintang semudah menghidupkan kamera dan menekan butang pengatup itu. Malangnya, tidak! Tetapi jangan risau, saya telah melindungi anda. Terdapat beberapa petua untuk menangkap langit malam dalam semua kegemilangannya, dan salah satunya ialah mempunyai aplikasi yang betul. Syukurlah, terdapat banyak aplikasi iPhone yang berguna untuk astrofotografi, dan berikut ialah beberapa aplikasi terbaik yang mesti anda muat turun.

Aplikasi astronomi yang memenangi anugerah menunjukkan simulasi tepat langit malam, lengkap dengan bintang dan planet. Hanya halakan telefon anda ke langit, dan apl akan melabelkan buruj, satelit (seperti ISS) dan objek langit dalam yang lain dalam masa nyata.

Tetapi perkara yang memihak kepada anda, sebagai peminat astrofotografi, ialah anda juga boleh melihat simulasi langit malam untuk sebarang tarikh, masa dan lokasi. Ini pastinya membantu mereka merancang perjalanan & gambar akan datang yang ingin mereka tangkap.

Bayangkan mengetahui dengan tepat ke mana hendak halakan teleskop anda dan letakkan iPhone anda untuk menangkap penampakan planet/bintang yang jarang ditemui itu.

harga: $9.99

Muat turun

Anda telah melakukan semua penyelidikan & menjajarkan semua peralatan dengan betul, tetapi anda tidak boleh mendapatkan pandangan yang jelas kerana lapisan pencemaran yang terkenal itu. Fikirkanlah, tidak ramai di antara kita yang boleh menuntut pemandangan langit yang cerah dari teres atau beranda kita.

Di sinilah LPM berguna; ia membantu anda mencari tempat di mana langit tidak akan terjejas oleh pencemaran cahaya; ringkasnya, dengan tepat mengarahkan anda ke tempat yang sesuai untuk fotografi langit malam atau melihat bintang.

Dan untuk semua aurora borealis, aka fanatik lampu kutub, apl itu memberi anda maklumat langsung seperti nilai KP, medan magnet dan banyak lagi. Terdapat juga peta keterlihatan yang memukau untuk hemisfera utara dan selatan, dengan pilihan selang masa tambahan!!

harga: Percuma (versi Pro untuk $8.99)

Muat turun

Jelas sekali bahawa langit yang cerah dan tanpa awan adalah penting untuk menikmati, memerhati dan mengambil gambar langit malam. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang terlepas tentang kepentingan ketelusan dan keterlihatan.

Yang pertama merujuk kepada kejernihan langit, aka, kelembapan dan kadar habuk; lazimnya, ketelusan adalah yang terbaik pada musim sejuk dan lemah pada musim panas. Bagi keterlihatan, itu merujuk kepada kestabilan atmosfera.

Bintang menari atau kabur menandakan fenomena. Biasanya, lewat malam mempunyai penglihatan yang lebih baik manakala awal malam adalah yang paling teruk. OH TUHAN! Itulah banyak data yang perlu dipertimbangkan, dan itulah sebabnya apl cuaca yang mendalam seperti Dark Sky mesti ada untuk astrofotografi.

Kenapa saya lebih suka yang ini? Kerana ia menawarkan maklumat cuaca hiperlokal dan ramalan terkini, menjimatkan masa, wang dan tenaga saya semasa merancang perjalanan fotografi.

harga: $3.99

Muat turun

Pengetahuan yang mendalam tentang langit boleh membuat semua perbezaan. Pada pendapat peribadi saya, pengetahuan yang betul tentang sesuatu topik boleh meningkatkan prestasi & produktiviti anda. Dan yang paling penting, ia akan terus membakar semangat anda.

Direka bentuk untuk melihat bintang, Sky Guide menggunakan grafik yang kaya & maklumat penting untuk mendidik anda tentang langit atas anda, daripada buruj, planet, hingga satelit. Tambahan pula, dengan kawalan masa sinematik, anda boleh menelusuri masa lalu atau masa depan mengikut kehendak anda.

Ini juga bermakna anda akan mengetahui lokasi sebenar bulan/bintang/planet di langit dan boleh menyediakan kamera dan peralatan anda dengan sewajarnya. Sky Guide boleh berfungsi dengan atau tanpa GPS, perkhidmatan selular atau Wi-Fi, yang benar-benar berfungsi di mana-mana dan di mana-mana sahaja.

harga: $2.99

Muat turun

NightCap ialah kamera berkuasa untuk fotografi waktu malam atau cahaya malap. Ia mempunyai kawalan kamera AI yang secara automatik menetapkan fokus dan pendedahan optimum untuk memastikan tangkapan yang lebih terang dan jelas.

Ciri tambahan seperti selang masa 4K, rangsangan ISO, mod pendedahan panjang, mod pengurangan hingar, kawalan Zum 8x dan banyak lagi, membolehkan anda meneroka dan bereksperimen dengan tangkapan anda.

Bahagian terbaik apl ini ialah empat mod astrofotografi khusus. Mod Bintang yang direka untuk menangkap langit berbintang atau Cahaya Utara/Selatan. Mod Jejak Bintang merekodkan detik bintang semasa mereka melukis bulatan di langit.

Kemudian terdapat mod Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) & meteor, yang direka khas untuk menangkap satelit dan bintang jatuh.

harga: $2.99

Muat turun

Apl berguna untuk mana-mana dan setiap jurugambar, sama ada Astro, perkahwinan atau fotografi landskap. Ia pada asasnya ialah pengurus pelan foto yang membantu anda menemui Matahari, Bulan dan lokasi tepat Bima Sakti pada bila-bila masa.

Apa yang unik ialah ia menggunakan Augmented Reality untuk menunjukkan kepada anda senario yang berkemungkinan dalam beberapa jam. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk membingkai syot terlebih dahulu dan memastikan detik itu tidak terlepas dari tangan anda.

Aplikasi ini juga mempunyai kalkulator terbina dalam untuk pendedahan lama, bintang titik, denai bintang, selang masa, jadual hiperfokal, DoF & FoV. Dan sebagai tambahan kepada pelan foto yang akan datang, widget berguna juga meminjamkan maklumat tentang semua peristiwa Matahari, Bulan dan Bima Sakti untuk lokasi dan tarikh anda.

harga: $9.99

Muat turun

Seperti namanya jelas menunjukkan, aplikasi ini membolehkan anda menjejaki satelit buatan manusia, termasuk Stalinks SpaceX, komunikasi dan satelit ramalan cuaca. Bersama-sama dengan memantau lokasi tepat satelit, ia meminjamkan anda data terperinci tentang ramalan masa lalu lintasan & lulus.

Dan apa yang anda perlu lakukan untuk maklumat ini ialah memilih satelit daripada senarai. Selain itu, anda boleh menetapkan pemasa sehingga flyby seterusnya dan dengan sewajarnya merancang dan menyediakan untuk tangkapan.

Aplikasi ini juga menggabungkan Paparan Satelit yang menunjukkan kepada anda imej 3D satelit yang terbang di atas Bumi dengan kelajuan dan lokasi sebenar. Secara keseluruhannya, yang satu ini merupakan aset yang hebat untuk setiap peminat satelit, sama ada mereka mahu mengambil gambar atau menatap mereka.

harga: Percuma (Pembelian dalam apl bermula dari $0.49)

Muat turun

Bagaimanakah apl kompas boleh membantu dalam astrofotografi? Nah, lokasi adalah segala-galanya; anda pasti mahu terlepas tempat duduk utama untuk acara astronomi, bukan? Dan cara yang lebih baik untuk memastikan anda berada di tempat yang betul dan melihat ke arah yang betul daripada kompas.

Apa yang menarik tentang yang ini ialah ketepatan dan ciri khasnya seperti arah mata angin, bacaan ketinggian, meter kelajuan, lampu suluh, paparan latitud/longitud, bacaan suhu, pilihan suara, antara lain.

harga: Percuma (versi premium untuk $9.99)

Muat turun

Astrofotografi sudah pasti salah satu aliran fotografi yang paling tipikal dan menguji kesabaran. Dan jika anda seorang burung hantu malam yang mempunyai hubungan istimewa dengan bintang dan badan angkasa lain, saya harap senarai ini dapat membantu anda meneroka & menguasai kraf Astrofotografi iPhone.

Kongsi pengalaman anda dengan apl ini di bahagian komen di bawah. Dan jangan lupa untuk berkongsi gambar anda dengan kami; sila tag iGeeksBlog pada profil Instagram, Twitter atau Facebook anda.

Mencari petua fotografi iPhone? Semak ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *