Adakah Fiat Sesuai dengan Personaliti Anda? Pandangan Mendalam Pada Barisan

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  Dalam dunia kita hari ini, lebih besar biasanya bermakna lebih baik. Dan walaupun itu benar pada tahap tertentu, terdapat pepatah balas tentang perkara besar yang datang dalam pakej kecil. Ini adalah pendekatan Fiat dan menjadi lelaki kecil kadang-kadang agak membengkak. Pembuat kereta Itali itu memberi tumpuan kepada apa yang mereka panggil pendekatan moden, namun mudah yang menggabungkan fungsi, teknologi dan kebanggaan pemilikan. Fiat mahu pemandu merasai ekspresi diri dan menunjukkan usaha reka bentuk dan kejuruteraan mereka ke arah itu.

  Saya seorang pemilik Fiat yang, memandangkan pertalian saya dengan kereta otot dan sejarah panjang pemilikan trak, memiliki 500X adalah sesuatu yang tidak diingini. Namun, saya sangat menikmati Fiat saya. Ia berbeza dalam setiap aspek dari segi penggayaan dan susun atur dalaman, tetapi ia selesa, boleh dipercayai dan sangat cekap. Saya juga telah menoleh sedikit apabila saya mempunyai 500X saya semuanya bersinar pada hari yang baik.

  Bergantung pada personaliti anda, Fiat mungkin sesuai untuk anda. Saya katakan personaliti kerana pemilik Fiat adalah kumpulan yang berbeza, tetapi kami pastinya gembira. Jika anda memikirkan sesuatu bahasa Itali dan sesuatu yang agak luar biasa, maka senarai ini di bawah adalah untuk anda. Berikut ialah pandangan ringkas pada keseluruhan barisan Fiat untuk membantu anda memutuskan mana yang paling anda sukai.

  Fiat 500 2018 tersedia dalam tiga model: Pop, Lounge dan Abarth berprestasi tinggi. Yang terakhir pastinya paling menyeronokkan, tetapi demi pemanduan harian, dua yang pertama mungkin paling sesuai untuk anda. Pop and Lounge mempunyai banyak semangat dengan 1.4 liter MultiAir Turbo yang menyampaikan 150 lb-ft. tork dan 135 kuasa kuda, peningkatan sebanyak 34 kuasa kuda berbanding model 2017. Enjin itu dipasangkan dengan transmisi manual lima kelajuan atau automatik enam kelajuan pilihan, malah terdapat ekzos yang ditala asport.

  Model Pop dan Lounge mempunyai roda aluminium 16-inci untuk daya tarikan mengekang, sistem brek berorientasikan prestasi untuk keselamatan, suspensi yang ditala sukan untuk pengendalian yang lebih baik, dan kamera sandaran kerana tempat letak kereta yang sibuk sentiasa rumit. Peralatan pilihan tidak lagi dikumpulkan ke dalam “koleksi”, bermakna ciri yang berbeza boleh digabungkan dengan mudah dan ditukar antara satu sama lain.

  Fiat 500 Pop bermula pada $14,995; Lounge pada $18,395, dengan Abarth mendarat pada $19,995. Semua tahap trim tersedia sebagai Cabrio (boleh tukar) dengan tambahan $1,495. Jimat bahan api untuk 500 ialah 31/40 mpg bandar/lebuh raya dengan Abarth masuk pada 28/34 mpg bandar/lebuh raya.

  Jika anda memerlukan sedikit lagi percikan, 500 Abarth mungkin menepati citarasa anda dengan perangainya yang berpecah belah. Dengan nama Karl Alberto Abarth, ia menampilkan suspensi prestasi, tayar aluminium Hyper Black 16-inci, tayar Pirelli, dan sistem ekzos bunyi yang sangat keren. 1.4-liter MultiAir Turbo di sini mengeluarkan lebih banyak dengusan: 160 kuasa kuda dan 183 lb-ft. tork, dengan mod Sukan dan sistem kawalan pemindahan tork untuk benar-benar memaksimumkan prestasi.

  500 Abarth ialah kereta pemandu melalui dan melalui. Apabila anda masuk ke dalam, ia adalah mudah. Tidak ada kekacauan, tiada yang mewah (walaupun anda boleh membuat bumbung matahari), dan ia tidak sedikit pun sunyi. Tetapi ia seperti roket kecil pada empat roda dan jika anda mahukan semua kegembiraan memandu dan tiada apa-apa tambahan, 500 Abarth adalah antara pilihan terbaik di pasaran. Kerusi menahan anda dengan ketat, penggantungan memastikan anda kekal, dan tolok rangsangan turbo sangat menarik untuk ditonton.

  Kadang-kadang lelaki kecil ini terlepas, tetapi ia adalah permata yang tersembunyi kerana kenderaan elektrik menjadi semakin masuk akal untuk pengguna. Fiat 500e menawarkan jarak pemanduan lebih 80 batu, 121 batu setiap gelen bersamaan di bandar dan 112 MPGe digabungkan. Sistem brek regeneratif boleh menggunakan 100 peratus daripada keupayaan regeneratifnya sehingga lapan mph. Ini memaksimumkan kecekapan tetapi meningkatkan hayat brek Fiat merujuknya sebagai “brek campuran.” Buat masa ini, kenderaan itu hanya tersedia di California dan Oregon.

  Jadi ia agak bersahaja dan diakui, ia adalah satu-satunya Fiat yang saya tidak suka. sama sekali. Namun, jika dibandingkan dengan 500, L menawarkan 42 peratus lebih ruang dalaman, tempat duduk untuk lima orang, dan lebih daripada 50 konfigurasi tempat duduk dan storan yang berbeza. Selanjutnya, L menawarkan lebih daripada 40 standard berbeza dan ciri keselamatan yang tersedia, bonus untuk keluarga semasa dalam perjalanan. Terdapat banyak teknologi di dalamnya, daripada kamera sandaran, port USB dan paparan tujuh inci yang serasi dengan Apple CarPlay dan Android Auto.

  Enjin 1.4 liter yang disebutkan di atas menyediakan 160 kuasa kuda yang mencukupi dan tunggangan sepatutnya selesa kerana casisnya ditala untuk rasa kereta touring. Apa pun, tetap pelik tengok. Saya pemilik Fiat dan saya gabus tetapi gabus saya mempunyai had. Ini sudah melepasi had.

  500X boleh dikatakan ahli paling praktikal dan bergaya dalam isi rumah Fiat, dan ia pastinya yang paling yakin. Dibina pada platform Jeep Renegade dengan pilihan untuk pacuan semua roda, 500X berasa stabil dan teguh, sesuatu yang tidak semua crossover kecil boleh katakan. Walaupun 500X adalah sederhana jika dibandingkan dengan kereta berprestasi Itali marque, aspek stereng dan pengendalian kekuatan yang wujud dalam kejuruteraan Itali memang menyeberang (tiada pun dimaksudkan) kepada 500X. Hasilnya ialah kenderaan kecil yang segar, padat dan responsif sesuai untuk pemanduan di bandar.

  Dua enjin ditawarkan: 1.4 liter, yang telah kami sembang, adalah standard pada model Pop dan dipasangkan dengan manual enam kelajuan. Walau bagaimanapun, 2.4 liter Tigershark MultiAir2 memasuki gambar. Ia adalah standard pada Trekking dan Lounge dengan automatik sembilan kelajuan yang tersedia.

  Mengikut angka, 1.4 liter dengan manual memberikan 160 kuasa kuda dan 184 lb-ft. tork, dengan anggaran penjimatan bahan api EPA 25/33 mpg bandar/lebuh raya. Sebagai perbandingan, 2.4 liter menjana 180 kuasa kuda dan 175 lb-ft. tork, dengan penilaian anggaran EPA 22/30 mpg bandar/lebuh raya untuk model pacuan roda hadapan; 21/29 mpg untuk model pacuan semua roda.

  500X mempunyai 70 ciri keselamatan dan keselamatan yang tersedia, pelbagai tawaran sambungan melalui sistem Uconnect, dan pilihan untuk bumbung matahari panoramik dan stereng yang dipanaskan. 500X bermula sekitar $20,000 dan ia dipajak dengan baik.

  Ini sememangnya ahli keluarga Fiat yang paling menarik, terutamanya dalam kulit Abarthnya. 124 Spider telah diperkenalkan 50 tahun yang lalu, walaupun sudah kira-kira 30 tahun sejak kali terakhir ia berada di Amerika Syarikat. Sama seperti 500 Abarth, Spider dalam mana-mana trimnya (Classica, Lusso, Abarth) ialah kereta pemandu sebenar. Penggayaan dan prestasi adalah antara ciri Fiat 124 Spider yang paling menonjol, dilihat dalam perkara seperti hud panjang dan dek belakang pendek, atau suspensi sukan Bilstein Abarth dan pembezaan gelinciran terhad mekanikal.

  Enjin hadapan, konfigurasi pacuan belakang seimbang pada hampir 50/50 dengan berat kerb antara 2,400 dan 2,500 lbs., bergantung pada model. MultiAir Turbo 1.4 liter kembali dan memberikan 160 kuasa kuda dan 184 lb-ft. tork pada Classica dan Lusso, dengan lonjakan sedikit kepada 164 kuasa kuda untuk Abarth. Roadster boleh didapati dengan sama ada transmisi manual enam kelajuan atau automatik Aisin.

  Ciri menarik lain termasuk tempat duduk yang dipanaskan, stereo premium Bose dan rangkaian teknologi keselamatan yang sihat. Fiat telah menjadikan pakej sedikit lebih fleksibel supaya lebih mudah untuk mencampur dan memadankan apa yang anda mahukan 124 Spider bermula hanya dengan harga $25,000.

  Seperti yang saya nyatakan di atas, Fiat mungkin tidak semestinya sesuai dengan personaliti anda tetapi jika ia sesuai, semoga senarai ini membantu. Jika anda mencari sesuatu yang praktikal, 500 dan 500X adalah pilihan terbaik anda. Jika anda mahukan sedikit lagi semangat dalam langkah anda, salah satu model Abarth akan berfungsi dengan baik. Jika anda mahukan kereta yang menyeronokkan untuk dibawa bergembira pada hari musim panas, itu pastinya 124 Spider. Dan jika anda sedang mencari sesuatu yang benar-benar ganjil, tetapi dengan banyak ruang, maka L adalah kesatria anda dalam perisai bersinar.

  Sudah tentu, anda sentiasa boleh menghantar talian kepada kami jika anda mempunyai soalan tambahan. Tanya saya apabila anda melakukannya.

  Carl Anthony ialah Editor Urusan Automoblog dan menetap di Detroit, Michigan. Beliau belajar kejuruteraan mekanikal di Wayne State University, berkhidmat dalam Lembaga Pengarah untuk Yayasan Ally Jolie Baldwin, dan merupakan peminat setia Detroit Lions.

  Foto & Sumber: FCA US LLC (model 2017 & 2018 ditunjukkan).

  kerana saya telah memiliki satu Fiat atau yang lain tanpa gangguan sejak 1984, saya rasa ia sesuai dengan saya. (dan ayah saya telah memiliki FIAT sejak 1954, jadi sepanjang hidup saya benar-benar!). Tidak pernah menyesal walaupun satu pembelian!

  Phil, terima kasih atas pandangan anda dan kerana membaca artikel saya. Saya baru dalam keluarga Fiat tetapi saya menikmatinya setakat ini. Menarik untuk mendengar daripada seseorang yang mempunyai sejarah yang lebih panjang dan lebih luas dengan kenderaan itu. Terima kasih kerana berkongsi.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *