Apakah Pengesanan Ray dan Mengapa Ia Perkara Besar Seterusnya dalam Teknologi Permainan

Pada persidangan Nvidia tahun ini, syarikat itu menutup tirai pada barisan kad grafik terbarunya, yang dipanggil RTX 20XX. Syarikat itu berjanji bahawa kad ini akan merevolusikan cara grafik berfungsi dalam permainan untuk dekad yang akan datang atau lebih, dan rahsia mengapa itu boleh didapati dalam peralihan daripada moniker “GTX”, kepada “RTX.” “r” dalam RTX kini bermaksud “pengesanan sinar”, teknologi yang telah menjadi sebahagian daripada industri kesan visual selama bertahun-tahun tetapi kini akhirnya melonjak kepada permainan, terima kasih kepada beberapa sistem kecerdasan buatan yang bijak di sebalik tabir.

Tetapi apakah sebenarnya pengesanan sinar, dan mengapa ia sangat penting untuk masa depan permainan?

ray-tracing-primer-rasterization

Untuk memahami apa itu pengesanan sinar, mula-mula anda perlu mengetahui cara cahaya berfungsi di dunia nyata. Apabila sumber memancarkan pancaran, atau “sinar” dalam kes ini, cahaya ke permukaan, permukaan itu boleh melakukan satu daripada empat perkara dengannya: menyerapnya, memantulkannya, membiaskannya atau mendarfluorkannya. Perbezaan dalam empat tindakan ini akan menentukan bagaimana objek kelihatan di bawah sumber cahaya tertentu.

Biasanya, meminta komputer untuk mensimulasikan keempat-empat keadaan ini dan tindak balas mereka terhadap sumber cahaya adalah tugas yang sangat intensif sumber, yang bermaksud bahawa pembangun permainan perlu menghasilkan penyelesaian yang lebih murah untuk memalsukan hasil yang sama. Selama bertahun-tahun, permainan 3D telah menggunakan sedikit penipuan untuk mendapatkan cahaya yang kelihatan seperti ia melantun secara organik dari objek menggunakan teknik yang dikenali sebagai “rasterisasi.”

Rasterisasi menukar objek 3D kepada piksel 2D dan proses yang menyala seperti itu, dan kemudian mengisi butiran yang hilang dengan shader. Ini cukup bagus untuk konsol dan kebanyakan permainan PC, tetapi apabila kami semakin menghampiri dunia permainan 4K, teknik pencahayaan yang sama yang telah kami gunakan selama bertahun-tahun tidak dapat memenuhi tahap penelitian yang sama.

Di sinilah pengesanan sinar masuk. Seperti yang kami nyatakan dalam bahagian sebelumnya, studio kesan visual telah menggunakan pengesanan sinar selama bertahun-tahun pada filem Hollywood yang besar, tetapi ini hanya kerana tidak seperti grafik masa nyata, Hollywood mempunyai kemewahan untuk dapat menghantar kesannya kepada apa yang dikenali sebagai “ladang render” dan menghabiskan berjam-jam, hari, malah kadangkala berminggu-minggu memberikan pencahayaan untuk satu adegan.

Permainan interaktif perlu dapat menghasilkan kesan pencahayaan yang sama ini dalam persekitaran yang berubah-ubah yang dinamik, itulah sebabnya sehingga kini teknologi itu dikhaskan secara eksklusif untuk filem kerana permintaan kuasa pemprosesan yang tinggi. Dengan pengeluaran kad RTX, bagaimanapun, Nvidia mengatakan bahawa terima kasih kepada beberapa integrasi AI yang bijak, era pengesanan sinar masa nyata akhirnya tiba, dan ia kelihatan lebih baik daripada yang kita jangkakan.

Pengesanan sinar mensimulasikan setiap aspek sumber cahaya dan sifat pembiasannya semasa ia berlaku dalam 3D penuh. Ini menjadikan pemandangan yang lebih semula jadi dan kelihatan realistik serta membawa grafik permainan yang lebih dekat dengan fotorealisme yang kami jangkakan daripada filem kegemaran kami. Yang berkata, satu-satunya kad yang boleh menjalankan permainan berdaya jejak sinar (seperti Battlefield V) ialah barisan kad RTX Nvidia dan barisan Vega AMD yang akan datang.

Pengesanan sinar berpotensi mengubah cara kita melihat permainan selama-lamanya, dan pelaksanaan skala penuh teknologi yang menjadikannya berfungsi hanya beberapa bulan lagi.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Seorang penulis teknologi dengan pengalaman tujuh tahun dalam industri, Chris Stobing telah datang ke MakeTechEasier untuk melakukan satu perkara dan satu perkara sahaja: menjadikan teknologi lebih mudah untuk orang yang memerlukannya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *