Akhbar Jerman berkuasa menggulingkan editor selepas laporan NYT tentang tingkah laku di tempat kerja, Berita & Cerita Teratas Amerika Syarikat

NEW YORK (NYTIMES) – Akhbar paling berkuasa di Jerman mengeluarkan editor utamanya Isnin (18 Okt) selepas berbulan-bulan mempertahankan hubungan seksualnya dengan wanita di tempat kerja ketika skandal itu mula menyelubungi syarikat induk bercita-cita tinggi global akhbar itu, Axel Springer.

Bild, tabloid kanan tengah yang telah menimbulkan kemarahan ramai terhadap Canselor Angela Merkel dan sekatan Covid-19, menolak ketua pengarang, Julian Reichelt, selepas The New York Times melaporkan butiran hubungan Reichelt dengan seorang pelatih, yang memberi keterangan semasa penyiasatan undang-undang bebas bahawa pada 2018 dia telah memanggilnya ke hotel berhampiran pejabat untuk seks dan memintanya merahsiakan pembayaran.

Beberapa jam selepas Reichelt digulingkan, majalah berita Der Spiegel menerbitkan dakwaan bahawa Reichelt telah menyalahgunakan kedudukannya untuk meneruskan hubungan dengan beberapa wanita dalam kakitangannya.

Dalam siasatan musim bunga ini, Axel Springer berkata ia telah membersihkan Reichelt, yang pada masa itu meminta maaf atas “kesilapan” yang tidak dinyatakan dan kekal dalam peranannya. Syarikat itu juga berkata ia telah mengetahui maklumat baharu yang tidak dinyatakan tentang kelakuan Reichelt dan editor itu telah mengelirukan lembaga pengarah syarikat.

Reichelt mengambil cuti pada Mac selepas Der Spiegel, majalah berita Jerman, melaporkan bahawa Axel Springer sedang menyiasat dakwaan salah guna kuasa dan aduan bahawa dia mempunyai hubungan dengan pekerja wanita.

Dua belas hari kemudian, dia kembali selepas penyiasatan, dijalankan dengan bantuan daripada firma guaman Freshfields, membuat kesimpulan bahawa Reichelt telah mencampuradukkan kehidupan peribadi dan profesionalnya tetapi tidak melanggar sebarang undang-undang. Siasatan mendapati tiada bukti gangguan seksual atau paksaan, kata Axel Springer pada masa itu.

Reichelt “membuat kesilapan”, Mathias D枚pfner, Ketua Pegawai Eksekutif Axel Springer, berkata dalam satu kenyataan pada Mac. “Bagaimanapun, setelah menilai semua yang didedahkan sebagai sebahagian daripada proses penyiasatan, kami menganggap perpisahan daripada cara itu adalah tidak wajar.”

Reichelt telah dilantik semula dengan ketua editor bersama, Alexandra W眉rzbach, editor edisi Ahad Bild, yang telah mengambil alih tugasnya semasa ketiadaannya.

Dalam menjelaskan keputusannya pada hari Isnin untuk mengeluarkan Reichelt sebagai editor, penerbit itu memetik “pendedahan” mengenai tingkah lakunya yang “terdapat dalam beberapa hari kebelakangan ini, berikutan laporan media”.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *