Adakah Android 12 akan memaparkan Buih Google?

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Apabila ia datang kepada kemas kini Android 12 Google, kebanyakan perhatian kami telah berkisar pada penambahbaikan menarik yang ditetapkan oleh perisian untuk disampaikan. Lagipun, daripada peningkatan privasi kepada perkembangan antara muka peringkat permukaan dan pelbagai sentuhan kecil tetapi ketara, pastinya tiada kekurangan perkara baharu yang berkilat untuk difokuskan dengan usaha Android terbaharu ini.

Di sebalik semua itu, walau bagaimanapun, satu faktor yang kebanyakannya hilang tanpa disedari ialah peralihan yang kelihatan halus dalam cara Google mengendalikan konsep teras Android yang diperkenalkan hanya setahun yang lalu. Ia adalah sistem yang dipanggil Bubbles, dan saya semakin bimbang bahawa Google bersedia untuk melepaskannya sebelum ia mendapat peluang untuk bersinar.

Bubbles, jika anda tidak ingat, ialah sistem berbilang tugas baharu yang menjanjikan menjanjikan yang pertama kali kami dengar pada tahun 2019. Ia bertujuan untuk menawarkan cara yang lebih mudah untuk berinteraksi dengan apl dan proses yang berbeza pada masa yang sama sesuatu yang boleh dikatakan lebih sesuai untuk penggunaan telefon berbanding pilihan skrin belahan yang bagus-dalam-teori tetapi jarang-digunakan-dalam-realiti.

Dengan persediaan Buih Android, anda boleh memastikan unsur apl tertentu tersedia pada skrin anda dalam bulatan terapung kecil, seperti gelembung. (Lihat apa yang mereka lakukan di sana?) Anda kemudian boleh mengetik gelembung itu untuk mengembangkan maklumat ke dalam tetingkap yang akan terapung di atas apa sahaja yang anda lihat pada telefon anda, kemudian ketik sekali lagi untuk memekatkannya kembali ke pangkalan itu bentuk gelembung.

Bubbles dibina di atas antara muka yang diperkenalkan oleh Facebook pada zaman prasejarah 2013 Android. Dengan Facebook, gelembung telah digunakan untuk pemesejan, jadi anda boleh memastikan perbualan dengan orang keutamaan tinggi tersedia dan mudah diakses untuk akses berterusan. Apl lain melekat pada konsep pada masa yang sama, juga paling menonjol pelayar web berasaskan gelembung yang digemari oleh pengguna berkuasa dipanggil Buih Pautan. Ingat ol ‘ditty?

Dengan Bubbles, Google berusaha untuk menyeragamkan konsep itu. Dengan cara itu, secara teorinya, lebih banyak apl boleh menggunakan antara muka berasaskan gelembung yang sama tanpa perlu menghasilkan kod mereka sendiri, dan Google boleh menyediakan piawaian yang konsisten dan mementingkan privasi yang akan terasa biasa, tidak kira. aplikasi apa yang terlibat.

Itu adalah idea, bagaimanapun. Pada masa debut Bubbles pada tahun 2020, saya sangat berharap kami akan melihat Google memimpin melalui teladan dan menunjukkan kepada semua pembangun Android pelbagai cara antara muka seperti ini boleh memberi manfaat. Pemesejan ialah pelaksanaan yang paling jelas, sudah tentu, tetapi selain itu, kami dapat melihat pilihan untuk mengikuti jejak Pautan Bubble dan memberi kami cara untuk meletuskan halaman web ke dalam gelembung terapung apabila diperlukan. Ini akan memudahkan untuk menarik dan merujuk halaman semasa anda mengerjakan e-mel yang berkaitan dengannya, contohnya, atau menaip dokumen yang menerangkannya.

Dan itu hanya permulaan bagaimana sistem seperti Bubbles boleh memberi manfaat. Bayangkan jika apl seperti Google Keep mempunyai cara untuk memecahkan nota tertentu menjadi gelembung berterusan supaya anda boleh dengan cepat menariknya ke atas dan mencatat fikiran sambil melakukan perkara lain pada telefon anda secara serentak atau merujuk senarai secara berkala semasa anda keluar dan tentang atau mengendalikan kerja lain. Daripada nota kepada alat terjemahan, senarai tugas, resipi, arahan, dokumen atau e-mel (kedua-dua yang anda karang secara aktif dan yang anda terima dan ingin terus merujuk), hampir tidak ada had untuk cara sistem ini boleh diletakkan untuk kegunaan bijak.

Seperti yang dikatakan oleh seorang penulis yang sangat tajam dan berbau segar beberapa bulan yang lalu:

Dalam jenis senario yang betul, sistem Bubbles Android boleh meletakkan asas untuk satu bentuk multitasking yang sebenarnya masuk akal dari perspektif telefon pintar satu cara untuk berinteraksi dengan berbilang apl serentak tanpa perlu komited kepada desktop-seperti (dan selalunya janggal-on. -mudah alih) idea untuk membahagikan skrin anda kepada dua untuk memfokus pada berbilang perkara.

Sebagai perhatian, spesimen menakjubkan yang sama itu mengikuti kenyataan itu dengan pemerhatian yang kini bersifat nubuatan:

Sudah tentu, terdapat asterisk biasa yang digunakan pada mana-mana sistem Android berorientasikan aplikasi baharu: Sejauh mana Bubbles berguna dan berjaya akhirnya terletak sepenuhnya di tangan pembangun, kedua-dua pencipta bebas dan jabatan syarikat besar yang bertanggungjawab untuk mencipta dan menyelenggara semua perisian bukan Google yang kami gunakan pada peranti kami. Android mempunyai sedikit sejarah memperkenalkan konsep yang kelihatan menjanjikan yang gagal diterima kerana pembangun tidak bersusah payah menerimanya begitu menarik kerana Bubbles mungkin kedengaran, hanya masa yang akan menentukan sama ada dan bagaimana ia menjadi hidup.

Dan itu membawa kita ke hari ini. Setakat ini, Bubbles telah berjumlah, well, bupkis. Sebilangan kecil aplikasi pemesejan membolehkan anda menggunakan antara muka dan itu sahaja.

Setakat yang saya sedar, tepat sekali dua Apl buatan Google telah menggunakan pilihan Bubbles: Mesej, atas sebab yang jelas, dan kemudian juga apl Google Phone stok, yang telah menggunakan Bubbles untuk menunjukkan kehadiran panggilan yang sedang berjalan dan membolehkan anda melaraskan tetapan panggilan atau menamatkan panggilan melalui gelembung yang muncul secara automatik.

Dengan Android 12, sistem yang terakhir itu nampaknya meninggalkan Bubbles dan sebaliknya beralih kepada sistem cip berasaskan bar status baharu yang mempunyai tujuan asas yang sama.

Cip panggilan telefon Android 12JR

Penunjuk panggilan aktif tanpa Bubbles dalam Android 12 dalam bar status, di sebelah kiri dan apabila dikembangkan dalam panel pemberitahuan, di sebelah kanan.

Saya tidak semestinya tahu bahawa kedua-dua pendekatan sememangnya lebih baik. Sistem Bubbles tidak pernah kelihatan sangat sesuai untuk tujuan aplikasi Telefon, jika anda bertanya kepada saya. Tetapi apa yang menarik perhatian saya tentang perkara ini ialah hakikat bahawa Google sudah pun membuang Bubbles dalam salah satu daripadanya dua apl buatan sendiri yang telah menggunakannya dan jika kita melihat sejarah Android, langkah sedemikian biasanya bukan petanda yang bagus untuk masa depan sistem yang berkaitan.

Apa yang memburukkan keadaan ialah dalam kes ini, Google tidak pernah sepenuhnya dipeluk idea itu sendiri jadi tidaklah menghairankan bahawa kebanyakan pembangun pihak ketiga juga tidak menggunakan idea itu. Google mengekalkan garis panduan untuk perkara yang Bubbles boleh lakukan agak terhad dari permulaan, dan dengan syarikat itu nampaknya semakin menjauhinya, sukar untuk tidak tertanya-tanya sama ada hari Bubbles sudah dinomborkan. Ini sudah tentu bukan kali pertama Google telah beralih daripada idea hanya setahun selepas memperkenalkannya, dan juga tidak hampir pada kali pertama syarikat mengeluarkan ciri secara senyap-senyap dari latar depan dan kemudian biarkan ia mengumpul habuk untuk seketika sebelum itu. akhirnya menghapuskannya.

Setakat ini, tidak dapat dinafikan fakta bahawa Bubbles tidak berkembang menjadi ciri Android yang sangat berguna. Dan saya bayangkan ia tidak diterima atau diterima secara meluas oleh kebanyakan Homo sapiens yang membawa Android, sama ada. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, ia adalah situasi semacam ayam dan telur. Dan apabila Google belum ditunjukkan pembangun atau pemilik peranti Android semua cara Bubbles boleh berguna, ia hanya berikutan bahawa tiada pelaksanaan yang menarik atau memberi inspirasi telah tiba.

Google mempunyai sedikit sejarah yang malang dengan memperkenalkan konsep Android baharu yang menjanjikan dan kemudian gagal memimpin melalui teladan dan mendapatkan komuniti pembangun untuk menerimanya. Dengan peralihan yang kelihatan halus mengelilingi Bubbles dalam Android 12 ini, saya tidak dapat mengelak daripada tertanya-tanya sama ada ini adalah inovasi seterusnya yang menjanjikan yang ditakdirkan untuk menghadapi kepupusan sebelum mendapat peluang untuk berkembang maju.

Inginkan lebih banyak pengetahuan Googley? Daftar untuk surat berita mingguan saya untuk mendapatkan petua dan cerapan peringkat seterusnya dihantar terus ke peti masuk anda.

Surat Berita AI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *