Adakah Telefon Android Anda Dipengaruhi oleh Pepijat StageFright? Ketahui Dengan Apl Ini

Android telah menjadi berita untuk semua sebab negatif akhir-akhir ini berkaitan dengan kelemahan keselamatan di pelbagai bahagian sistem pengendalian. Yang terbesar setakat ini ialah pepijat StageFright yang mana Google telah mencipta pembetulan untuk peranti Nexus tetapi ia masih belum dilancarkan kepada 900+ juta peranti Android di alam liar.

Kerentanan mempengaruhi bahagian Android atau apl yang memuatkan video. Ini boleh membenarkan penyerang berpotensi mengambil alih peranti dan menggunakannya untuk niat jahat bersama-sama dengan mencuri maklumat berharga. Google, Samsung, HTC dan OEM lain telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan pembaikan keselamatan tetapi sejauh manakah keberkesanan pelancaran itu? Ia masih belum dapat dilihat.

Sudah disebut-sebut sebagai kemas kini perisian terbesar dalam sejarah, 950 juta pengguna Android menghadapi risiko keselamatan. Penyelesaian pantas termasuk: untuk tidak menggunakan apl Hangouts yang membenarkan kerentanan ini digunakan melalui mesej teks atau untuk melumpuhkan pengambilan auto-MMS daripada tetapan sistem. Pengguna yang menjalankan versi Android yang lebih lama daripada 4.0 menghadapi risiko yang lebih besar, manakala selepas ini akan mempunyai semacam perlindungan tetapi masih tidak mencukupi.

Untuk benar-benar melindungi semua pengguna, OEM Android perlu membetulkan walaupun telefon Android tertua. Ini tidak pernah berlaku sebelum ini. Dalam dunia yang Android terkenal dengan popularitinya kerana tidak mengemas kini peranti lama, ini adalah tugas yang sukar dan mungkin mengambil masa berminggu/bulan atau tahun bergantung pada versi OS anda.

Buat masa ini, pengguna boleh melihat sama ada versi Android tertentu mereka terdedah kepada tampung atau tidak atau jika ia memerlukan kemas kini. Zimperium, syarikat yang bertanggungjawab untuk menemui pepijat telah membangunkan apl yang menjalankan ujian pada peranti Android anda untuk mengesahkan sama ada ia terdedah atau tidak. Jika anda menggunakan Android, anda harus benar-benar memuat turun apl percuma ini dan menjalankannya pada telefon anda untuk menguji kelemahannya.

Muat turun Apl PengesanStagefright dari Gedung Play

simperium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *