Adakah jalan di hadapan jelas untuk kenderaan elektrik?, Berita Perniagaan & Cerita Teratas

Satu perkara yang diajar oleh wabak ini kepada kita ialah mengharapkan perkara yang tidak dijangka. Pada Mac tahun lalu, apabila skala krisis Covid-19 semakin jelas dan aktiviti ekonomi di seluruh dunia terhenti, tidak ramai yang meramalkan pasaran baru untuk kenderaan elektrik (EV) akan bergerak ke lorong laju.

Namun, itulah yang berlaku. Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), jualan EV global melonjak kira-kira 40 peratus pada 2020 daripada 2.1 juta kereta elektrik yang dijual pada 2019.

Malah, jualan EV terus meningkat walaupun terdapat kehelan pandemik global dan kejatuhan 15 peratus tahun ke tahun yang lebih meluas dalam keseluruhan jualan kereta melalui tempoh masa yang sama.

Tetapi sebelum kita mengucapkan selamat tinggal kepada enjin pembakaran dalaman (ICE), pertimbangkan perkara berikut. Walaupun dengan peningkatan jualan terkini ini, bahagian pasaran EV keseluruhan kekal rendah pada lebih 4 peratus sahaja. Menjelang 2030, menurut IEA, angka itu hampir tidak akan berubah: stok EV merentasi semua mod masih hanya menyumbang hanya 7 peratus daripada armada kenderaan jalan raya.

Pengurusan Pelaburan BNY Mellon percaya naratif terbaru mengenai EV ini menyerlahkan janji dan potensi perangkap peralihan kepada bentuk mobiliti baharu.

Di sisi positif lejar, pengurangan berterusan dalam kos bateri EV menawarkan prospek harga yang lebih rendah dan peningkatan jualan. Begitu juga, dasar berterusan daripada kerajaan untuk meningkatkan kualiti udara, mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, meningkatkan keselamatan tenaga dan membangunkan peluang ekonomi baharu juga harus membantu memacu penggunaan yang lebih meluas.

Dalam jangka panjang, ini bermakna bahawa jalan raya pada masa hadapan boleh menjadi lebih senyap, bersih dan kurang merosakkan alam sekitar kerana EV menggantikan ICE yang bergantung kepada bahan api fosil.

Namun, seperti biasa, terdapat cabaran. Sebagai permulaan, pertimbangkan persoalan sumber dan tembaga khususnya.

Kenderaan elektrik bergantung pada keamatan logam yang jauh lebih besar daripada saudara ICE mereka sebahagian besarnya dalam gegelung motor yang memacu enjin. Untuk kereta biasa berkuasa petrol, contohnya, kira-kira 20kg tembaga, digunakan terutamanya dalam pendawaian, sudah memadai. Untuk hibrid, angka itu mencecah 40kg.

Namun, untuk kereta elektrik sepenuhnya, keperluan tembaga adalah dua kali ganda iaitu 80kg.1 Saiz juga penting lebih besar kenderaan, lebih besar keamatan tembaga. Bas elektrik sepenuhnya, sebagai contoh, akan menggunakan antara 11 dan 16 kali lebih banyak tembaga daripada setara ICE bergantung pada saiz bas dan baterinya.2

Maka, tidak mengejutkan bahawa harga tembaga melonjak 60 peratus dalam tempoh 12 bulan lalu untuk didagangkan melebihi AS$10,000 (S$13,540, lebih kurang) satu tan pada awal tahun ini buat kali pertama dalam satu dekad.3

Bateri juga adalah intensif sumber, dengan permintaan untuk komponen penting litium dan kobalt bagi teknologi bateri ion litium hari ini diramalkan meningkat 18 dan 37 kali ganda masing-masing menjelang 2030 berbanding penggunaan pada 2015.4

Kemudian, terdapat persoalan infrastruktur. Seperti stesen pengisian untuk kereta petrol dan diesel konvensional, infrastruktur pengecasan adalah komponen penting dalam pasaran EV.

Walaupun penyelidikan BNY Mellon Investment Management mengatakan infrastruktur pengecasan awam global telah berkembang pada purata lebih 60 peratus setiap tahun dari 2013 hingga 2018, mencapai kira-kira 600,000 mata pengecasan, ia percaya pelaburan berbilion dolar dalam stesen pengecasan setempat dan rangkaian pengedaran elektrik tempatan akan masih diperlukan untuk memenuhi permintaan pengecasan kerana skala EV bertambah.

Jadi di manakah yang menang dan yang kalah dalam senario peralihan kepada dunia mobiliti yang lebih bersih dan hijau?

Satu tempat yang jelas untuk bermula apabila mempertimbangkan pemenang adalah untuk mempertimbangkan soalan sumber, kata Pengurusan Pelaburan BNY Mellon. Di sini, pasukan itu menyatakan bahawa dari masa ke masa, pengeluar kuprum, kobalt, unsur nadir bumi, grafit, nikel, aluminium dan litium dunia mungkin akan mendapat manfaat daripada peningkatan permintaan.

Pembekal bateri dan firma elektronik juga berpeluang mendapat keuntungan kerana syarikat ini mungkin mendapat manfaat daripada peningkatan bilangan EV yang dikeluarkan, dan oleh itu permintaan yang lebih tinggi untuk teknologi yang menjanakannya.

Sebaliknya, industri alat ganti kereta tradisional mungkin rugi dalam jangka panjang apabila penembusan EV tulen meningkat. Sebahagian besarnya, ini adalah fungsi peningkatan kesederhanaan EV berbanding kereta ICE. Dengan tidak memerlukan karburetor, penyuntik bahan api, omboh, pam, penapis dan semua peralatan pembakaran petrol yang berkaitan, maka syarikat yang mengeluarkan peralatan tersebut tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, Pengurusan Pelaburan BNY Mellon masih percaya terdapat peluang jangka pendek untuk pembekal autos tradisional untuk mendapat manfaat daripada kandungan yang lebih tinggi dalam model kenderaan elektrik hibrid plug-in yang mengatasi kebimbangan pemandu kebimbangan jarak jauh tentang had batu yang dipandu setiap bateri caj yang dikaitkan dengan EV penuh.

Dari perspektif pelaburan global, pasukan penyelidik BNY Mellon Investment Management menyatakan bahawa industri automotif global pada masa ini mengalami penumpuan geografi yang tinggi, dengan lima pengeluar kereta teratas (China, Amerika Syarikat, Jepun, Jerman dan India) menyumbang lebih 60 setiap peratus pengeluaran kereta global.

Pengurusan Pelaburan BNY Mellon percaya negara yang mempunyai bahagian pengeluaran yang besar digabungkan dengan lebihan yang besar berkemungkinan akan menghadapi risiko paling makroekonomi jika mereka tidak dapat mengekalkan bahagian pasaran yang sama dalam EV seperti yang mereka nikmati pada zaman enjin pembakaran dalaman.

Walau bagaimanapun, pasukan itu menegaskan adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa banyak pengeluar peralatan asli (OEM) untuk industri automotif adalah syarikat multinasional. Ini boleh bermakna bahawa nasib mana-mana negara pembuatan automotif mungkin akhirnya saling berkaitan dengan negara lain, menyebarkan risiko dan peluang dengan lebih meluas merentasi geografi.

Mengulas mengenai kemungkinan kesan peningkatan pasaran kenderaan elektrik ke atas pelabur, ketua kadar global dan penyelidikan makro Pengurusan Pelaburan BNY Mellon, Encik Gareth Colesmith, berkata: “Impak percambahan EV akan meluas, di kedua-dua korporat dan peringkat negara. Ini bermakna pelabur perlu mengambil kira faktor ini semasa menganalisis portfolio mereka.

“Kelajuan penggunaan ialah pembolehubah utama yang boleh menentukan betapa besar impak peralihan kepada EV terhadap pelbagai bidang pasaran, kerana akhirnya peralihan pantas akan menyukarkan syarikat korporat, sektor tenaga dan negara untuk menyesuaikan diri. Pelabur boleh mengukur potensi kesan ke atas portfolio pelaburan mereka dengan lebih baik dengan mengkaji bagaimana peningkatan permintaan untuk kenderaan elektrik boleh menjejaskan pelaburan dalam sektor automobil, sektor tenaga dan pendedahan negara.”

Nota kaki:

Maklumat penting:

MC849-09-24-2021 (6J)

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *