Apakah itu Microsoft Loop dan Bilakah Ia Akan Dikeluarkan

Bersedia untuk cara baharu untuk bekerjasama dalam apl Microsoft 365 dengan Microsoft Loop

Microsoft sedang melaksanakan perubahan besar pada suite Office, sebagai ganti betapa drastik komunikasi dan kerjasama telah berubah di tempat kerja. Untuk bekerjasama secara berkesan dalam persekitaran yang sangat jauh, komunikasi disesuaikan.

Microsoft Office kini menyesuaikan diri dengan seluruh dunia dengan memperkenalkan Microsoft Loop. Microsoft Loop akan menjadi apl khusus tetapi komponennya juga akan tersedia di seluruh apl Office. Mari kita pecahkan untuk pemahaman yang lebih baik.

Microsoft Loop boleh menjadi sedikit mengelirukan tetapi realitinya jauh dari itu. Microsoft Loop pada asasnya ialah aplikasi yang akan menyediakan kanvas yang berkuasa untuk pasukan bekerjasama. Ia akan menjadi fleksibel dengan komponen mudah alih yang boleh anda alihkan merentasi apl. Tidak kira dalam aplikasi mana anda menggunakannya, komponen ini akan kekal segerak.

Microsoft Loop terdiri daripada tiga elemen: Komponen Gelung, Halaman Gelung dan Ruang Kerja Gelung.

Microsoft mengumumkan Fluid Framework beberapa tahun lalu; Komponen gelung ialah evolusi komponen tersebut. Microsoft memanggil mereka “unit produktiviti atom”. Anda boleh menggunakan komponen ini dalam sembang, mesyuarat, e-mel, dokumen atau halaman Gelung dalam apl Gelung. Jadi, komponen gelung juga akan tersedia dalam apl yang telah anda gunakan. Anda tidak perlu beralih kepada apl baharu sepenuhnya untuk menggunakannya.

Apakah rupa komponen ini sebenarnya? Anda sudah biasa dengan banyak perkara ini, seperti senarai, tugasan, jadual, nota. Peluang jualan pelanggan daripada Microsoft 365 Dynamics ialah satu lagi contoh. Selain daripada ini, Microsoft juga memperkenalkan komponen baharu.

Yang pertama ialah Jadual Pengundian. Jadual Pengundian akan menjadi jadual dinamik di mana anda dan pasukan anda boleh melontarkan semua idea, menelitinya dengan lebih lanjut, dan akhirnya mengundi untuk membuat keputusan bersama.

Satu lagi komponen Gelung baharu ialah Penjejak Status. Menggunakan Penjejak Status, anda boleh mengumpulkan semua maklumat daripada pasukan anda di satu tempat dan menjejaki kemajuannya dengan mudah. Jadual Pengundian dan Penjejak Status akan membantu dalam memupuk kerjasama.

Microsoft juga akan menambah komponen baharu yang akan membantu perniagaan dalam memudahkan aliran kerja mereka. Dynamics 365 ialah salah satu pengenalan terawal, dengan lebih banyak lagi akan datang pada masa hadapan.

Selain daripada komponen yang Microsoft sedang bina (atau telah dibina), pembangun pihak ketiga juga akan dapat membina komponen untuk apl mereka. Tetapi itu masih sedikit masa lagi pada masa hadapan kerana syarikat itu akan berkongsi butiran lanjut dalam persidangan pemaju mereka tahun depan.

Halaman ialah satu lagi elemen penting dalam Microsoft Loop. Ia adalah kanvas fleksibel yang sepadan dengan saiz projek anda; mulakan kecil dan halaman akan berkembang apabila projek anda berkembang.

Anda boleh memasukkan komponen Gelung dan elemen lain seperti fail, pautan atau data apa sahaja yang pasukan anda perlukan untuk berfikir dan bekerjasama dengan berkesan. Pasukan anda boleh mengedit halaman pada masa yang sama, dan anda juga boleh melihat kedudukan kursor semua orang (mereka yang sedang bersiaran pada masa ini) semasa mereka menaip atau memindahkan sesuatu.

Anda juga boleh mengulas atau bertindak balas terhadap data pada halaman untuk menyatakan pandangan anda atau mencapai kata sepakat tentang topik yang dibincangkan.

Ruang kerja ialah tempat untuk projek anda dalam apl Loop di mana anda boleh menyimpan semua maklumat yang berkaitan dengan projek di satu tempat. Sama seperti cara pasukan dan saluran disusun dalam Pasukan, halaman Gelung dan elemen lain dalam Ruang Kerja disusun dalam apl Gelung.

Anda boleh mengaksesnya dari anak tetingkap navigasi di sebelah kiri. Selain daripada menjadi titik masuk anda untuk semua elemen dalam ruang kerja, ia juga akan menunjukkan pemberitahuan apabila seseorang menyebut anda pada halaman tertentu itu.

Anda juga boleh melihat semua ahli pasukan yang sedang bersiaran langsung, ke arah penjuru kanan sebelah atas. Dan anda juga boleh melihat kursor semua orang semasa mereka mengalihkan sesuatu (atau sekadar melepak di sana).

Ruang kerja menjadikannya sangat mudah untuk sentiasa mengetahui perkara yang sedang diusahakan oleh semua orang, bertindak balas terhadap idea orang lain dan bekerjasama dalam idea dari awal hingga akhir. Tetapi sama ada anda mahu perkara yang anda lakukan disegerakkan dengan segera atau mula-mula ingin mengujinya secara tidak segerak, terpulang kepada anda sepenuhnya.

Walaupun Microsoft melihat pratonton beberapa elemen apl Microsoft Loop, tidak ada maklumat mengenai bila apl itu akan tersedia. Kami perlu menunggu perkataan mengenai keluaran apl dalam beberapa bulan akan datang.

Tetapi komponen Loop merentas apl Microsoft 365 seperti OneNote, Teams, Outlook, dll. akan mula dilancarkan pada bulan depan. Jadi, walaupun kerjasama dalam ruang kerja Loop masih tiada, pengguna akan dapat mula menggunakan komponen Loop sedia ada dan baharu. Komponen seperti tugas, senarai, penjejak status, jadual undian, dsb. akan tersedia tidak lama lagi.

Microsoft membuat langkah besar dengan kerjasama. Ia telah membuat peningkatan berterusan kepada Pasukan sepanjang tahun lalu. Kini, dengan pengumuman Microsoft Loop, nampaknya syarikat itu akhirnya bersedia untuk mengejar aplikasi kolaboratif di pasaran. Microsoft juga membawakan Context IQ yang dikuasakan AI merentasi aplikasinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *