Ada Apa Dengan Semua Kereta Hatchback Quasi-SUV Ini?

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  Adakah orang lain yang perasan bahawa kami tiba-tiba tertarik dengan kereta suv empat pintu? Ada apa dengan semua kereta hatchback quasi-SUV ini? Ia seolah-olah bermula dengan X6 berasaskan SUV pada tahun 2008. BMW mengambil X5 yang sangat bagus dan menjadikannya kurang berguna.

  Bumbungnya digodam di bahagian belakang dan kehilangan beberapa rupa kacaknya kepada bentuk baharu yang pelik ini. X6 mempunyai tempat duduk belakang yang lebih kecil dan kawasan penyimpanan, mempunyai pilihan yang lebih sedikit di AS (tiada diesel) dan kos yang lebih tinggi. Saya rasa anda benar-benar perlu membeli semata-mata pada rupa untuk menginginkan salah satu daripada ini.

  2010 Acura ZDX

  Seterusnya datang Hondas. Accord Crosstour (yang telah saya nyatakan sebelum ini sebagai kesenangan saya yang bersalah) dan Acura ZDX muncul pada tahun 2009. Crosstour menambah sedikit lagi utiliti kepada talian Accord biasa dan ketersediaan AWD. Ini masuk akal bagi saya.

  Acura, sebaliknya, mengambil crossover MDX yang sudah hebat dan memberikannya rawatan X6. Ia digodam dan diselitkan untuk kelihatan seperti lelaki gemuk dalam sut mampatan. Satu perkara besar yang membuat saya marah dengan ZDX ialah rawatan mewah memotong kapasiti menunda sebanyak 3500 lbs. 3500!!! Oleh itu, saya membayar lebih untuk sesuatu yang kelihatan bodoh, hatch-wagon-SUV dan ia hanya boleh menunda 1500 lbs? Sekeping sangat!

  BMW 5 Series GT

  Meneruskan trend, BMW kembali ke plat. Mereka nampaknya telah menjual X6 yang mencukupi untuk membuat beberapa kereta lain yang kelihatan pelik dan tidak bermaya. Kali ini geng di Bavaria mendasarkan mereka pada siri 3 dan 5. Ia adalah tahap trim tambahan (berbanding semua model baharu di atas) yang dipanggil Gran Turismo. Ini bermakna Grand Touring dalam bahasa Itali, bukan permainan video perlumbaan Jepun. Saya rasa BMW berpendapat bahawa pelanggan mereka mengidamkan sesuatu yang lebih berguna daripada sedan tanpa faktor dork wagon. Saya benar-benar percaya bahawa itu gagal. Kereta-kereta siri GT kelihatan seperti kusut ketika datang. Mereka menawarkan jumlah utiliti yang berpatutan berbanding sedan tetapi dikompromi di sebelah gerabak.

  Kami hanya mendapat gerabak 3 siri pada masa ini tetapi BMW sudah membuat gerabak 5 siri!! Saya sedar bahawa orang Amerika tidak membeli gerabak, dan itu menyedihkan. Ini tidak bermakna kita akan membeli kereta pseudo yang pelik ini. Angka jualan awal di AS menyokong ini. Walau bagaimanapun, GT masih dijual dan saya tidak menemui sebarang angka jualan untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Mungkin ada orang di luar sana yang sanggup membayar lebih untuk bentuk pelik ini?

  Mercedes GLE

  Gen seterusnya bagi crossover-crossover aneh ini akan dikeluarkan tidak lama lagi dengan BMW X4 dan Mercedes GLE Coupe. Kedua-duanya adalah berdasarkan pasangan stabil SUV bersaiz serupa mereka dan mungkin akan menawarkan kompromi utiliti yang serupa untuk kesombongan seperti pendahulunya. Saya mengesyaki bahawa bagi ramai orang ini adalah seperti memakai Spanx. Anda suka cara mereka membuat anda kelihatan, tetapi anda benar-benar perlu menjejalkan untuk memasukkan semua barangan anda ke dalamnya.

  2010 Honda Accord Crosstour

  Saya tidak faham daya tarikan kenderaan “crossover” ini, tetapi kemudian saya juga tidak faham daya tarikan SUV.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *