Afrika Selatan mengesan varian coronavirus baharu di tengah-tengah lonjakan kes

Varian coronavirus baharu telah dikesan di Afrika Selatan yang menurut saintis membimbangkan kerana bilangan mutasinya yang tinggi dan penyebaran pesat dalam kalangan golongan muda di Gauteng, wilayah paling ramai penduduk di negara itu, kata Menteri Kesihatan Joe Phaahla pada Khamis.

Koronavirus berkembang apabila ia merebak dan banyak varian baharu, termasuk yang mempunyai mutasi yang membimbangkan, selalunya hilang begitu sahaja. Para saintis memantau kemungkinan perubahan yang mungkin lebih mudah ditularkan atau membawa maut, tetapi menyelesaikan sama ada varian baharu akan memberi kesan kesihatan awam boleh mengambil masa.

Afrika Selatan telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam jangkitan baharu, kata Phaahla pada taklimat akhbar dalam talian.

“Sejak empat atau lima hari kebelakangan ini, terdapat lebih banyak peningkatan eksponen,” katanya, sambil menambah bahawa varian baharu nampaknya memacu lonjakan dalam kes. Para saintis di Afrika Selatan sedang berusaha untuk menentukan peratusan kes baharu yang disebabkan oleh varian baharu itu.

Pada masa ini dikenal pasti sebagai B.1.1.529, varian baharu itu turut ditemui di Botswana dan Hong Kong dalam pengembara dari Afrika Selatan, katanya.

Kumpulan kerja teknikal Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan bermesyuarat pada hari Jumaat untuk menilai varian baharu itu dan mungkin memutuskan sama ada mahu memberikannya nama daripada abjad Yunani atau tidak.

Kerajaan Britain mengumumkan bahawa ia melarang penerbangan dari Afrika Selatan dan lima negara Afrika selatan lain berkuat kuasa tengah hari pada hari Jumaat, dan sesiapa yang baru tiba dari negara tersebut akan diminta untuk mengambil ujian coronavirus.

Program Jangkauan Vaksinasi di Afrika Selatan
Orang ramai beratur untuk mendapatkan vaksin Pfizer mereka semasa hujung minggu Vooma di Delft Mall, semasa program jangkauan vaksinasi pada 02 Oktober 2021, di Cape Town, Afrika Selatan.

Imej Misha Jordaan/Gallo melalui Getty Images

Setiausaha Kesihatan UK, Sajid Javid berkata terdapat kebimbangan bahawa varian baharu “mungkin lebih mudah ditularkan” daripada strain Delta yang dominan, dan “vaksin yang kami miliki pada masa ini mungkin kurang berkesan” terhadapnya.

Varian baharu itu mempunyai “buruj” mutasi baharu, kata Tulio de Oliveira, daripada Rangkaian Pengawasan Genomik di Afrika Selatan, yang telah menjejaki penyebaran varian Delta di negara itu.

“Jumlah mutasi yang sangat tinggi adalah kebimbangan untuk pengelakan dan kebolehtransmisian imun yang diramalkan,” kata de Oliveira.

“Varian baharu ini mempunyai banyak lagi mutasi,” termasuk lebih daripada 30 kepada protein spike yang menjejaskan kebolehtransmisian, katanya. “Kami dapat melihat bahawa varian itu berpotensi merebak dengan sangat pantas. Kami menjangkakan untuk mula melihat tekanan dalam sistem penjagaan kesihatan dalam beberapa hari dan minggu akan datang.”

De Oliveira berkata bahawa sekumpulan saintis dari tujuh universiti Afrika Selatan sedang mengkaji varian itu. Mereka mempunyai 100 genom keseluruhan dan menjangkakan akan mempunyai lebih banyak lagi dalam beberapa hari akan datang, katanya.

“Kami bimbang dengan lonjakan evolusi dalam varian ini,” katanya.

Satu berita baiknya ialah ia boleh dikesan melalui ujian PCR, katanya.

Selepas tempoh penularan yang agak rendah di mana Afrika Selatan merekodkan lebih 200 kes baharu yang disahkan setiap hari, pada minggu lalu kes baharu harian meningkat dengan pantas kepada lebih 1,200 pada hari Rabu. Pada hari Khamis mereka melonjak kepada 2,465.

Lonjakan pertama berlaku di Pretoria dan kawasan metropolitan Tshwane di sekitarnya dan nampaknya adalah wabak kelompok daripada perhimpunan pelajar di universiti di kawasan itu, kata menteri kesihatan Phaahla. Di tengah-tengah peningkatan kes, saintis mengkaji penjujukan genomik dan menemui varian baharu.

“Ini jelas merupakan varian yang kita mesti sangat serius, ” kata Ravindra Gupta, profesor mikrobiologi klinikal di Universiti Cambridge. “Ia mempunyai bilangan mutasi spike yang tinggi yang boleh menjejaskan kebolehtransmisian dan tindak balas imun.”

Gupta berkata saintis di Afrika Selatan memerlukan masa untuk menentukan sama ada lonjakan kes baharu itu disebabkan oleh varian baharu itu. “Terdapat kebarangkalian tinggi bahawa ini berlaku,” katanya. “Para saintis Afrika Selatan telah melakukan kerja yang luar biasa untuk mengenal pasti perkara ini dengan cepat dan membawanya ke perhatian dunia.”

Pegawai Afrika Selatan telah memberi amaran bahawa kebangkitan baru dijangka dari pertengahan Disember hingga awal Januari dan berharap untuk bersedia untuk itu dengan mendapatkan lebih ramai orang divaksinasi, kata Phaahla.

Program Jangkauan Vaksinasi di Afrika Selatan
Kad vaksin diberikan semasa program jangkauan vaksinasi pada 02 Oktober 2021, di Cape Town, Afrika Selatan.

Imej Misha Jordaan/Gallo melalui Getty Images

Kira-kira 41% daripada orang dewasa Afrika Selatan telah divaksinasi dan bilangan suntikan yang diberikan setiap hari adalah agak rendah, iaitu kurang daripada 130,000, jauh di bawah sasaran kerajaan sebanyak 300,000 sehari.

Afrika Selatan kini mempunyai kira-kira 16.5 juta dos vaksin, oleh Pfizer dan Johnson & Johnson, di negara itu dan menjangkakan penghantaran kira-kira 2.5 juta lagi pada minggu depan, menurut Nicholas Crisp, pemangku ketua pengarah jabatan kesihatan negara.

“Kami mendapat vaksin lebih cepat daripada yang kami gunakan pada masa ini,” kata Crisp. “Jadi untuk beberapa waktu sekarang, kami telah menangguhkan penghantaran, bukan mengurangkan pesanan, tetapi hanya menangguhkan penghantaran kami supaya kami tidak mengumpul dan menyimpan vaksin.”

Afrika Selatan, dengan populasi 60 juta, telah merekodkan lebih 2.9 juta kes COVID-19 termasuk lebih 89,000 kematian.

Sehingga kini, varian Delta kekal setakat ini yang paling menular dan telah menyesakkan varian lain yang pernah membimbangkan termasuk Alpha, Beta dan Mu. Mengikut urutan yang dikemukakan oleh negara-negara di seluruh dunia kepada pangkalan data awam terbesar di dunia, lebih daripada 99% adalah Delta.

Lagi

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *