Agensi pelancongan digantung daripada skim Baucar SingapoRediscovers atas dakwaan penyalahgunaan, Mahkamah & Jenayah Berita & Cerita Teratas

SINGAPURA – Sebuah agensi pelancongan telah digantung daripada skim Baucar SingapoRediscovers (SRV) kerana didakwa menyalahgunakannya.

Lembaga Pelancongan Singapura (STB) juga mengancam untuk merampas lesen agensi itu.

Continental Travel Singapore didakwa telah terlibat dalam pengaturan pulangan tunai dengan membayar balik sebahagian, secara tunai, nilai tempahan SRV yang dibuat oleh sesetengah orang awam.

Polis menahan tiga orang bulan lepas kerana disyaki terlibat dalam skim itu.

STB berkata pada Jumaat (15 Okt) bahawa Continental Travel Singapore tidak akan dapat menerima tempahan baharu yang melibatkan SRV, tetapi tempahan SRV sedia ada yang sah tidak akan terjejas.

Continental Travel Singapore mempunyai 14 hari untuk merayu terhadap notis niat untuk menggantung lesen agensi pelancongannya.

STB menambah bahawa Continental Travel Singapore masih perlu melaksanakan semua kewajipan sedia ada kepada pengguna dan rakan kongsi industrinya, termasuk memastikan semua tempahan sedia ada, sama ada ia melibatkan penggunaan SRV atau tidak, tidak terjejas dalam tempoh notis dan sebarang tempahan berikutnya. tempoh penggantungan.

Agensi itu juga dikehendaki memaklumkan semua pelanggan tentang notis niat untuk menggantung lesen agensi pelancongannya.

Platform tempahan perjalanan Klook telah menurunkan penyenaraian agensi itu dan orang ramai tidak lagi boleh menempah lawatannya di platform tersebut.

Ketika dihubungi untuk mendapatkan komen, Encik Patrick Khong, pemilik dan pengarah Continental Travel Singapore, berkata: “Saya tidak tahu apa yang perlu saya katakan kecuali saya sangat sedih dan saya menyesal melakukan ini.”

Beliau berkata perniagaannya tidak membawa apa-apa pendapatan selama lebih daripada 20 bulan berikutan wabak itu, yang menyebabkan pelancongan antarabangsa terhenti.

“Kami sangat terdesak untuk perniagaan kami bertahan sehingga kami melakukan apa sahaja yang kami fikirkan.

“Kami gembira mempunyai SRV dalam tempoh ini dan fikir ia akan membantu kami mengharungi masa sukar ini. Tetapi ia akhirnya menjadi kehancuran kami kerana tindakan kami sendiri.

“Kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan sekarang, bagaimana untuk memenuhi tempahan yang tertunggak atau memberitahu pelanggan kami telah digantung.”

STB berkata SRV bertujuan untuk kegunaan peribadi sahaja, dan menjual semula atau menukar SRV dengan wang tunai tidak dibenarkan.

Lembaga menambah bahawa ia menjalankan pemeriksaan berkala untuk memastikan SRV digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan dan akan mengambil tindakan terhadap perniagaan atau individu yang menyalahgunakan skim SRV.

Tempahan SRV boleh dibuat hanya melalui lima platform rakan kongsi yang dibenarkan: Changi Recommends, GlobalTix, Klook, Traveloka dan Trip.com

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *