Apa sebenarnya pertempuran pembantu maya, dalam satu perkataan

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Dengan kedatangan Apple yang lebih baik lewat daripada tidak pernah ke pasaran pembesar suara pintar bulan ini, terdapat banyak perbincangan mengenai keadaan pembantu pintar itu dan mengapa, akhirnya, semua syarikat ini bekerja keras untuk mengajak anda bercakap dengan teknologi mereka.

Daripada Siri kepada Alexa dan Google Assistant kepada Bixby (ya, malah Bixby), semua pembantu maya adalah askar dalam pertempuran terbaharu dunia teknologi untuk perhatian kita. Dan apa sebenarnya entiti pintar buatan ini berpunca daripada satu perkataan empat suku kata:

Ekosistem.

Sama ada anda Apple, Amazon, Google atau mana-mana syarikat yang kurang berkelengkapan yang berjuang untuk menceburi arena ini, pembantu maya ialah cara yang terbaharu dan paling menjanjikan untuk menjadikan pengguna lebih berakar umbi dalam ekosistem anda dan dengan itu berkemungkinan akan terus menggunakan produk dan perkhidmatan berkaitan yang memberi manfaat kepada pendapatan anda.

Dan semua pembesar suara pintar Google Home, Amazon Echo, dan Apple HomePod? Mereka adalah ubat pintu masuk kepada ekosistem induk yang lebih besar.

Bunyi gila? Mungkin. Tetapi semakin anda memikirkannya, semakin anda menyedari betapa tepatnya analogi itu.

Ekosistem dan genggaman pembantu maya

Mari kita gunakan Amazon sebagai contoh: Katakan anda mempunyai satu Echo di rumah anda mungkin salah satu daripada Echo Dots kecil yang comel yang boleh diberikan oleh Amazon (dan secara harfiah lakukan berikan pada hari cuti, mungkin juga mengalami kerugian, menurut beberapa anggaran penganalisis). Anda menyediakannya di ruang tamu anda dan mula bereksperimen dengan perkara yang boleh dilakukannya.

Nak, bercakap dengan Alexa adalah menyeronokkan! Dan jika ia itu berguna di ruang tamu, ya, mungkin anda juga ingin menggunakannya di dapur anda. Lagipun, anda baru sahaja menyediakan Echo untuk mengawal lampu bersambung rangkaian baharu anda yang mewah. Anda mahu dapat menetapkan mood sambil mereneh sup musim sejuk anda yang terkenal, bukan? Selain itu, Echo menjadikannya begitu mudah untuk memesan barangan hanya dengan bercakap, dan anda baru menyedari (pertengahan mendidih) bahawa anda sangat memerlukan senduk baharu. Siapa yang mempunyai tenaga untuk menulis sesuatu pada senarai atau pergi mencarinya di tapak web lagi?

Dengan Echo di dapur anda, anda menyedari betapa mudahnya untuk dapat mengawal muzik bebas tangan anda terutamanya dengan perkhidmatan Amazon Music yang disertakan dengan Prime. Itu bagus untuk ada di boudoir lama, bukan? Dan ciri membuat panggilan yang disertakan baharu itu boleh menjadi sangat berguna di pejabat rumah. Berapa 80 dolar untuk beberapa lagi doohickies ini?

Tunggu sebentar: Bolehkah Alexa menghantar teks melalui telefon Android anda juga? Kenapa, ya ya, boleh, seperti beberapa minggu lalu, sebenarnya! Apa yang anda perlu lakukan ialah memasang apl Alexa pada peranti berteknologi peribadi anda yang paling peribadi, dan kemudian anda boleh menghantar mesej SMS standard hanya dengan bercakap dengan mana-mana Echo.

Walaupun anda telah memasang apl itu, jangan lupa bahawa ia kini boleh membenarkan anda bercakap dengan Alexa terus dari telefon Android anda, juga penambahan terbaru. Alexa, seperti, hampir BFF anda pada ketika ini. Awak kenal dia, dan dia kenal awak. Dia telah pun bersedia untuk bekerja dengan pembesar suara rumah anda, perkhidmatan muzik kegemaran anda dan sebarang peralatan pintar yang anda miliki. Dia mungkin akan berada di komputer rumah anda tidak lama lagi. Mungkin juga di dalam kereta anda.

Alexa berada di mana-mana sahaja anda mahu berada. dia pembantu yang anda ingin bercakap dengan. Oh, dan jangan lupa anda perlu memesan semula detergen pakaian anda. Alexa tahu jenis yang anda beli. Beritahu dia apa yang anda perlukan pada Echo Dot pertama yang kelihatan tidak berbahaya yang anda beli atau di mana-mana tempat lain yang dia tinggal.

Matlamat ekosistem Google yang tidak begitu rahsia

Sekarang, mari kita jelaskan: Alexa adalah contoh yang kami gunakan sebagai ilustrasi di sini, tetapi prinsip yang sama digunakan untuk hampir semua pembantu maya dan syarikat di belakangnya. Perincian matlamat setiap organisasi mungkin berbeza-beza, tetapi semuanya berusaha untuk menjadikan anda lebih komited terhadap ekosistem mereka dalam seberapa banyak sudut kehidupan anda yang mungkin.

Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, kita telah memasuki era pasca OS apabila persoalan tentang sistem pengendalian yang anda gunakan mengambil tempat duduk belakang kepada pembantu maya yang anda benarkan dalam hidup anda. Dan itulah sebabnya Google telah mengalihkan fokusnya dan menjadikan Google Assistant sebagai penggerak di sebalik kebanyakan usaha utamanya. Lebih daripada segala-galanya selain Android, lebih daripada OS Chrome yang Google mahu anda fikirkan Google sebagai ekosistem anda dan tisu penghubung dalam hidup anda.

Ini bukan rahsia, sudah tentu. Lihat sahaja petikan ini daripada profil didorong temu bual baru-baru ini Rick Osterloh, ketua bahagian perkakasan Google yang sentiasa berkembang, dalam Wired melihat kembali bulan pertama Osterloh dalam tugas yang membawa kepada acara pelancaran produk sulungnya:

Pengalaman Google penuh. Itu ialah perkara yang kini berkisar oleh syarikat untuk mengejar ekosistem Google dan pada terasnya, itu ialah maksud Google Assistant. Masa depan, seperti yang difikirkan, bukan dalam carian web kotak-pada-halaman tradisional. Ia dalam berinteraksi dengan semua perkara di sekeliling anda. Dan jika Pembantu Google adalah jin dalam semua perkara itu, pada penghujung hari, anda masih pelanggan Google.

Perspektif gambar yang lebih besar

Persoalan bagaimana Google menjana wang daripada susunan luar biasa itu mungkin masih agak keruh dan itu bukan kebetulan, seperti yang dikatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai. cepat mengingatkan kita tetapi sekurang-kurangnya, Assistant membenarkan Google kekal sebagai nukleus di mana kehidupan digital anda wujud. Jika tiada yang lain, itu memperkayakan Google dalam mata wang teras datanya yang telah lama wujud. Ringkasnya, lebih banyak Google mengetahui tentang anda, lebih banyak iklan yang berkesan ia boleh menyiarkan anda di seluruh internet dan pelbagai perkhidmatannya. Dan mempunyai Assistant menampal sepanjang hayat anda walaupun tidak lama lagi dalam produk Nest pasti memberikan lebih banyak koleksi.

Sementara itu, ekosistem Amazon adalah mengenai jualan dan menjadikannya semudah mungkin untuk anda memesan apa sahaja, bila-bila masa, di mana-mana sahaja, terutamanya dengan kemudahan keahlian Perdana $99 setahun anda, senjata rahsia sebenar syarikat dalam mengekalkan anda sebagai seorang yang setia. pelanggan (walaupun ia tidak selalunya berbaloi dengan kosnya dan kadangkala mungkin berkesan terhadap anda, sebagai a Washington Post kolumnis baru-baru ini berhujah tetapi semakin anda terbiasa menggunakannya, dia juga menyatakan, semakin kecil kemungkinan anda membatalkannya. Dan rasa apakah pesanan barangan melalui Alexa lakukan untuk tabiat itu?).

Bagi Apple, mengekalkan anda dalam ekosistem bermakna mengekalkan anda sebagai pelanggan Apple yang menggunakan perkhidmatan Apple dan secara kritikal membeli produk Apple di sekeliling mereka, tahun demi tahun, tidak kira betapa ho-humnya mereka sekali-sekala. Lebih banyak anda bergantung pada perkara seperti Siri, iMessage dan Apple Music, lebih besar kemungkinan anda mahukan produk yang berputar di sekelilingnya. (Menariknya, ini ialah model yang kelihatan semakin bersedia untuk diteruskan oleh Google, sama ada sebagai kenderaan semata-mata untuk matlamat yang lebih luas atau sebagai sumber sekunder hasil yang ketara. Masa akan menentukan.)

Malah pemain pembantu maya pinggiran seperti Samsung mempunyai matlamat yang sama. Heck, laporan suku keempat 2017 syarikat, yang bertujuan untuk menarik perhatian pelabur, memaparkannya secara terbuka (penekanan di sini adalah milik saya):

Samsung akan… memacu perniagaan baharu yang berkaitan dengan AI/IoT dengan mengukuhkan ekosistem berasaskan Bixby.

Samsung juga akan meningkatkan ketersambungan dan kebolehgunaan peralatan rumah dengan mengembangkan aplikasi Bixby.

Menjelang tahun 2018, permintaan untuk telefon pintar dijangka meningkat berikutan permintaan penggantian yang semakin meningkat untuk telefon pintar premium. Bagi mengembangkan jualan telefon pintar premium, Samsung akan mengukuhkan daya saing produk dengan membezakan ciri teras dan perkhidmatan, seperti kamera dan Bixby.

Bagi pasaran TV pada 2018, permintaan untuk skrin ultra-besar dan TV premium dijangka berkembang diterajui oleh acara sukan utama. Memandangkan pasaran premium terus berkembang, syarikat akan menyasarkan untuk mengukuhkan barisan baharunya … [and] memberikan pengalaman baharu dan menambah nilai dengan menggunakan Bixby dan SmartThings pada TVnya.

Sekali lagi, dalam satu perkataan: ekosistem. Bixby ialah tisu penghubung yang Samsung harapkan akan menarik anda dan membuatkan anda terus membeli produk Samsung bukan sahaja telefon tetapi juga peralatan rumah, televisyen dan alat berorientasikan AI yang belum dilihat kerana, seperti Google dengan Assistant atau Amazon dengan Alexa, ia adalah standard Samsung fikir anda akan berkembang untuk mengetahui dan menghargai.

(Malangnya untuk Samsung, Bixby telah menjadi sedikit jenaka; tanpa capaian, ekosistem yang sedia ada, dan tahap data yang berkaitan untuk dapat bersaing dengan orang-orang seperti Google apabila ia datang untuk mencari dan menyediakan maklumat yang berguna, ia pasti terasa. seperti versi tawaran Google yang lemah, kurang berkuasa dan umumnya sia-sia. Dan itu nampaknya tidak akan berubah dalam masa terdekat.)

Jika semua perbincangan tentang kesetiaan dan keuntungan ini membuatkan anda berasa agak terbiasa, sementara itu, ingat: Satu-satunya cara mana-mana syarikat ini boleh meyakinkan kami untuk menggunakan perkhidmatan mereka adalah untuk menjadikan mereka baik dan bagus. Dan dengan bidang ini masih begitu muda dan belum matang, terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan dan peningkatan.

Ini bermakna, seperti yang kita lihat dengan platform telefon pintar sejak beberapa tahun yang lalu, menjadikan pembantu maya yang satu untuk ditewaskan akan menjadi pertandingan kejam untuk beberapa lama. Dan rasa apa? Mempunyai syarikat teknologi bekerja keras untuk menarik perhatian kami dan simpan mengagumkan kami dari semasa ke semasa ialah perkara yang menjadikan produk menjadi lebih baik dengan setiap lelaran dan kemas kini.

Tiada ruang untuk berpuas hati dalam perlumbaan berorientasikan ekosistem ini sekarang dan anda tidak memerlukan pembantu maya untuk memberitahu anda mengapa itu hanya boleh menjadi berita baik untuk kami, orang bodoh biasa yang menjadikan produk ini sebahagian daripada kehidupan kita.

Daftar untuk surat berita mingguan baharu JR untuk mendapatkan lajur ini bersama petua bonus, pengesyoran peribadi dan tambahan eksklusif lain yang dihantar ke peti masuk anda.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *