Apakah Virtualisasi, dan Mengapa Anda Perlu Menggunakannya?

Dalam erti kata yang paling luas, virtualisasi ialah proses mencipta salinan maya, bukannya sebenar, sesuatu. Maya dalam kes ini bermaksud sesuatu yang sangat serupa dengan yang asal sehingga hampir tidak dapat dibezakan daripadanya, seperti dalam frasa “hampir sama.”

Virtualisasi ialah penggunaan program komputer untuk meniru secara dekat set parameter tertentu. Alat perisian khusus, dipanggil “hypervisor,” mencipta persekitaran maya dengan perisian dalam parameter yang diberikan.

Terdapat seberapa banyak jenis virtualisasi kerana terdapat kegunaannya, jadi kami akan mengehadkan perbincangan kami kepada jenis virtualisasi yang paling biasa.

Ini adalah jenis virtualisasi yang paling biasa untuk kebanyakan pengguna. Apabila anda menjalankan mesin maya dalam VirtualBox, anda menjalankan virtualisasi perkakasan. Emulator sistem permainan video mengikut prinsip yang sama, menggunakan hypervisor untuk menjana parameter konsol permainan video dahulu.

Dalam virtualisasi perkakasan, hipervisor mencipta mesin tetamu, meniru peranti perkakasan seperti monitor, cakera keras dan pemproses. Dalam sesetengah kes, hipervisor hanya melalui konfigurasi mesin hos. Dalam kes lain, sistem yang berasingan dan bebas sepenuhnya adalah virtualisasi, bergantung pada keperluan persekitaran.

mempercepatkan-mesin-mesin-membunuh-tugas

Ini tidak sama dengan emulasi perkakasan, proses yang jauh lebih kompleks dan peringkat rendah. Dalam emulasi perkakasan, perisian digunakan untuk membenarkan satu perkakasan meniru yang lain. Contohnya, emulasi perkakasan boleh digunakan untuk menjalankan perisian x86 pada cip ARM. Windows 10 menggunakan jenis emulasi ini secara meluas dalam strategi satu-OS-di mana-mana, dan Apple menggunakannya dalam Rosetta apabila beralih daripada PowerPC kepada pemproses Intel.

Selalunya, beberapa batasan diperlukan untuk virtualisasi. Hipervisor selalunya tidak boleh melebihi spesifikasi peranti hosnya. Anda tidak boleh menjalankan hypervisor dengan 10 TB storan cakera keras pada cakera 2 TB. Anda boleh cuba memberikan nombor itu secara palsu melalui hypervisor, tetapi ia akan cepat rosak apabila digunakan.

Perkakasan maya juga biasanya lebih perlahan daripada persekitaran perkakasan sebenar. Walau bagaimanapun, virtualisasi perkakasan datang dengan kelebihan kos yang lebih rendah, pelaksanaan yang lebih pantas dan fleksibiliti yang lebih besar dalam penggunaan — ciri-ciri yang dinilai di bawah etos “bergerak pantas dan memecahkan sesuatu” Silicon Valley.

Maya berbantu perkakasan menggunakan perkakasan yang direka khusus untuk membantu dalam proses virtualisasi. Sesetengah pemproses moden menyertakan pengoptimuman mesra virtualisasi, membolehkan virtualisasi pemproses yang lebih pantas dan lebih lancar.

Visualisasi desktop memisahkan persekitaran desktop daripada perkakasan fizikal yang berinteraksi dengan pengguna. Daripada menyimpan sistem pengendalian, persekitaran desktop, fail pengguna, aplikasi dan fail pengguna akhir yang lain pada pemacu keras komputer pengguna, desktop diviralkan untuk pengguna. Dari perspektif pengguna, persekitaran ini kelihatan seperti cakera setempat, jika mungkin sedikit perlahan.

perisian-mesin-maya-windows-10-dipaparkan

Walau bagaimanapun, keseluruhan sistem sebenarnya diuruskan oleh pelayan. Ini membolehkan pentadbir sistem mempunyai kawalan penuh ke atas persekitaran desktop pengguna dari titik capaian jauh. Dengan melancarkan kemas kini pada pelayan, ia digunakan serta-merta kepada pengguna akhir, tanpa memerlukan terowong, akses fizikal atau profil pengguna khusus peranti. Dengan mengasingkan persekitaran desktop daripada perkakasan yang dijalankan, pengguna bebas mengakses komputer “mereka” daripada mana-mana komputer meja.

ditampilkan semula rangkaian

Sama seperti dua jenis virtualisasi yang telah disebutkan, virtualisasi rangkaian meniru topologi rangkaian, tetapi dipisahkan daripada perkakasan yang biasanya digunakan untuk mengurus rangkaian tersebut. Daripada menjalankan infrastruktur kawalan rangkaian fizikal, hypervisor mencipta semula fungsi tersebut dalam persekitaran perisian. Virtualisasi rangkaian boleh digabungkan dengan virtualisasi perkakasan, mewujudkan rangkaian perisian hipervisor yang semuanya berkomunikasi antara satu sama lain. Maya rangkaian boleh digunakan untuk menguji dan melaksanakan fungsi rangkaian peringkat atas seperti pengimbangan beban dan tembok api serta peranan Tahap 2 dan 3 seperti penghalaan dan penukaran.

Penalti utama virtualisasi adalah kelajuan. Persekitaran maya secara universal lebih perlahan daripada persekitaran hos yang berjalan pada platform “sebenar”. Tetapi kelajuan bukan semua yang penting. Dalam persekitaran apabila prestasi detik seterusnya tidak kritikal, organisasi boleh menjimatkan wang dan meningkatkan fleksibiliti dengan virtualisasi. Pengguna tunggal boleh menggunakan virtualisasi untuk meniru persekitaran perkakasan yang mereka tidak mempunyai akses, menjalankan berbilang sistem pengendalian pada satu komputer secara serentak.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Alexander Fox ialah seorang penulis teknologi dan sains yang berpangkalan di Philadelphia, PA dengan satu kucing, tiga Mac dan lebih banyak kabel USB daripada yang pernah dia gunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *