Apakah Keselamatan WPA3, dan Bilakah Anda Boleh Menggunakannya?

WPA3 ialah standard Wi-Fi generasi seterusnya yang akan menggantikan standard WPA2 semasa. Protokol ini telah diumumkan sebagai tindak balas kepada landskap peranti yang didayakan Internet yang sentiasa berubah, bersama-sama dengan kemajuan ancaman pintar terhadap keselamatan dan integriti data.

Wi-Fi Alliance telah mula memperakui produk yang boleh menggunakan WPA3 bersama-sama pengeluar utama seperti Qualcomm dan Cisco, yang bersedia untuk menukar dengan cip baharu dan sokongan untuk produk sedia ada.

WPA adalah singkatan dari Wireless Protected Access. Ia pada asasnya mengikut standard keselamatan yang mengawal protokol yang digunakan oleh penghala dan peranti untuk berkomunikasi. Walaupun kedengaran rumit, ia adalah kaedah mereka “berjabat tangan” untuk menyambung dengan selamat. WPA2 memperkenalkan penyulitan AES yang kuat yang lebih sukar untuk dipecahkan. Ini bermakna pusat akses Wi-Fi, seperti penghala dan peranti, telefon atau komputer riba anda boleh berkomunikasi tanpa mudah diintip.

Piawaian WPA2 telah diperkenalkan pada tahun 2004, dan apabila teknologi telah berkembang, keselamatan juga mesti dilakukan.

Faedah utama WPA3 berbanding piawaian lama secara kasar dibahagikan kepada tiga bidang utama seperti berikut.

Privasi melalui rangkaian Wi-Fi awam telah menjadi masalah yang tidak boleh diabaikan. Wi-Fi percuma dan terbuka seperti kedai kopi dan lapangan terbang sememangnya tidak selamat. Trafik boleh diintai dengan mudah. Apa-apa sahaja yang dihantar melalui rangkaian itu melalui HTTP, tetapi bukan HTTPS, boleh diperhatikan dengan alat yang tersedia secara percuma. Ini, sudah tentu, menyalahi undang-undang, tetapi penjenayah tahu bahawa peluang untuk ditangkap adalah tipis dalam persekitaran seperti itu.

WPA3 memperkenalkan penyulitan data yang akan menjadi individu. Jadi, jika saya menyambung ke Wi-Fi di kedai kopi tempatan saya, dan anda juga melakukannya, kami mempunyai tahap penyulitan kami sendiri yang akan digunakan, walaupun kami tidak mengesahkan dengan kata laluan. Itu bukan bermakna ia adalah “penyulitan automatik”, semata-mata, tetapi ini bermakna pengguna yang kurang celik teknologi mempunyai tahap perlindungan yang mungkin tidak boleh mereka gunakan.

keselamatan

Susulan daripada konsep penyulitan individu, “jabat tangan” yang dibincangkan di atas akan menjadi lebih kuat. Malah pengguna yang menggunakan kata laluan yang lemah akan mendapat manfaat daripada standard baharu. Serangan kamus tidak akan berfungsi lagi dan walaupun piawaian ini telah wujud untuk seketika, ia kini wajib untuk pensijilan peranti WPA3.

Peranti seperti Amazon’s Alexa dan Google Home memberikan pelbagai pilihan untuk pengguna menikmati perkhidmatan yang dipertingkatkan. Isunya ialah peranti pintar ini selalunya tidak mempunyai paparan yang menyusahkan sambungannya. WPA3 berjanji untuk menjadikannya lebih mudah, walaupun butiran yang tepat masih perlu dimuktamadkan. Ia serupa dengan standard WPS yang membenarkan satu butang untuk memasangkan peranti.

Setakat siaran ini, ia sepatutnya tersedia sekarang.

Peranti yang diperakui WPA3 sedang dikeluarkan, dan peranti yang lebih lama menerima kemas kini perisian tegar.

Masalah terbesar ialah kelajuan seperti glasier yang syarikat dan penyedia perkhidmatan memperkenalkan standard baharu. Secara realistik, ia akan mengambil masa beberapa tahun atau lebih sebelum pengguna melihat penggunaan meluas yang membolehkan kedua-dua penghala dan peranti berkomunikasi tanpa masalah.

Terdapat juga faktor pendidikan pengguna supaya WPA3 menjadi biasa, sama seperti WPA2 menggantikan WEP. Pengilang juga perlu menjelaskan peranti yang menyokong standard apa.

Dalam jangka pendek, semua teknologi akan tertakluk kepada pepijat dan kecacatan. Sehingga ini ditampal dan WPA3 menjadi meluas, pengguna Wi-Fi awam, dan juga pengguna rumah, boleh memilih untuk melindungi diri mereka dengan VPN untuk menyediakan lapisan tambahan antara data mereka dan mata yang mengintip.

Apakah perasaan anda tentang WPA3? Adakah ia akan menjadikan keadaan lebih selamat atau menyebabkan lebih kekeliruan? Adakah anda juga menggunakan VPN atau cara lain untuk melindungi data anda? Beritahu kami di bahagian komen.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Matt telah bekerja dalam industri teknologi selama bertahun-tahun dan kini seorang penulis bebas. Pengalamannya adalah dalam Windows, Linux, Privasi dan Android.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *