Apakah Ghosting Papan Kekunci dan Mengapa Anda Perlu Peduli?

Istilah “ghosting papan kekunci” adalah kurang menakutkan daripada yang didengari. Walaupun begitu, ia pasti boleh “menghantui” pengguna papan kekunci tertentu dan menyebabkan hasil yang tidak diingini. Anda akan menemui banyak papan kekunci anti-hantu di pasaran untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi persoalannya kekal: apakah itu hantu, dan mengapa anda perlu mengambil berat tentangnya?

Ghosting papan kekunci ialah apabila papan kekunci tidak mendaftarkan kekunci yang ditekan walaupun pengguna telah menekannya dengan betul. Ini biasanya disebabkan oleh pengeluar papan kekunci cuba mengurangkan kos dengan menggunakan alat ganti yang lebih murah.

Papan Kekunci Hantu Hantu

Apabila anda menaip pada papan kekunci seperti biasa, anda mungkin tidak akan mengalami hantu papan kekunci. Jarang sekali anda menahan lebih daripada tiga kekunci, yang kebanyakan papan kekunci hari ini boleh menyokong. Oleh itu, jika anda menggunakan papan kekunci anda untuk melakukan kerja atau menyiarkan di media sosial, hantu mungkin tidak menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, keadaan berubah dalam persekitaran permainan. Katakan seseorang sedang bermain penembak orang pertama dalam talian dan menggunakan papan kekunci yang menyokong sekurang-kurangnya tiga kekunci. Mereka berlari melintasi medan perang, yang bermaksud menahan W untuk pergi ke hadapan dan Beralih untuk mengubah berjalan menjadi larian. Mereka kini menggunakan dua daripada tiga kunci dalam “belanjawan” mereka hanya dengan bergerak ke hadapan!

Mereka kemudian melihat musuh di hadapan, jadi mereka menahan Ctrl kunci untuk merengkok di bawah beberapa penutup di hadapan mereka. Sekarang kita mempunyai W, Beralihdan Ctrl kekunci dipegang, bermakna belanjawan papan kekunci telah diisi.

Jika pemain ini tiba-tiba menyedari periuk api di hadapan mereka dan menekan dengan cepat Angkasa untuk melompat ke atasnya, tekan kekunci SPACE ini “melebihi belanjawan”. Oleh itu, papan kekunci tidak mendaftar akhbar SPACE, dan pemain berlari terus ke periuk api sehingga mengganggu mereka!

Jadi jika anda berada di pasaran untuk papan kekunci baharu dan tidak mahu hantu berlaku, apakah yang boleh anda lakukan?

Menaip Ghosting Papan Kekunci

Mula-mula, anda boleh melihat papan kekunci “anti-hantu”. Ini biasanya akan menyenaraikan bilangan kekunci pada papan kekunci yang menyokong ciri ini, seperti “anti-hantu 25 kekunci”. Ini tidak akan meliputi keseluruhan papan kekunci untuk anti-ghosting, tetapi ia akan menyasarkan kekunci secara individu yang cenderung ditekan bersama kekunci lain.

Pilihan lain ialah mencari papan kekunci yang direka bentuk untuk menyokong sehingga bilangan kekunci tertentu yang ditekan. Ini diiklankan menggunakan istilah “[number]-balik kunci.” Sebagai contoh, papan kekunci yang membenarkan anda menahan 4 kekunci serentak dipanggil papan kekunci pusing ganti 4 kekunci.

Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah peralihan kunci-n. Istilah ini tiada kaitan dengan kekunci “N” fizikal pada papan kekunci; sebaliknya, ia adalah huruf matematik untuk set nombor yang berterusan selama-lamanya. Ini adalah nama yang berkaitan, kerana papan kekunci peralihan kunci n tidak mempunyai had kekunci atas. Setiap penekanan kekunci didaftarkan secara berasingan, yang bermaksud tiada hantu sama sekali!

Ghosting papan kekunci tidak menjejaskan semua orang, tetapi bagi mereka yang terjejas, ia boleh menjadi gangguan yang besar. Jika anda mahukan papan kekunci anti-hantu, pastikan anda mengutamakan papan kekunci peralihan kunci-n untuk menghapuskan isu tersebut.

Adakah hantu papan kekunci menjejaskan anda? Adakah anda fikir papan kekunci anti-hantu adalah pelaburan yang baik? Beritahu kami di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Simon Batt ialah graduan Sains Komputer dengan minat terhadap keselamatan siber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *