Apakah itu Rangka Kerja .NET dan Mengapa Anda Memerlukannya untuk Memasang Apl?

Semasa memasang aplikasi dari seluruh Web, anda mungkin mengalami beberapa yang memerlukan anda memasang pelbagai versi Rangka Kerja .NET Microsoft.

Rangka Kerja .NET adalah, sebenarnya, bahagian penting dalam banyak aplikasi dari seluruh Web, tidak kira tujuannya. Mari kita mula memikirkan apa maksudnya.

Pada asasnya, rangka kerja adalah sesuatu yang dibuat untuk menyokong aplikasi lain. Dalam kes Rangka Kerja .NET, ia mengandungi fail dan fungsi yang sebenarnya bukan dalam atur cara yang memanggilnya, jadi mempunyai Rangka Kerja ini menjimatkan masalah pembangun untuk mengekodkan banyak perkara ini sendiri.

Dalam konteks ini, .NET merujuk kepada sekumpulan teknologi yang membolehkan aplikasi berinteraksi melalui Internet ke tahap yang lebih lengkap. Ini digunakan oleh kedua-dua aplikasi tempatan dan pelayan web untuk memacu aktiviti melalui Internet dan merupakan asas di mana perkhidmatan pengkomputeran awan dibina.

.NET menggunakan piawaian Internet berikut:

Logo Microsoft .NET Framework.

Rangka Kerja .NET ialah rangka kerja teknologi yang digunakan oleh aplikasi yang, dengan sendirinya, bergantung pada teknologi .NET. Aplikasi yang memerlukan Rangka Kerja .NET biasanya banyak mengambil kira akses Internet ke dalam penggunaan utamanya.

Rangka Kerja .NET itu sendiri menggunakan yang berikut:

Perkara pertama dahulu. Pastikan anda telah memperoleh versi terbaharu daripada tapak web Microsoft. Juga pastikan anda menggunakan Kemas Kini Windows untuk memastikan sistem anda sentiasa setanding – sesetengah bahagian Rangka Kerja .NET mungkin tidak serasi jika anda tidak mempunyai yang terkini dan terbaik. Kemas kini Windows dipasang pada komputer anda.

Selepas itu, anda sepatutnya baik-baik saja. Jika berlaku masalah dengan pemasangan, pertimbangkan untuk menggunakan alat .NET Framework Cleanup untuk menyingkirkan versi lama yang mungkin menyebabkan masalah kepada anda. Tiada aplikasi sepatutnya tidak serasi dengan versi Rangka Kerja yang lebih baharu, tetapi sekiranya ada, aplikasi itu akan memberitahu anda versi yang anda perlukan, selepas itu anda hanya perlu mencarinya dan memuat turunnya ke komputer anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Saya seorang pemain lama, nerd komputer dan peminat teknologi umum.

“Ini digunakan oleh kedua-dua aplikasi tempatan dan pelayan web untuk memacu aktiviti melalui Internet dan merupakan asas di luar perkhidmatan pengkomputeran awan dibina.”

Ini hanyalah kenyataan separuh benar, terdapat banyak penyelesaian awan yang tidak boleh menggunakan rangka kerja ini dan sebenarnya 80% daripada infrastruktur awan web menggunakan Linux yang tidak menjalankan .NET dan memberikan kami kebanyakan awan yang kami kenali hari ini. Hakikatnya dunia akan menjadi tempat yang jauh lebih baik tanpa apa-apa Microsoft!

Rangka Kerja .NET jauh lebih daripada pakej untuk membolehkan komunikasi internet. Ia juga termasuk primitif data, diagnostik, refleksi, capaian pangkalan data, maklumat lokasi, menyediakan akses kepada Active Directory, pengesahan dan kebenaran, perkhidmatan Perusahaan, globalisasi, IO untuk mengakses fail data, pengecaman pertuturan, threading dan banyak lagi. Terdapat sejumlah besar aplikasi di luar sana yang dibina dengan memanfaatkan Rangka Kerja .NET yang *tidak pernah* menyentuh internet.

“Tiada aplikasi sepatutnya tidak serasi dengan versi Rangka Kerja yang lebih baharu”

Apabila aplikasi disusun menggunakan Rangka Kerja .NET, ia disasarkan untuk versi tertentu .NET. Mengalih keluar versi lama rangka kerja boleh menyebabkan sesetengah aplikasi anda tidak lagi berfungsi sama sekali. Sesetengah apl mungkin menggunakan elemen satu versi rangka kerja yang telah ditamatkan atau dialih keluar daripada versi yang lebih baharu jadi keserasian tidak dijamin dengan versi rangka kerja yang berbeza. Dan disebabkan mekanisme penyasaran, jika anda cuba memulakan aplikasi .NET apabila versi rangka kerja .NET yang sesuai tidak dipasang, ia akan menjana mesej ralat yang memberitahu anda bahawa anda perlu memasang versi xx rangka kerja untuk program itu. untuk dapat berlari.

Alat pembersihan yang anda pautkan hanya boleh digunakan sebagai pilihan terakhir seperti yang dinyatakan dalam huraian yang diberikan pada pautan. Jika terdapat masalah dengan Rangka Kerja .NET, anda harus menggunakan alatan Microsoft untuk cuba menyelesaikan sebarang isu terlebih dahulu daripada menggunakan alat yang berkemungkinan merosakkan aplikasi lain pada sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *