Apakah yang terdapat dalam kemas kini Firefox terkini? 93 menambah baik SmartBlock, membuat debut cadangan carian yang ditaja

Mozilla pada hari Selasa menyegarkan Firefox kepada versi 91, meningkatkan pembersihan kukinya untuk menyental penyemak imbas penjejak dengan lebih teliti, dan mula menjadikan tetapan HTTPS sahaja sebagai lalai, bermula dengan Windows Peribadi.

Jurutera keselamatan organisasi juga menambal 11 kelemahan, lapan ditandakan sebagai “Tinggi,” label kedua paling serius Firefox. Dua daripada kelemahan ditemui hanya dalam edisi Linux pelayar, manakala satu lagi wujud dalam versi Android sahaja.

Firefox 91 boleh dimuat turun untuk Windows, macOS dan Linux dari tapak Mozilla. Oleh kerana Firefox mengemas kini di latar belakang, kebanyakan pengguna boleh melancarkan semula penyemak imbas untuk memasang versi terkini. Untuk mengemas kini secara manual pada Windows, tarik menu di bawah tiga bar mendatar di bahagian atas sebelah kanan, kemudian klik ikon bantuan (tanda soal dalam bulatan). Pilih “Mengenai Firefox.” (Pada macOS, “Perihal Firefox” boleh didapati di bawah menu “Firefox”.) Halaman atau pop timbul yang terhasil menunjukkan bahawa penyemak imbas sudah dikemas kini atau memaparkan proses naik taraf.

Kali terakhir Mozilla menaik taraf Firefox empat minggu lalu, pada 13 Julai.

Kosongkan kuki pihak ketiga

Firefox 91 meningkatkan keupayaan menyental kuki penyemak imbas dengan mendayakan apa yang disebut Mozilla sebagai “Pembersihan Kuki Dipertingkat” apabila pengguna telah menetapkan perlindungan penjejakan penyemak imbas ke tahap “Ketat”.

Ringkasnya, bukannya mengosongkan hanya kuki untuk domain tertentu katakan, computerworld.com Pembersihan Kuki Dipertingkat membuang bukan sahaja kuki dan penjejak yang digunakan oleh domain itu tetapi juga semua penjejak berasaskan kuki yang mungkin muncul pada halaman itu dari lain domain. (Penjejak boleh ditambahkan pada semua jenis komponen halaman pihak ketiga, daripada foto ke Facebook atau log masuk Google.)

“Sumber pihak ketiga yang dibenamkan menyukarkan pembersihan data,” kata trio pekerja Mozilla dalam catatan blog keselamatan firma itu. Sebelum Pembersihan Kuki Dipertingkat, Firefox mengosongkan data hanya untuk domain yang ditentukan oleh pengguna. Jika anda mengosongkan storan untuk comfypants.comFirefox memadamkan storan bagi comfypants.com dan membiarkan storan mana-mana tapak tertanam padanya (facebook.com) di belakang. Menyimpan storan terbenam facebook.com bermakna ia boleh mengenal pasti dan menjejaki anda sekali lagi pada kali anda melawat comfypants.com.

Pengguna mesti menetapkan “Perlindungan Penjejakan Dipertingkat” kepada “Ketat” dalam anak tetingkap Tetapan Firefox untuk mendayakan pembersihan kuki yang lebih lengkap. Sebarang arahan untuk memadamkan kuki misalnya, dengan mengklik ikon kunci dalam bar alamat dan memilih “Kosongkan kuki dan data tapak…” kemudiannya akan menggosok penyemak imbas kuki pihak ketiga, serta yang dibuat oleh tapak web yang aktif .

HTTPS secara lalai debut

Firefox, seperti penyemak imbas lain, telah mempunyai ciri-ciri pertama HTTPS untuk beberapa lama. (Firefox 83, yang dilancarkan pada November 2020, menawarkan HTTPS-first sebagai pilihan.)

Dengan Firefox 91, Mozilla mendayakan HTTPS secara tetapan lalai untuk Tetingkap Peribadi, mod khusus privasi penyemak imbas semasa penyemak imbas tidak menyimpan kuki dan sejarah penyemakan imbas.

Mozilla mendakwa bahawa ciri baharu itu adalah “peningkatan besar dalam cara penyemak imbas mengendalikan alamat halaman web yang tidak selamat.”

“Setiap kali anda memasukkan URL tidak selamat (HTTP) dalam bar alamat Firefox, atau anda mengklik pada pautan tidak selamat pada halaman web, Firefox kini mula-mula cuba mewujudkan sambungan HTTPS yang disulitkan yang selamat ke tapak web,” tulis empat pekerja Mozilla dalam siaran ke blog keselamatan organisasi. “Dalam kes di mana tapak web tidak menyokong HTTPS, Firefox akan berundur secara automatik dan mewujudkan sambungan menggunakan protokol HTTP warisan sebaliknya.”

Walaupun ciri ini hanya digunakan pada sesi Tetingkap Privasi pada Firefox 91, Mozilla berkata ia akan mengembangkan fungsi tersebut. “Kami menjangkakan bahawa HTTPS secara Lalai akan berkembang melangkaui Windows Peribadi pada bulan-bulan akan datang,” kata keempat-empat mereka tanpa menjelaskan secara spesifik.

Firefox HTTPS secara lalai Mozilla

Skema Mozilla menunjukkan cara Firefox 91 berurusan dengan sambungan HTTP dalam Tetingkap Peribadi. Penyemak imbas telah dapat melakukan ini sejak akhir tahun lalu, tetapi kini ia dihidupkan secara lalai.

Google menggunakan kes yang sama; ia merancang untuk melancarkan ciri HTTPS-first dengan Chrome 94, yang pada masa ini dijadualkan untuk dikeluarkan pada 21 September. Dalam Chrome, ciri itu akan menjadi pilihan untuk dimulakan, tetapi Google berkata ia mungkin menjadikan tetapan “lalai untuk semua pengguna pada masa hadapan. “

Windows log masuk tunggal

Di tempat lain dalam Firefox 91, dasar kumpulan baharu WindowsSSO boleh ditetapkan oleh IT untuk membenarkan penyemak imbas mendapatkan semula bukti kelayakan yang disimpan oleh Windows untuk log masuk ke akaun Microsoft untuk mengakses sifat seperti Outlook dalam talian dan portal Office 365.

Ciri tanda masuk tunggal ini juga boleh didayakan daripada anak tetingkap Tetapan penyemak imbas pada Windows. Maklumat lanjut mengenainya boleh didapati di sini.

Versi seterusnya, Firefox 92, akan dikeluarkan pada 7 September.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *