Adakah Instagram akan Menambah Sokongan Video Landskap dalam IGTV?

Belum genap sebulan Instagram milik Facebook melancarkan aplikasi IGTVnya yang dinanti-nantikan pada bulan lepas pada 20 Jun, tetapi orang di seluruh dunia sudah mula meraguinya. Seperti yang dikatakan oleh David Phelan di Forbes, ia adalah salah satu kemas kini Instagram yang paling berani untuk mengambil video gergasi seperti YouTube.

Tetapi kemas kini Instagram ‘paling berani’ ini datang dengan tangkapan, dan iaitu, anda hanya boleh memuat naik video menegak atau potret. Dan, ramai pengguna tertanya-tanya sama ada Instagram akan menambah sokongan untuk video landskap dalam IGTV.

Nah, jika anda bertanya kepada kami, kami akan menjawab ya. Ya, kami fikir Instagram akan menambah video landskap dalam IGTV pada satu ketika pada masa hadapan. Walaupun kami tidak dapat menjamin (kerana ia bergantung sepenuhnya pada syarikat dan perkara yang mereka mahukan), terdapat banyak sebab mengapa Instagram berkemungkinan berbuat demikian dalam masa terdekat.

Salah satu sebabnya ialah, bersaing dengan YouTube, yang juga merupakan sebab utama Facebook-Instagram melancarkan IGTV.

Di YouTube, anda boleh memuat naik dan menonton mana-mana video sama ada potret, landskap, dibuat daripada mudah alih, kamera profesional atau apa-apa sahaja. Jadi, untuk menarik lebih ramai pengguna ke IGTV, terutamanya vlogger, yang kebanyakannya menggunakan kamera profesional dan membuat video landskap, Instagram perlu menyesuaikan diri mengikut mereka.

Sebab kedua terbesar adalah berkaitan secara langsung dengan yang pertama, dan itu adalah, untuk membuat lebih banyak wang. Mengapa mana-mana syarikat melancarkan aplikasi? Mati simple, nak buat duit lebih kan.

Jadi, jika Instagram mula menambah sokongan video landskap dalam IGTV, ia pasti akan menarik lebih ramai pengguna. Lebih ramai pengguna bermakna lebih banyak video dan lebih banyak video bermakna lebih banyak ruang untuk pengiklan mempromosikan produk & perkhidmatan mereka. Dan akhirnya, lebih ramai pengiklan bermakna lebih moolah kepada Facebook dan Instagram. Semudah itu.

Oleh itu, perhatikan dengan teliti aplikasi Instagram atau IGTV anda untuk kemas kini masa hadapan yang mungkin memenuhi keinginan anda untuk memuat naik video landskap di IGTV.

Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *