Adakah Chrome OS sesuai untuk anda? Kuiz 3 soalan untuk mengetahui

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

OS Chrome Google ialah salah satu platform pengkomputeran yang paling disalahfahamkan di dunia. Chromebook pada asasnya berbeza daripada PC tradisional, lagipun dan akibatnya, terdapat banyak salah tanggapan tentang cara ia berfungsi dan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Memandangkan orang ramai sentiasa bertanya kepada saya sama ada Chromebook mungkin sesuai untuk keperluan mereka, saya fikir saya akan mengumpulkan panduan ringkas untuk membantu mana-mana orang tertanya-tanya memikirkannya. Sama ada anda atau seseorang yang anda kenali yang ingin tahu, tiga soalan berikut seharusnya membantu menjelaskan tentang maksud platform itu dan untuk siapa ia masuk akal.

1. Adakah anda menghabiskan sebahagian besar masa anda menggunakan perkhidmatan web dan web-centric?

Fikirkan dengan teliti di sini, kerana jawapannya mungkin mengejutkan anda: Apakah yang paling kerap anda lakukan pada komputer?

Jika sebahagian besar masa anda dihabiskan dalam penyemak imbas web sama ada membaca cerita berita, melayari media sosial atau menggunakan perkhidmatan produktiviti berteraskan web seperti Gmail dan Google Docs maka OS Chrome mungkin akan memenuhi keperluan anda dengan baik. Malah, ada kemungkinan besar ia benar-benar membuat sesuatu lebih mudah daripada yang biasa anda gunakan dengan persediaan PC tradisional (lebih lanjut mengenai sebab dalam satu minit).

Sekarang, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa hanya kerana sesuatu “berpusatkan web” tidak semestinya bermakna anda mempunyai berada dalam talian agar ia berfungsi. Salah satu salah tanggapan yang paling biasa berlarutan tentang Chromebook ialah ia tidak berguna sama sekali tanpa sambungan internet yang aktif. Sebenarnya, banyak apl web moden berfungsi dalam talian dan luar, termasuk perkara seperti Gmail dan Dokumen Google serta kalkulator, kalendar, pembaca berita dan juga Filem Google Play. (Anda boleh menyemak imbas melalui bahagian “Luar Talian” di Kedai Web Chrome Google untuk banyak lagi contoh.)

Dan itu hanya melihat apl web. Pada hari ini, anda boleh menambah ke dalam campuran itu pemilihan besar apl Android dan Linux itu juga dijalankan pada peranti OS Chrome dan direka bentuk untuk berfungsi sama baik dalam talian atau di luar. Kami akan bercakap lebih lanjut tentang mereka seterusnya.

Secara keseluruhannya, hakikatnya bagi kebanyakan orang, menggunakan Chromebook di luar talian tidak jauh berbeza daripada menggunakan PC luar talian tradisional. Anda tidak akan dapat mengeluarkan versi langsung halaman web atau memuat turun mesej baharu, sudah tentu, tetapi selain daripada perkara yang sememangnya memerlukan sambungan aktif, tidak banyak yang anda akan lakukan. mahu untuk melakukan itu tidak akan tersedia.

2. Adakah anda mempunyai program tempatan khusus yang anda perlukan sepenuhnya, atau bolehkah kebanyakan perkara yang anda lakukan pada komputer dapat dicapai dengan persamaan bertumpu web bersama-sama dengan aplikasi Android dan/atau Linux untuk mengisi sebarang jurang?

Luangkan sedikit masa untuk berfikir tentang program yang anda gunakan yang dipasang secara setempat pada PC anda perkara seperti pemproses perkataan, apl e-mel, perisian penyuntingan imej dan video, permainan intensif sumber atau perisian khusus yang berkaitan dengan kerja anda.

Sekarang fikirkan tentang berapa banyak program tersebut boleh digantikan dengan setara web-centric dan untuk mana-mana program yang benar-benar tidak boleh, fikirkan sama ada apl Android atau apl Linux boleh mengisi jurang dengan munasabah dan berfungsi sebagai alternatif yang sesuai.

Jika anda menggunakan Outlook untuk e-mel, sebagai contoh, adakah anda boleh menggunakan Outlook.com atau Gmail sebaliknya atau menggunakan sama ada apl Android Outlook atau program Linux tempatan seperti Evolution? Jika anda bergantung pada Microsoft Word pada PC anda, adakah Office Online atau Google Docs akan melakukan silap mata dengan baik atau bolehkah anda bertahan dengan sama ada apl Word Android (yang memerlukan langganan aktif untuk kefungsian penyuntingan penuh pada peranti bersaiz komputer riba) atau sesuatu di sepanjang barisLibreOffice berasaskan Linux? Jika anda menggunakan Adobe Photoshop untuk menyunting imej, adakah suite berpusatkan web seperti Pixlr cukup berkuasa untuk keperluan anda atau adakah editor kendiri seperti program GIMP Linux menyelesaikan tugas?

Jika jawapannya adalah “ya” atau malah “mungkin,” maka OS Chrome boleh difikirkan sesuai untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai perisian tempatan khusus yang anda perlukan sepenuhnya dan yang tidak mempunyai web, Android atau Linux yang sesuai, beralih ke Chromebook mungkin sukar. Walaupun OS mempunyai banyak pilihan yang berdaya maju untuk tugas pengkomputeran biasa setiap hari, anda tidak akan menjumpai mana-mana editor multimedia teguh yang direka untuk web, dan anda juga tidak akan menemui versi tertumpu web bagi banyak program perniagaan khusus yang dicipta menggunakan Windows dalam fikiran. Ketersediaan apl Android dan Linux boleh menangani beberapa kekosongan tersebut dan kepentingan platform itu persembahan pilihan tersebut tidak boleh dilebih-lebihkan tetapi penambahan tersebut tidak akan meliputi setiap keperluan perisian tempatan tertentu (terutamanya apabila ia berkaitan dengan program korporat tersuai).

Terdapat satu lagi asterisk yang patut dipertimbangkan: Google menawarkan alat ringkas yang dipanggil Desktop Jauh Chrome yang membolehkan anda mengetik komputer desktop tradisional daripada Chromebook dan kemudian mengusahakannya dari jauh. Dengan alat itu, anda boleh menggunakan perisian Windows atau Mac tempatan dengan berkesan melalui Chromebook, dengan syarat anda mempunyai komputer yang dihidupkan dan tersedia untuk sesi jauh. Ia tidak sepenuhnya sesuai sebagai penyelesaian jangka panjang untuk penggunaan perisian yang kerap, tetapi bergantung pada situasi anda dan kekerapan anda memerlukan program desktop tradisional yang dimaksudkan, ia mungkin cukup untuk merapatkan jurang.

3. Cuba tinggal hanya dalam penyemak imbas Chrome pada PC anda selama seminggu, tanpa membuka sebarang program tempatan. Bagaimana rasanya?

Inilah ujian sebenar. Dan mari kita jelaskan: Untuk memastikan ini berfungsi, anda mungkin perlu membuat beberapa pelarasan pada rutin anda bertukar kepada apl bertumpu web seperti Docs untuk pemprosesan perkataan jika anda belum berbuat demikian, memuat naik sebarang fail yang berkaitan ke storan dalam talian perkhidmatan seperti Dropbox atau Drive, dan sebagainya. Luangkan masa beberapa minit menyemak imbas melalui Kedai Web Chrome untuk mencari alatan yang anda perlukan, kemudian lakukannya dengan jujur.

Bagaimana pula dengan aplikasi Android dan Linux? Nah, itu agak rumit untuk dicontohi dalam persekitaran PC tradisional. Jika anda benar-benar ingin bercita-cita tinggi, anda boleh memasang Bluestacks program serasi PC dan Mac percuma yang membolehkan anda menjalankan apl Android dalam sistem pengendalian desktop yang lebih tradisional. Ia tidak sempurna dan jauh kurang perasaan asli daripada apa yang anda akan dapat dengan OS Chrome, ia pada asasnya hanya meletakkan tablet Android yang dicontohi ke dalam tetingkap pada skrin anda dan kemudian membolehkan anda memasang dan membuka apl dalam persekitaran itu tetapi untuk ujian ini -lari tujuan, ia sepatutnya cukup baik untuk memberi anda a asas idea tentang jenis perkara yang anda akan dan tidak akan dapat lakukan.

Mendapatkan dan menjalankan apl Linux pada sistem Windows atau Mac adalah lebih rumit lagi dan mungkin tidak berbaloi, jadi saya cadangkan sebaliknya hanya melihat senarai saya apl Linux berorientasikan produktiviti terbaik untuk OS Chrome dan mempertimbangkan yang mana (jika mana-mana) item di sana mungkin berkaitan untuk tujuan anda. Banyak program tersebut termasuk pemproses kata saya dan pengesyoran penyuntingan imej juga tersedia untuk Mac dan Windows, jadi anda boleh memasangnya terus pada sistem anda untuk menyemaknya dan melihat cara penggunaannya.

Jika anda boleh mengabaikan program desktop tradisional anda selama seminggu dan mendapatkan semua yang anda perlukan dicapai dalam penyemak imbas anda tanpa banyak masalah dengan apl Android atau Linux menyempurnakan perkara seperti yang diperlukan, maka berita baik: OS Chrome pasti akan berfungsi untuk anda. Jika ia sukar, anda mungkin mahu berfikir dua kali untuk menggunakan laluan Chromebook.

Kaveat tentang ujian OS Chrome ini

Sekarang, perlu diingat bahawa ini hanyalah simulasi ujian alat asas dan had persekitaran OS Chrome. Tetapi walaupun fungsi keseluruhan dalam simulasi mungkin serupa dengan perkara yang anda akan temui pada Chromebook, hanya menggunakan (atau kebanyakannya) penyemak imbas pada PC adalah bukan pengalaman yang sama yang anda akan dapat pada Chromebook sebenar. Itulah satu lagi mitos Chrome OS yang menjengkelkan.

Untuk memetik seorang penulis yang sangat kacak yang saya kenali:

Kepantasan permulaan, sistem OS Chrome menjadikan banyak perkara tentang persekitaran pengkomputeran tradisional terasa ketinggalan zaman: persediaan dan prosedur pemasangan yang rumit; peningkatan OS yang menjengkelkan dan memakan masa; keperluan untuk mengemas kini aplikasi secara manual dari semasa ke semasa; keperluan untuk menggunakan perisian antivirus (dan kemungkinan yang disertakan serta kemungkinan akibat jangkitan); pergantungan pada pemandu yang rumit; dan kesan macet dan perlahan yang tidak dapat dielakkan yang kelihatan selalu berlaku pada PC selepas anda menggunakannya selama beberapa bulan.

Jelas dan ringkas, bagi mereka yang dijual pada konsep berpusatkan awan, Chrome OS boleh mengambil banyak kerumitan daripada pengkomputeran kerana hasil daripada sifat platform, anda tidak perlu berurusan dengan jenis gangguan yang dinyatakan di atas. Dengan menggunakan sistem penyegerakan universal Google, OS juga membenarkan mana-mana Chromebook kelihatan dan bertindak seperti mesin peribadi anda sendiri dalam beberapa saat selepas anda log masuk. Semua data, tetapan, sambungan dan aplikasi anda disegerakkan serta-merta dan berterusan merentas semua sistem, jadi anda tidak pernah terikat dengan mana-mana satu peranti. Walaupun dengan penambahan apl Android dan Linux, prinsip teras tersebut kekal benar (dengan pengecualian fakta bahawa apl Linux dan data berkaitannya tidak menyegerak dan memindahkan antara peranti pada masa ini tetapi itu akan berubah).

Dengan semua kelebihan tersebut, Chromebook boleh menjadi alternatif yang menyegarkan kepada persekitaran PC tradisional jika ia masuk akal untuk keperluan anda. Dan ia pasti tidak masuk akal untuk semua orang.

Jawab tiga soalan di atas, dan anda akan tahu sama ada ia sesuai untuk anda.

Daftar untuk surat berita mingguan saya untuk mendapatkan lebih banyak petua praktikal, cadangan peribadi dan perspektif bahasa Inggeris yang jelas tentang berita yang penting.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *