Apa yang perlu dilakukan dengan 33,000 pakaian seragam lama? SingPost mengubahnya menjadi beg, tikar dan banyak lagi, Berita & Cerita Teratas Singapura

Beribu-ribu dan beribu-ribu baju lengan panjang biru – sama dengan gaya tetapi dalam pelbagai warna kerana tahap haus dan lusuh yang berbeza – digantung di rak di kedai dobi industri di Woodlands.

Selama bertahun-tahun, pakaian ini telah mengembara ke seluruh Singapura (sesetengahnya mungkin pernah ke rumah anda). Kini, mereka berada di sini untuk mencari nafas baru.

Setahun yang lalu, penyedia perkhidmatan pos Singapura mengubah suai pakaian seragamnya untuk lebih 1,000 pekerja. Hampir 12 tan pakaian seragam telah diserahkan dan digantikan dengan palet yang lebih berwarna.

Kira-kira 33,000 pakaian seragam SingPost lama, termasuk seluar kargo, windbreaker dan baju hujan, akan dihantar ke tong sampah jika bukan kerana usaha kitar semula baharu yang dilancarkan Sabtu lalu. Mereka akan dijadikan beg jinjing, tikar berkelah dan banyak lagi.

Projek itu, bagaimanapun, adalah usaha logistik yang besar.

Pertama, pakaian seragam perlu dikumpul dan disusun.

Kedua-dua pekerja SingPost yang memakai pakaian seragam baharu SingPost ini adalah antara ramai yang bekerja, memasukkan beg pakaian seragam lama untuk diisih di Pangkalan Wilayah SingPost Tampines, titik penyatuan pakaian seragam lama yang dikumpulkan dari enam pangkalan berbeza di sekitar pulau itu.

Mereka termasuk pakaian seragam terpakai dan tidak digunakan yang dipulangkan oleh posmen.

Selama empat minggu, 13 pekerja SingPost membongkar kotak dan menyusun pakaian seragam ke dalam kumpulan yang sama.

Mereka yang memerlukan basuh dimasukkan ke dalam kotak dan beg sebelum dimuatkan ke sangkar penggelek, yang kemudiannya diangkut ke kedai dobi industri.

Pakaian seragam lama yang masih dibalut plastik dan tidak perlu dibasuh diisih ke dalam kotak dan disimpan, menunggu untuk digunakan semula.

Pakaian seragam itu dibawa ke Systematic Holdings, sebuah kedai dobi industri di Woodlands, di mana 4,410kg pakaian seragam telah dicuci dan dikeringkan dalam tempoh tujuh hari.

Pakaian seragam itu digantung dan dihantar melalui mesin terowong stim dengan suhu sehingga 150 degC. Kedutan yang hilang dari pakaian.

Bahagian pakaian seragam yang lebih kecil seperti kolar diseterika secara manual oleh pekerja.

Akhirnya, penghantar mengangkut pakaian seragam separuh jalan melintasi gudang ke tempat pekerja menyusunnya secara manual mengikut saiz dan jenis fabrik.

Dari kedai dobi, pakaian seragam itu kemudiannya dihantar kepada tiga rakan perusahaan sosial SingPost untuk mereka bentuk dan menggunakan semula pakaian tersebut.

Alfya Atelier ialah sebuah perusahaan sosial dan akademi jahitan. Pengasas bersama Latifah Suradi, 61, dan Rabiatuladawiyah Akhir Jaafar, 37, bekerjasama dengan enam penerima untuk menghasilkan dua jenis beg tote – beg makan tengah hari dan beg beli-belah boleh balik – menggunakan pakaian seragam lama. , baju hujan, seluar kargo dan windbreaker.

Cik Rabiatuladawiyah dan pasukan menggunakan templat untuk memotong pakaian seragam mengikut saiz, dan kemudian menjahit jahitan. (Dalam gambar ini, dia sedang mengusahakan beg makan tengah hari.)

Sementara itu, warga emas dari Pusat Aktiviti Kanan Lions Befrienders bekerjasama dengan Social Gifting perusahaan sosial bukan untung untuk mereka bentuk dan menghasilkan pembawa botol, pemegang tisu, kantung syiling dan pemegang gulungan tandas.

Mereka berjaya menggunakan semua bahagian pakaian seragam – lengan telah dibentuk menjadi pemegang botol wain, kolar baju menjadi pemegang gulungan tandas, dan pengikat lengan digunakan sebagai pemegang untuk kedua-dua produk.

Perusahaan sosial ketiga yang bekerjasama dengan SingPost ialah Our Barehands, yang bertujuan untuk menyediakan penghidupan yang lebih mampan kepada artisan di Singapura dan tempat lain dengan bekerjasama dengan mereka untuk mencipta dan menjual pelbagai jenis barang boleh pakai.

Dalam foto ini, pengasas bersama Germaine Lye (kiri sekali), 31 dan Chanel Go (kanan sekali), 25, memegang tikar perkelahan kalis air yang mereka cipta bersama pelajar reka bentuk Callyn Yang (dua dari kiri), 21. Cik Cindy Yeo ( kedua dari kanan), seorang sukarelawan berusia 62 tahun, mengambil masa lapan hingga 10 jam untuk menyiapkan satu tikar. Barehand kami juga mencipta sarung kusyen dan beg tote boleh balik. Lapan tukang dan lebih 40 sukarelawan bekerjasama membuat 200 beg tote, 150 tikar berkelah dan 100 sarung kusyen.

Secara keseluruhan, lima item daripada kit keluaran standard posmen – kemeja, seluar kargo, kemeja-T putih, windbreaker dan baju hujan – telah diubah secara kreatif kepada 12 produk berbeza sebagai sebahagian daripada projek Re:Post SingPost, yang dilancarkan Sabtu lalu (9 Okt). ).

Produk tersebut termasuk kantung syiling, beg beli-belah boleh balik, pemegang tisu, pemegang tandas, beg jinjing pelbagai saiz, pembawa botol, sarung kusyen, beg makan tengah hari dan tikar berkelah, antara lain.

Produk itu dijual di 15 pejabat pos terpilih dan semua kedai filateli, serta di kedai dalam talian dan aplikasi mudah alih SingPost.

Semua hasil akan didermakan sepenuhnya kepada Majlis Pembangunan Komuniti Barat Daya untuk menyokong Dana Sokongan Pengasuh South West dan Perkhidmatan Makanan夽奡outh West.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *